‘Ik ervaar het leven echt als een soort sprookje’

-

Hoe inclusief is de kunstwereld? Een belangrijk onderwerp waar veel over gezegd kan en moet worden. Wij gaan erover in gesprek met de mensen die hier middenin zitten: van kunstenaars, directeurs en conservatoren tot galeriehouders. Dit keer spreken we met kunstenaar Neoza Goffin.

Kun je wat over jezelf vertellen?
“Mijn naam is Neoza en ik heb mijn master Fotografie behaald aan de KASK in Gent. In mijn werk ben ik bezig met spirituele en sociaalmaatschappelijke boodschappen zoals body diversity, sex positivity en multiculturalisme. Die thema’s combineer ik in mijn installaties, waarin ik onder andere werk met foto’s, video’s en VR.”

Waar ben je nu mee bezig?
“Ik ben net afgestudeerd en ik ben nu aan het kijken of ik kan lesgeven in de beeldende kunst. Ook heb ik mijn eerste opdracht gedaan in samenwerking met Dolly Bing Bing, waar ik een set heb gemaakt voor een muziekvideo.

Daarnaast ben ik bezig met een VR-project over tantra in samenwerking met Lucas de Wulf. We maken een installatie waar je met vijf personen instapt, daarin worden ze begeleid in een klein ritueel in combinatie met VR. Zodra ze de bril opzetten, zien ze verschillende personen die bezig zijn met tantra. Op een gegeven moment wordt de VR uitgeschakeld, houden ze de bril op en is het de bedoeling dat ze elkaar gaan ontdekken. Omdat het nog vreemdelingen zijn, doen ze dat door aan elkaars handen te voelen. Het is simpel, maar kan al heel intiem zijn.”

Hoe zou jij jezelf omschrijven als kunstenaar?
“Zelf heb ik ongeveer drie jaar geleden een sabbatjaar genomen, waarin ik mij volledig heb kunnen herontdekken. Ik heb met een hoop dingen geëxperimenteerd: drugs, psychedelica en verschillende technofeesten. Daarna ben ik gestopt met drugs, maar door de psychedelica heb ik wel spiritualiteit ontdekt. Dit heeft mij helemaal getransformeerd – ik heb gezien wat het iemand kan bijbrengen in het leven. Geen drugs meer nodig om me goed te voelen, helemaal High on life.”

Wat is dat volgens jou?
“Ik heb steeds meer het gevoel dat mensen tegenwoordig een beetje magie in hun leven missen. Ik ervaar het leven echt als een soort sprookje. Het is zeker niet alleen maar positief, er is ook veel pijn en afschuw, maar dat hoort erbij. Zonder die pijn zou je misschien niet weten hoe goed geluk is, dus je hebt het beide nodig.

Dat zijn wel dingen die ik wil overbrengen met mijn kunst. Spiritualiteit is erg complex – en ik verwacht ook niet dat mensen na het bezoeken van mijn expositie zich er compleet in gaan verdiepen. Maar al is het één klein dingetje dat hen triggert om er iets over op te zoeken, dan vind ik dat heel wat.”

Zijn er personen die jou inspireren?
“Jazeker, Pipilotti Rist en Marina Abramovic vind ik bijvoorbeeld heel goed. Maar ik krijg natuurlijk ook veel inspiratie van mijn vrienden, door hen kom ik altijd weer op nieuwe ideeën.”

Hoe open minded is de kunstwereld volgens jou?
“Ik merk dat er goed en slecht op moderne kunststromingen – zoals die waar ik mij in beweeg – gereageerd wordt. Collectieven als The TittyMag reageren er bijvoorbeeld supergoed op, maar de iets oudere garde vindt het soms wel moeilijk. Maar dat bewijst ook dat het werk dus uitdaagt.”

Van 29 januari tot 6 maart 2022 tentoont Neoza in de expositie van Dolly Bing Bing in de Tatjana Pieters Galerij in Gent. Benieuwd naar deze expositie en al haar andere werken? Bekijk het op haar Instagram!

Share this article

Recent posts

Popular categories

Recent comments

DutchEnglish