‘Ik ervaar het leven echt als een soort sprookje’

Hoe inclusief is de kunstwereld? Een belangrijk onderwerp waar veel over gezegd kan en moet worden. Wij gaan erover in gesprek met de mensen die hier middenin zitten: van kunstenaars, directeurs en conservatoren tot galeriehouders. Dit keer spreken we met kunstenaar Neoza Goffin.

Kun je wat over jezelf vertellen?
“Mijn naam is Neoza en ik heb mijn master Fotografie behaald aan de KASK in Gent. In mijn werk ben ik bezig met spirituele en sociaalmaatschappelijke boodschappen zoals body diversity, sex positivity en multiculturalisme. Die thema’s combineer ik in mijn installaties, waarin ik onder andere werk met foto’s, video’s en VR.”

Waar ben je nu mee bezig?
“Ik ben net afgestudeerd en ik ben nu aan het kijken of ik kan lesgeven in de beeldende kunst. Ook heb ik mijn eerste opdracht gedaan in samenwerking met Dolly Bing Bing, waar ik een set heb gemaakt voor een muziekvideo.

Daarnaast ben ik bezig met een VR-project over tantra in samenwerking met Lucas de Wulf. We maken een installatie waar je met vijf personen instapt, daarin worden ze begeleid in een klein ritueel in combinatie met VR. Zodra ze de bril opzetten, zien ze verschillende personen die bezig zijn met tantra. Op een gegeven moment wordt de VR uitgeschakeld, houden ze de bril op en is het de bedoeling dat ze elkaar gaan ontdekken. Omdat het nog vreemdelingen zijn, doen ze dat door aan elkaars handen te voelen. Het is simpel, maar kan al heel intiem zijn.”

Hoe zou jij jezelf omschrijven als kunstenaar?
“Zelf heb ik ongeveer drie jaar geleden een sabbatjaar genomen, waarin ik mij volledig heb kunnen herontdekken. Ik heb met een hoop dingen geëxperimenteerd: drugs, psychedelica en verschillende technofeesten. Daarna ben ik gestopt met drugs, maar door de psychedelica heb ik wel spiritualiteit ontdekt. Dit heeft mij helemaal getransformeerd – ik heb gezien wat het iemand kan bijbrengen in het leven. Geen drugs meer nodig om me goed te voelen, helemaal High on life.”

Wat is dat volgens jou?
“Ik heb steeds meer het gevoel dat mensen tegenwoordig een beetje magie in hun leven missen. Ik ervaar het leven echt als een soort sprookje. Het is zeker niet alleen maar positief, er is ook veel pijn en afschuw, maar dat hoort erbij. Zonder die pijn zou je misschien niet weten hoe goed geluk is, dus je hebt het beide nodig.

Dat zijn wel dingen die ik wil overbrengen met mijn kunst. Spiritualiteit is erg complex – en ik verwacht ook niet dat mensen na het bezoeken van mijn expositie zich er compleet in gaan verdiepen. Maar al is het één klein dingetje dat hen triggert om er iets over op te zoeken, dan vind ik dat heel wat.”

Zijn er personen die jou inspireren?
“Jazeker, Pipilotti Rist en Marina Abramovic vind ik bijvoorbeeld heel goed. Maar ik krijg natuurlijk ook veel inspiratie van mijn vrienden, door hen kom ik altijd weer op nieuwe ideeën.”

Hoe open minded is de kunstwereld volgens jou?
“Ik merk dat er goed en slecht op moderne kunststromingen – zoals die waar ik mij in beweeg – gereageerd wordt. Collectieven als The TittyMag reageren er bijvoorbeeld supergoed op, maar de iets oudere garde vindt het soms wel moeilijk. Maar dat bewijst ook dat het werk dus uitdaagt.”

Van 29 januari tot 6 maart 2022 tentoont Neoza in de expositie van Dolly Bing Bing in de Tatjana Pieters Galerij in Gent. Benieuwd naar deze expositie en al haar andere werken? Bekijk het op haar Instagram!

Gerelateerd

Soms is het lastig

Lastig om te lachen,te huilen,te voelen. Kunst kan je laten voelen.Van onbegrip tot herkenning.Door stil te staan voor dat ene kleurrijke schilderij of die lichtgevende installatie, neemt kunst je mee, Het voert je even weg van dagelijkse stress of diepe gedachtes, of opent soms een ander gevoel. Kunst laat je wegdromen

Lees meer »

KUNSTTIPS! April & Mei

Welk museum moet je opslaan? Welke kunstpodcast is hot? Hoe heet die ene tentoonstelling ook alweer? Het overzicht van alle arty kunst to do’s is soms helemaal kwijt! Maar don’t worry!  Want wij zetten iedere maand de kunst- moetjes voor je op een rijtje. Genoeg om je mee te vermaken.

Lees meer »

Met bokshandschoenen aan in de achtbaan

Daar was het dan. Pijn. Schietende pijn in mijn pols. Mijn hele traject weg, paniek.  Dat is wat er in mijn hoofd gebeurt, het is niet per se waar. Ik heb een domme move gemaakt op de zak, te hard ook. Al die uren sparren in de week en los

Lees meer »

Scroll #12: Wie is Alicja Kwade?

De dagen zijn niet alleen voor uren scrollend door Tinder in bed, maar ook voor eengoede dosis scrollen aan kunst. Zo lichten we speciaal voor jou iedereweek een kunstenaar uit. Deze Scroll staat een kunstenaar centraal, die vragen stelt over het dagelijks leven via enorme beelden en installaties. Kunstenaar: Alicja

Lees meer »

Scroll #11: Wie is Isabelle Udo?

De dagen zijn niet alleen voor uren scrollend door Tinder in bed, maar ook voor een goede dosis scrollen aan kunst. Zo lichten we speciaal voor jou iedere week een kunstenaar uit. Deze Scroll staat een kunstenaar centraal, die als geen ander de online en offline wereld weet te verbinden : Isabelle Udo (1993- ) Isabelle Udo is oprichter en creatief directeur van

Lees meer »

Scroll #10: Wie is AiRich?

De dagen zijn niet alleen bedoeld voor urenlang scrollen op Tinder in bed, maar ook voor eengoede dosis kunstzinnig scrollen. Daarom lichten we speciaal voor jou iedere week een kunstenaar uit.Deze week staat een kunstenaar centraal die een eigen, futuristische toekomst creëert door het combineren van fotografie en beeldende kunst,

Lees meer »

“De mens is lastig te begrijpen.” 

Vrouw zijn, de beste pastrami tot spiritualiteit. Onze Tittymag oprichter Cathelijne Blok sprak hierover voor NRC met de wereldberoemde performancekunstenaar Marina Abramović. Lees hieronder meer: https://www.nrc.nl/nieuws/2024/03/15/marina-abramovic-ik-geef-mijn-publiek-alle-liefde-die-het-wil-a4193224

Lees meer »

Scroll # 9: Wie is Sarah Lucas?

De dagen zijn niet alleen voor uren scrollend door Tinder in bed, maar ook voor een goede dosisscrollen aan kunst. Zo lichten we speciaal voor jou iedere week een kunstenaar uit.Deze Scroll staat een kunstenaar centraal, die bekend staat om haar humorvolle en ongebruikte benadering van thema’s als gender, seksualiteit en het menselijk lichaam: Sarah Lucas (1962- ). Sarah Lucas wordt gezien als

Lees meer »

The Titty Platform

Currently by invitation only. Still think you're the right fit?