‘Ik denk dat we nog heel wat herrie gaan maken en daar heb ik wel zin in’

In 2018 organiseerden wij onze allereerste Titty Talk: een first date met 40 feministen. Een inspirerende ontmoeting tussen activisten, feministische organisaties, kunstenaars en journalisten. Allemaal proberen ze op hun eigen manier een positieve verandering teweeg te brengen. Alleen wie zijn die feministen nou eigenlijk en waar staan ze voor? Wij stellen je ze voor in onze reeks: De feministische beldate! Deze keer spreken we met spoken word-artiest Amara van der Elst.

Is er vanuit de kunstwereld genoeg waardering voor spoken word?

“Het komt steeds vaker voor, maar het hangt ervan af aan wie je het vraagt. In de omgeving waarin ik me bevind, hebben mensen respect voor deze kunstvorm. Maar er zijn nog weinig mensen die naar spoken word-avonden gaan – dat is een volgende stap om te zetten.”

Waar zou het gebrek aan interesse dat je beschrijft vandaan kunnen komen?

“Spoken word is lastig te kaderen: het is geen rap, het past niet binnen de literaire traditie, het is heel vrij. In een programmaboekje is het moeilijk te omschrijven. Ik denk dat het feit dat het zo lastig te marketen is, de populariteit veel tegenhoudt.

Dat is jammer, want bij spoken word is iedereen opzoek naar manieren om grenzen te verleggen en bruggen te maken. Het is naar mijn mening de essentie van kunst en de ultieme manier van storytelling. Ik denk dat we nog heel wat herrie gaan maken en daar heb ik wel zin in.”

Wat is de boodschap die je met jouw kunst over wil dragen?

“Ik werk uit van verhalen die ik in me draag en vind altijd een manier in om mensen te laten zien dat ze niet alleen zijn. We leven in een heel individualistische samenleving, dus het is heel makkelijk om je eenzaam te voelen en te denken: niemand begrijpt mij, niemand voelt wat ik voel, niemand denkt zoals ik denk.

Maar op het moment dat je mijn werk hoort, besef je dat je het niet alleen hoeft te dragen – er zijn andere mensen die door hetzelfde heengaan. Voor mij is spoken word een manier van troost, een manier van verbinding, een methodiek van het mens zijn vieren.”

Hoe vind je de juiste woorden?

“Het is intuïtief voor mij. Ik zit al een tijdje met een concept in mijn hoofd voordat ik ermee aan de slag ga. Eerst ga ik nadenken, voelen, om me heen kijken, in gesprek met mensen.

En op een begeven moment heb ik genoeg informatie verzameld.

Voor mij is het lastige deel de eerste zin. Een zin waar je op door kunt bouwen, de reden om een verhaal te vertellen. Maar uiteindelijk rolt het er altijd heel natuurlijk uit. Ik zeg altijd: als je het kunt rijmen, dan is het waar. Ik probeer soms namelijk iets te zeggen, maar dan lukt het niet om te rijmen. Als ik de rijm voel, kom ik vanzelf bij wat ik eigenlijk hoor te zeggen.”

Hoe ben je de wereld van spoken word ingerold?

“Ik dans al mijn hele leven, het was voor mij altijd een creatieve uitlaatklep. Maar toen ik naar een dansschool ging, veranderde alles – ik had een nieuwe creatieve uitlaatklep nodig.
Als tiener sliep ik slecht en lag ik tot laat tekstjes te schrijven op mijn telefoon. Ik hield het voor mezelf, totdat ik het één keer deelde en mensen me aanmoedigden er iets mee te doen. Via mijn docent Kunstgeschiedenis kwam ik toen uit bij Kunstbende – dit was een succes. Ik ging naar elke open mic die ik kon vinden om een naam voor mezelf te maken en ben heel blij met hoe alles is gelopen.”

Hoe was om vorig jaar op het podium te staan tijdens de Nationale Dodenherdenking?

“Heel intens, zo intens dat ik daarna ook niet meer wist hoe het voelde. Het is een dag van rouw. Als ik op het podium sta, ben ik extra open voor wat mensen om me heen voelen en dat was toen heel sterk. Er waren bijzondere mensen aanwezig, zoals het Koninklijk Huis en overlevenden van de oorlog. Het was erg betekenisvol om de stilte die de ruimte vulde te breken. Ik voel me vereerd dat ik het mocht doen.

Achteraf kreeg ik berichten van mensen die mijn verhaal inspirerend vonden. Ze vertelden dat ze hadden gehuild, oude fotoboeken hadden opengeslagen en hun familiegeschiedenis hadden besproken. Dat raakt mij – het is een speciaal moment waar ik met veel liefde op terugkijk.”

Wil je meer zien van Amara van der Elst? Volg haar dan op Instagram!

 

 

 

Gerelateerd

TJA, ik ben een sucker voor een uitdaging

Dit jaar word ik 39 en dit jaar vecht ik voor het eerst van m’n leven een wedstrijd. Ik ga de ring in voor een bokspartij. Een heuse wedstrijd, met echte klappen. Iets dat ik vóór mijn 40e gedaan wil hebben. Voor Tittymag ga ik je maandelijks meenemen in het proces

Lees meer »

Hoe verras jij jezelf?

Hoe vaak kijk jij omhoog?Sta je wel eens stil, wanneer je naar huis fietst?Weet jij de betekenis achter dan ene beeld op die rotonde? Vragen, waar je wellicht ‘nee” op kan antwoorden.En is dat erg? Nee. zeker niet,maar wel zonde. Want kunst is overal om ons heen. Het ligt gewoon voor

Lees meer »

Arty Beldate met schrijver Sanne van Rij!

In 2018 organiseerden wij onze allereerste Titty Talk: een first date met 40 feministen. Een inspirerende ontmoeting tussen activisten, feministische organisaties, kunstenaars en journalisten. Allemaal proberen ze op hun eigen manier een verandering teweeg te brengen. Wij stellen je ze voor in onze reeks: De Arty Beldate! Dit keer spreken wij:  Sanne van Rij,

Lees meer »

“Dit boek over kunst is geen glossy!”

Tittymag- oprichter Cathelijne Blok schreef een boek over kunst, maar deze keer een boek zonder plaatjes. NRC schreef een achtergrondartikel over Blok’s nieuwe boek, Maar is het Kunst? https://www.nrc.nl/nieuws/2024/01/23/dit-boek-over-kunst-is-geen-glossy-de-werken-zijn-gereduceerd-tot-pixels-a4187854

Lees meer »

Scroll #8: Wie is Diana Scherer?

De dagen zijn niet alleen voor uren scrollend door Tinder in bed, maar ook voor een goede dosis scrollen aan kunst. Zo lichten we speciaal voor jou iedere week een kunstenaar uit. Deze Scroll staat een kunstenaar centraal, die tovert met de grenzen van de natuur, met magische grasmatten tot gevolg. Kunstenaar : Diana Scherer (1971- ) Kunst gemaakt van haverwortels. Iets waar

Lees meer »

Al het nieuwe boek, Maar is het kunst?, gespot?

Van fotografie, digitale kunst tot performance, ga mee op een magische kunstreis in het nieuwe boek van Cathelijne Blok.  Over de verbanden tussen Botticelli’s Venus en Carlijn Jacobs’ foto van Beyoncé op een paard. Over beroemde beelden als Leibovitz’ foto van de zwangere Demi Moore, maar ook minder bekende maar boeiende werken.

Lees meer »

KUNSTTIPS! Januari

Welk museum moet je opslaan? Welke kunstpodcast is hot? Hoe heet die ene tentoonstelling ook alweer? Het overzicht van alle arty kunst to do’s is soms helemaal kwijt! Maar don’t worry!  Want wij zetten iedere maand de kunst- moetjes voor je op een rijtje. Genoeg om je mee te vermaken.

Lees meer »

Luister hier Kunsstof terug!

Op 11 januari was oprichter Cathelijne Blok te gast in het Radio1- programma, Kunsttof! Ze vertelt in deze uitzending over het platform The Tittymag, de functie van kunst en haar nieuwe boek ‘Maar is het kunst?’. In het boek neemt ze de lezer mee op kunstreis! Van Botticelli’s wereldberoemde ‘Venus’

Lees meer »

The Titty Platform

Currently by invitation only. Still think you're the right fit?