‘Ik ben niet op zoek naar het gepolijste verhaal, maar juist naar de pure en rauwe randen’

In 2018 organiseerden wij onze allereerste Titty Talk: een first date met 40 feministen. Een inspirerende ontmoeting tussen activisten, feministische organisaties, kunstenaars en journalisten. Allemaal proberen ze op hun eigen manier een positieve verandering teweeg te brengen. Alleen wie zijn die feministen nou eigenlijk en waar staan ze voor? Wij stellen je ze voor in onze reeks: De feministische beldate. Deze keer spreken we met creatieve duizendpoot Fatma Genç!

 

Fatma Genc door Adriaan Trouwee

Fatma Genç groeit op in Utrecht en begint op jonge leeftijd met acteren. Ze maakt een vliegende start in het theater en al gauw is ze te zien in films en op televisie. Je kunt haar onder andere kennen van de jeugdserie SpangaS.
Rond haar 25ste levensjaar loopt Genç aan tegen het feit dat ze eigenlijk alleen maar aan het werk is. Sindsdien is ze bezig met de intersectie tussen media, cultuur, carrière, diversiteit en haar eigen plek binnen deze samenleving. Ze wil uitzoeken hoe ze in deze roerige wereld dicht bij zichzelf kan blijven.

 

Twee jaar geleden startte je het YouTube-kanaal Hey Sister Hey. Hoe kwam dit tot stand?
“Ik merkte dat ik met allerlei thema’s in mijn hoofd zat waar ik met niemand in diepte over kon praten, maar ik voelde wel sterk de behoefte om me hierover uit te spreken. YouTube was voor mij de snelste vorm om dit te doen.

Ik heb een aantal video’s opgenomen waarin ik me uitspreek over vrouwelijkheid versus masculiniteit. Ik bevond me op dat moment namelijk in Kuala Lumpur; en merkte dat de visie op mentale gezondheid wereldwijd veelal wordt bekeken vanuit een mannelijk perspectief. Er wordt vaak gehandeld vanuit een mannelijke aanpak, waarbij doelen gesteld worden. De vrouwelijke energie, waarbij handelen vanuit het hier en nu en compassie belangrijke elementen zijn, wordt te weinig benut. Hier had ik moeite mee; en dit gevecht ben ik gaan vatten in Hey Sister Hey.”

Wat wil je bereiken met het maken van die video’s?
“Ik weet dat ik niet de enige ben die het lastig vindt om te navigeren in een drukke, prestatiegerichte maatschappij, dus met deze video’s wil ik duidelijk maken dat niemand dit alleen hoeft te doen. Ook hoop ik dat ik vrouwen kan stimuleren om het gesprek met henzelf aan te wakkeren.”

Je kondigde via Instagram onlangs een nieuw platform aan, Heldin FM. Kun je iets meer vertellen over deze transformatie?
“Heldin FM is een platform voor onvertelde verhalen. Het is mijn eigen speeltuin waarin al mijn eerdere projecten samenkomen. Dit platform gaat over de zachte energie en het slaan van bruggen tussen verschillende culturen. Ik wil mensen bij elkaar brengen en laten zien dat er in iedereen een heldhaftigheid schuilt. Heldin FM is mijn tweede kindje, waar ik voor altijd aan wil blijven werken. Alles wat ik doe, valt binnen dit nieuwe platform.”

Kun je een voorbeeld van zo’n project noemen?
“Binnenkort ga ik van start met de opnames voor de podcast ‘De kleine heldin’. Deze podcast gaat over de heldinnenreis: een concepttheorie die je kunt gebruiken om je eigen verhaal beter te begrijpen. Tijdens de opnames zal ik in gesprek gaan met verschillende vrouwen over hun eigen reis, de gevechten die ze gehad hebben en hun overwinningen. Ik ben niet op zoek naar het gepolijste verhaal, maar juist naar de pure en rauwe randen die aan deze reizen kleven.”

 

Fatma Genc door Adriaan Trouwee

Je doet en maakt van alles: wat is jouw missie?
“Mijn missie gaat over radicale acceptatie: het accepteren van jezelf of van de ander in de meest rauwe vorm. Ik ben bezig met het accepteren van mijn mooie, maar ook mijn lelijke kanten. Die hebben we allemaal, maar toch proberen we meestal de zelfverzekerde, sterke, doelgerichte versie van onszelf te zijn. Hierin wijs ik naar het patriarchale, het altijd streven naar vooruitgang. Ik wil graag naar een plek toewerken waar mannen gestimuleerd worden in het voelen en delen van emoties; en vrouwen meer in hun masculiene capaciteiten mogen geloven.

Ik heb mijn leven lang geleerd om het brave meisje te zijn, terwijl ik een hele sterke kracht bezit die eruit wil. Ik wil grenzen trekken en me net zo ‘mannelijk’ kunnen uiten als een man. Ik wil gewoon mens zijn, fouten maken en tegelijkertijd fantastisch kunnen zijn.”

Waar staan we volgens jou met het feminisme anno 2021?
“Ik merk dat het feminisme breder en intersectioneler is dan ooit, maar toch zie ik daarbinnen nog veel oorlog. Wat ik hiermee wil zeggen, is dat er binnen het feminisme vanuit verschillende perspectieven nog veel weerstand is naar elkaar. Het feminisme kan alleen zegevieren wanneer we alle verschillende stemmen die er klinken, kunnen accepteren. Onze gezamenlijke vijand is dat we minderwaardig behandeld worden en ons buitengesloten voelen. Wat nou als we elkaar de hand toereiken terwijl we dit gevecht aangaan? Dan zijn we zoveel sterker. We hoeven het niet met elkaar eens te zijn, zolang we accepteren dat we een andere visie hebben. Ik geloof in vreedzame rebellie, in plaats van agressief activisme. Dat is ook nodig, maar ik stap graag in mijn zachtheid.”

Op welke manier verdiep jij je in het feminisme?
“Ik heb de laatste tijd veel spirituele boeken gelezen die te maken hebben met femininiteit en religie. Als je je bijvoorbeeld gaat verdiepen in het hindoeïsme, zie je dat de vrouw van oudsher werd aanbeden. Vrouwen zijn binnen deze religie godinnen. ‘Awakening Shakti’, is een van deze boeken. Door het lezen van dit boek, heb ik een vorm gevonden voor het accepteren van mijn eigen goddelijkheid. Ook ben ik me bewuster geworden van de verschillende archetypes vrouw. Het is nooit complete waarheid, maar door het feminisme via een religieuze of spirituele bril te bekijken, denk ik dat we weer een slag kunnen maken.”

Hoe hoop jij dat de toekomst eruit ziet?
“Ik zie dat er op dit moment steeds meer toffe projecten, bedrijven en organisaties van de grond komen die staan voor gelijkwaardigheid, diversiteit en inclusiviteit. Daar word ik heel erg blij van. Ik geloof dat we – vanuit een patriarchale samenleving – nu langzamerhand in balans komen. We gaan steeds meer richting neutraliteit, waarbij er meer focus is op zachtheid. Een concreet voorbeeld: er wordt meer gesproken over parttime werken.
Ook zie ik steeds meer verbintenissen tot stand komen. Ik word vaker benaderd door feministen uit andere hoeken, wat ik waardevol vind. Het allerliefst zou ik in de toekomst zien dat die kruisbestuiving alleen maar meer wordt. Ook hoop ik dat de rauwe acceptatie van de gelijkgestemden, maar ook de mensen die anders denken of geloven, nog veel groter wordt.”

 Benieuwd geworden naar Fatma Genc? Volg haar op Instagram!

Gerelateerd

Kunst is een manier om de wereld beter te begrijpen.

In 2018 organiseerden wij onze allereerste Titty Talk: een ‘first date’ met 40 feministen. Een inspirerende ontmoeting tussen activisten, feministische organisaties, kunstenaars en journalisten. Allemaal proberen ze op hun eigen manier een positieve verandering teweeg te brengen. Maar wie zijn die feministen nou eigenlijk en waar staan ze voor? Wij

Lees meer »

Ik haal inspiratie uit de kleine dingen in het leven.

In 2018 organiseerden wij onze allereerste Titty Talk: een first date met 40 feministen. Een inspirerende ontmoeting tussen activisten, feministische organisaties, kunstenaars en journalisten. Allemaal proberen ze op hun eigen manier een positieve verandering teweeg te brengen. Alleen wie zijn die feministen nou eigenlijk en waar staan ze voor? Wij

Lees meer »

Filmtip!

Geen idee meer wat je nu weer moet kijken op Netflix? En ben je heel even klaar met tannen? Dan wordt het weer eens tijd voor een bezoekje aan de bioscoop! En dan hebben we nogal een super tip voor je. Een film vol prachtige beelden en inhoudelijke thema’s: de

Lees meer »

Het Sluitstuk

Zodra ze boks zeggen, « gelijk links rechts op d’r kanis » gonst het door mijn hoofd. De woorden komen van een legendarisch trainster en tevens uitbater van een gevestigde vechtsportwinkel. Ik krijg gratis advies bij m’n nieuwe bokshandschoenen en weken lang vraag ik me af hoe ik precies dit ga vormgeven.

Lees meer »

Ben je bij de Boekenborrel in de Kleine Komedie?

Onze oprichter Cathelijne Blok neemt tijdens de beruchte Boekenborrel van de Kleine Komedie niet haar eigen boek mee, maar juist haar favorieten van anderen—welke schrijvers moet je van Cathelijne kennen? Kom naar deze iconische boekenclub op zondagmiddag 15 september en koop hier je ticket: https://www.dekleinekomedie.nl/agenda/3151/cathelijne-blok/boekenborrel

Lees meer »

Scroll #14: wie is Levi van Veluw?

De dagen zijn niet alleen bedoeld om urenlang scrollend door Tinder in bed door te brengen, maar ook om een goede dosis kunst te verkennen. Daarom lichten we speciaal voor jou iedere week een kunstenaar uit. Deze week staat een kunstenaar centraal die met zijn vakmanschap nieuwe werelden creëert: Levi

Lees meer »

Scroll #13: Wie is Miles Greenberg?

De dagen zijn niet alleen voor uren scrollend door Tinder in bed, maar ook voor een goede dosis scrollen aan kunst. Zo lichten we speciaal voor jou iedere week een kunstenaar uit. Deze Scroll staat een kunstenaar centraal, die een nieuwe vorm van immersieve performancekunst heeft ontwikkeld : beeldhouwer en

Lees meer »

“Nee meisje, zo doen we het hier nou eenmaal”, dat was zo frustrerend. Nu kan ik elke dag zelf bepalen wat we doen, and I love it. “

In 2018 organiseerden wij onze allereerste Titty Talk: een first date met 40 feministen. Een inspirerende ontmoeting tussen activisten, feministische organisaties, kunstenaars en journalisten. Allemaal proberen ze op hun eigen manier een positieve verandering teweeg te brengen. Alleen wie zijn die feministen nou eigenlijk en waar staan ze voor? Wij

Lees meer »

The Titty Platform

Currently by invitation only. Still think you're the right fit?