Ik dacht dat mijn ongesteldheid naar parfum rook

Tot mijn zeventiende dacht ik dat mijn ongesteldheid naar parfum rook. Ik snapte ook niet hoe het kwam, maar het was nu eenmaal zo. Iedere keer als ik begon te bloeden, kwam er ook een parfumlucht bij kijken. Inmiddels ben ik erachter hoe dat zo komt. Van mijn elfde tot mijn zeventiende gebruikte ik maandverband (want hoe zou je in godsnaam ooit een tampon in dat kleine gaatje geduwd krijgen, laat staan een piemel?!). Ik kocht bij de Kruidvat voordeelpakken van Always als ze in de aanbieding waren. Ik moest het doen van mijn kleedgeld, en dat spul was teringduur, maar ik wilde wel iets goeds kopen en dat merk zag ik op televisie. 

Toen ik eindelijk tampons ging gebruiken merkte ik dat de geur weg was. Het rook niet langer naar zure luchtverfrisser tussen mijn benen als ik ongesteld was. Het bleek dat die geur helemaal niet bij mij hoorde, maar op televisie vertelden ze er niets over. Ook op de verpakking had ik nooit gezien dat er parfum in zat. 

Ik heb nu toevallig een pakje naast me. Ik lees de kleine letters, daar staat: geurneutraliserende technologie bevat een subtiel parfum. Dat subtiele parfum is vanaf een halve meter afstand van het pakje te ruiken. Inmiddels, zo’n vijftien jaar later, heb ik een ongesteldheidsondergoed gekocht. Een sexy string en een panterprinthipster van het merk Thinx. Dan kun je vrij bloeden zonder parfum of zweterig plastic tussen je benen. Heel fijn, en het mooiste is: het ruikt lekker. Ík ruik lekker. Mijn ongesteldheidsbloed ruikt zoet en een beetje weeïg. 

Ik besluit te googlen op ‘parfum maandverband’ en krijg wat producten die juist geen parfum hebben, want die zijn blijkbaar zeldzaam. Als ik in het Engels zoek, vind ik een artikel van de Cosmopolitan, waarin een gynaecoloog, Jennifer Wu zegt: “For many patients with sensitive skin, the dyes and perfumes in regular commercial pads can be irritating and abrasive.”

Toch is onze standaard dat maandverband parfum heeft. Want blijkbaar moet er iets verdoezeld worden, maar wat dan precies? Die parfumlucht is veel viezer. Daarnaast heeft dat parfum urenlang direct contact met je vagina. Stel je eens voor dat je daar parfum spuit… lijkt me ook niet logisch. Natuurlijk wordt alles gecontroleerd door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA), en zou het veilig zijn, maar toch. Is het echt nodig? 

Ik denk het niet. Ik had liever geweten hoe mijn ongesteldheid echt rook. Het is waardevoller om je eigen geuren te herkennen, want dan herken je bijvoorbeeld ook wanneer je ziek bent. Een keer na een operatie met veel medicijnen rook mijn ongesteldheid heel anders: ongezond. En dat is erg leerzaam. 

Ik zou willen dat parfum in maandverband niet de standaard is. Dat vrouwelijke geuren niet verborgen hoeven worden. En dat dat verborgen worden niet ook nog eens verborgen wordt in de kleine lettertjes van de verpakkingen. Misschien een idee voor de grote Always en Libresse, wat vind jij? 

Lucia van den Brink (1991) is schrijver. Haar debuutroman ‘Niemand zoals hij’ verschijnt in januari bij Uitgeverij Ambo|Anthos. Ze staat vaak op feministische podia met haar poëzie en ondertussen werkt ze aan een tweede roman. 

Gerelateerd

How to survive goede voornemens!

Een grote tip van een ervaringsdeskundige Het is 1 januari als ik dit schrijf en ik ben net wakker geworden op een bank. Niet in m’n eigen kots en tussen de flessen gelukkig 😉 Misschien had je vandaag een andere start en werd je krokant en ergens in de middag

Lees meer »

Maffe Meestwerken

In deze nieuwe podcastserie, Maffe Meesterwerken voor Omroep MAX nemen kunsthistorici Paul Rem en Cathelijne Blok je mee langs iconische kunstwerken en de personen die ze zo bijzonder maken. Van het levend kunstwerk Mathilde Willink in het beroemde portret van Carel Willink, tot Judith en Holofernes van de Italiaanse kunstenaar Artemisia Gentileschi. Deze

Lees meer »

Dat proces voelt bijna magisch.

In 2018 organiseerden wij onze allereerste Titty Talk: een first date met 40 feministen. Een inspirerende ontmoeting tussen activisten, feministische organisaties, kunstenaars en journalisten. Allemaal proberen ze op hun eigen manier een positieve verandering teweeg te brengen. Alleen wie zijn die feministen nou eigenlijk en waar staan ze voor? Wij

Lees meer »

Scroll #18: Wie is Lavinia Schulz?

Op een foto, genomen tijdens een kunstfestival in Hamburg in februari 1922, staat een stel. Men vermoedt dat Lavinia Schulz (1896–1924) en Walter Holdt (1899–1924) daarop te zien zijn, hoewel dit niet met zekerheid te zeggen is. Als het inderdaad zij zijn, is dit de enige bekende foto waarop ze

Lees meer »

Nabespreking van voorstelling SONGOFSONGS – 23 oktober

Cathelijne Blok hostte een panel waarbij de voorstelling SONGOFSONGS werd nabesproken. Met de kunstenaarsduo Suzan Boogaerdt en Bianca van der Schoot ging ze in gesprek over het maken van de voorstelling, ecostorytelling en technologie. De andere aanwezigen tijdens deze panel waren schrijver en kunstenaar Valentijn Hoogenkamp en multidisciplinaire kunstenaar en

Lees meer »

Kunststof! – 11 januari 2024

Cathelijne Blok is te gast geweest in een aflevering van Kunststof!, een radioprogramma van Radio 1.  Ze vertelt in deze uitzending over het platform The Tittymag, de functie van kunst en haar boek Maar is het kunst?. In het boek neemt ze de lezer mee op kunstreis! Van Botticelli’s wereldberoemde

Lees meer »

Deze kunstbeurs mag je echt niet missen!

Je onderdompelen in de meest geweldige kunst? En de hotste kunstenaars spotten? Dat kan, want van 21 tot 24 november opent UNFAIR Amsterdam haar deuren! Van rechtstreeks kunst van de kunstenaars kopen tot performances, tours en workshops.  De komende weken tonen wij op Tiktok (@thetittymag) kunstenaars die ons zijn opgevallen.

Lees meer »

The Titty Platform

Currently by invitation only. Still think you're the right fit?