Mijn passie is om mensen aan het lachen te maken!

In 2018 organiseerden wij onze allereerste Titty Talk: een first date met 40 feministen. Een inspirerende ontmoeting tussen activisten, feministische organisaties, kunstenaars en journalisten. Allemaal proberen ze op hun eigen manier een positieve verandering teweeg te brengen. Alleen wie zijn die feministen nou eigenlijk en waar staan ze voor? Wij stellen je ze voor in onze reeks: De Arty Beldate!

Dit keer spreken we Lot Mulder, de oprichter achter het razend populaire Instagram-account @dehaarclipvanmarieclaire, schrijver van het woordenboek dat een generatie weergeeft “Van het Afko Wobo”, en all-over power mens. Een baldate die gaat van humor tot spiritualiteit.

Hey Lot, laten we beginnen bij het begin. Hoe ben jij jouw account, De HaarClip van Marie Claire gestart?

Nou, het was een trend op Instagram om een bepaald voorwerp aan een account te koppelen en daarmee een doelgroep aan te spreken. Veel vrienden herkenden mijn humor in deze online accounts. Ik kreeg dan ook nogal veel online doorgestuurd van mijn vrienden. En iemand vroeg toen aan mij, “Hey, Lot, is dit account van jou?”Dat was het helemaal niet, maar het zette me wel aan het denken. Dus ben ik een account gestart. En dan gewoon, voor de grap en puur voor mijn vrienden. Ik had niet erover nagedacht dat het helemaal zou ontploffen. Ik wist dan ook meteen welk voorwerp centraal moest staan: de haarClip, want zo veel studenten in de randstad dragen een haarclip. Nogal een herkenbaar item. En toen dacht ik, oké, wat gaat de naam vervolgens dan zijn van dit account? De eerste naam die in me opkwam was: Marie Claire. De eerste dag van het account heb ik volgens mij iets van tachtig dingen gepost, omdat ik zo in een creatieve flow zat. En ja, de rest was geschiedenis eigenlijk. Het ging toen ineens door het dak. Volgens mij was het de eerste dag wel iets van 300 volgers. En de eerste week, nou misschien iets van 2000. En toen bleef het maar groeien tot de dag van vandaag eigenlijk nog steeds.

Hoeveel van jouw creativiteit kan je hierin kwijt?

Veel! Dat is ook de reden waarom ik het zo leuk vind eigenlijk. Ik vind het heel erg leuk om met humor bezig te zijn en op deze manier kan ik mijn gedachten uiten. En dat is denk ik waarom dit zo’n groot succes is, omdat het echt een van mijn passies is om mensen aan het lachen te maken. En na ongeveer anderhalf jaar ben ik ook video’s op het account gaan maken. Ik merkte, dat ik meer wilde maken dan alleen een grappige quote. Juist het werken met video’s geeft me nog meer die creatieve vrijheid om te maken wat ik wil.

En voor die video’s, waar haal jij dan jouw inspiratie vandaan?

Nou, allereerst haal ik die inspiratie sowieso bij mijn vriendinnen Sommige uitspraken die zij dan gewoon doen, die vang ik dan op. En die noteer ik dan gewoon gelijk als ik denk: oh dit vind ik grappig, hier kan ik wel iets mee. Nou en ik woon samen met mijn vriendin en zij is ook wel echt een Marie Claire-tje. Dus soms dan zegt zij dingen en dan denk ik, oh dit is ook wel grappig.

En ja, ook gewoon uit mezelf. Vaak begin ik gewoon met even voor me uitstaren en nadenken van wat speelt er nu? Waar zijn de Marie Claire-tjes? En ikzelf ook, want ik ben zelf ook gewoon een zieke Marie Claire. En ja wat houdt ons bezig, weet je wel? En dan ga ik daar gewoon over nadenken en dan komt er gewoon iets uit. Ja, en het werkt. Ja. Ja. Ja.

Is humor dan ook een vorm van kunst voor jou?

Ja, honderd procent. Ik vind dat het wel een kunst is om erg grappig te zijn. Iedereen heeft natuurlijk humor, maar sommige mensen wat minder dan de ander. En op een of andere manier denk ik dat dat bij mijn account echt, nou ja, als ik geen humor had gehad, dan was het geen succes geweest. Dus ik denk, dat het zeker een kunst is om goede humor te hebben en gewoon precies te weten waar je op in kan spelen? En sowieso het grappen of het bedenken van grappen is een kunst.

Ben je in het dagelijks leven ook bezig met andere vorm van kunst?

Nou, ik ga wel eens naar musea. Ik moet je eerlijk bekennen dat ik dat vooral deed samen met mijn opa, maar die is in oktober overleden. We gingen wel echt regelmatig. Dan gingen we samen een dagje met mijn broers op pad. Drie weken voordat hij is overleden, ben ik nog samen met hem en mijn broers naar het Van Gogh Museum geweest. Dat vond ik zo mooi. Ik vind het altijd heel leuk en rustgevend om rond te lopen door musea en gewoon even te staren.

En ik begrijp echt niet altijd wat misschien de boodschap is, maar ik vind het wel altijd heel rustgevend. En het is echt een van mijn streven om vaker te gaan. Maar ja, dat zegt natuurlijk iedereen. Ik heb ook wel eens een museumjaarkaart gehad. Die heb ik toen veel te weinig gebruikt. Maar ik wil echt wel een keer op zo’n punt komen dat ik gewoon weet ik veel, een keer in de maand of whatever, gewoon naar een leuk museum ga. Want er is hier ook zoveel te zien en te doen in Amsterdam.

Heb je ook bijvoorbeeld bepaalde kunstenaars die je dan inspireren? Of misschien wel comedians die je inspireren?

Ja, er is wel een schrijver die ik heel interessant vind. Hij heet Brian Weiss. Hij heeft meerdere boeken geschreven, maar met name het boek “Many Lives, Many Masters” heeft me enorm geraakt. Het gaat over hypnose-therapie. Hypnose-therapie houdt in dat je inmiddels hypnose bepaalde trauma’s of pijnen, angsten of ziektes kan verwerken. Hij zet gewoon een recorder aan en brengt zo patiënten in een hypnose. En die omschrijven vervolgens wat ze dan zien tijdens die hypnose. Weiss ziet die onderlinge overeenkomsten tussen al die verschillende mensen, die elkaar niet kennen. En dat is hij gaan onderzoeken.

De eerste keer dat ik dat boek heb gelezen, ik denk anderhalf jaar geleden of zo. En sindsdien ben ik wel meer met dat soort dingen bezig. En met spiritualiteit en zo. Dus ik denk dat dat soort dingen me altijd ook wel inspireren.

Als je naar spiritualiteit kijkt. Komt er dan ook een beetje empowerment in je los?

Ja, zeker. Absoluut. Ik ben daar de laatste tijd wel veel mee bezig. Kijk, spiritualiteit wordt altijd heel zweverig bevonden. En dat is helemaal prima natuurlijk. Maar voor mij betekent het eigenlijk gewoon: doen wat je leuk vindt. En niet doen wat er van je wordt verwacht. Dat is voor mij de definitie van de kern van spiritualiteit. Dat het meer gaat om jezelf vinden.

Want op het moment dat wij worden geboren. Dan wordt er al heel veel meteen van ons verwacht. En wat je vaak ziet bij mensen is dat ze daardoor bepaalde keuzes maken, die ze eigenlijk helemaal niet leuk vinden. Gedrag om puur andere mensen te pleasen. En dat is iets wat ik juist niet probeer te doen.

Heb jij eigenlijk nog binnenkort nieuwe dingen, die eraan komen?

Over spiritualiteit gesproken. Ik ben bezig met een spirituele podcast. En misschien ga ik daar nog wel meer mee doen. Ik heb het oorspronkelijk gemaakt en ontwikkeld als afstudeerproduct. Ik vond het alleen zo leuk om te maken, dat er wel meer in zit dan alleen een afstudeerproject.

Had je voor de rest nog iets wat je zou willen delen? Of iets aan wil dat je wilt aanraden? Of een nummer of een film?

Misschien een podcast. Aangezien we het toch over spiritualiteit hebben. Ben ik wel heel erg fan van de podcast “Niet Verzonnen”. Dat is van Margreet Spijker. Zij is journalist en ook nog veel meer dan dat. Ik weet even niet meer wat ze allemaal is. Maar zij is een hele coole vrouw, die best wel nuchter en kritisch is ook. En toch heeft zij een podcast hierover gemaakt. Ze praat met bepaalde spirituele experts en ook met mensen, die bepaalde ervaringen hebben meegemaakt. Het is echt mooi in elkaar gezet!

Meer van Lot? Check Lots socials via @dehaarclipvanmarieclaire

Gerelateerd

Arty Beldate met Snackpaper oprichter Janna Nieuwenhuijzen

In 2018 organiseerden wij onze allereerste Titty Talk: een first date met 40 feministen. Een inspirerende ontmoeting tussen activisten, feministische organisaties, kunstenaars en journalisten. Allemaalproberen ze op hun eigen manier een positieve verandering teweeg te brengen. Alleen wie zijn die feministen nou eigenlijk en waar staan ze voor? Wij stellen

Lees meer »

Laat ons stilstaan en bewegen.

Praten,Schrijven,Tekenen, Rennen,Schreeuwen. Hoe uit jij jezelf?Kan je praten over wat je ziet en hoort?Weet jij de manier om die gevoelens te uiten?En doe je het wel goed? Kunstenaars maken en maakten de grootste beelden, de kleurrijkste schilderijen of de meest magische installaties.Ze uiten zich in hun vorm en op hun manier.Het

Lees meer »

DE TUNNEL

Op 7 juni is het zover! Mijn eerste gevecht, op 39-jarige leeftijd klim ik de ring in. Al staat zoiets altijd op losse schroeven omdat er geen wissels zijn in het geval van ziekte of blessure, zoals in teamsport. Er staan geen rijen “ring ready” dames in de wacht… Een

Lees meer »

Soms is het lastig

Lastig om te lachen,te huilen,te voelen. Kunst kan je laten voelen.Van onbegrip tot herkenning.Door stil te staan voor dat ene kleurrijke schilderij of die lichtgevende installatie, neemt kunst je mee, Het voert je even weg van dagelijkse stress of diepe gedachtes, of opent soms een ander gevoel. Kunst laat je wegdromen

Lees meer »

KUNSTTIPS! April & Mei

Welk museum moet je opslaan? Welke kunstpodcast is hot? Hoe heet die ene tentoonstelling ook alweer? Het overzicht van alle arty kunst to do’s is soms helemaal kwijt! Maar don’t worry!  Want wij zetten iedere maand de kunst- moetjes voor je op een rijtje. Genoeg om je mee te vermaken.

Lees meer »

Met bokshandschoenen aan in de achtbaan

Daar was het dan. Pijn. Schietende pijn in mijn pols. Mijn hele traject weg, paniek.  Dat is wat er in mijn hoofd gebeurt, het is niet per se waar. Ik heb een domme move gemaakt op de zak, te hard ook. Al die uren sparren in de week en los

Lees meer »

Scroll #12: Wie is Alicja Kwade?

De dagen zijn niet alleen voor uren scrollend door Tinder in bed, maar ook voor eengoede dosis scrollen aan kunst. Zo lichten we speciaal voor jou iedereweek een kunstenaar uit. Deze Scroll staat een kunstenaar centraal, die vragen stelt over het dagelijks leven via enorme beelden en installaties. Kunstenaar: Alicja

Lees meer »

Scroll #11: Wie is Isabelle Udo?

De dagen zijn niet alleen voor uren scrollend door Tinder in bed, maar ook voor een goede dosis scrollen aan kunst. Zo lichten we speciaal voor jou iedere week een kunstenaar uit. Deze Scroll staat een kunstenaar centraal, die als geen ander de online en offline wereld weet te verbinden : Isabelle Udo (1993- ) Isabelle Udo is oprichter en creatief directeur van

Lees meer »

The Titty Platform

Currently by invitation only. Still think you're the right fit?