‘Ik ga deze wereld niet verlaten zonder dat ik een Grammy heb gewonnen’

In 2018 organiseerden wij onze allereerste Titty Talk: een first date met 40 feministen. Een inspirerende ontmoeting tussen activisten, feministische organisaties, kunstenaars en journalisten. Allemaal proberen ze op hun eigen manier een positieve verandering teweeg te brengen. Alleen wie zijn die feministen nou eigenlijk en waar staan ze voor? Wij stellen je ze voor in onze reeks: De feministische beldate! Deze keer spreken we met R&B/Pop zangeres, songwriter en producer Romy Dya!

Hoe zou jij jezelf omschrijven als zangeres?
“Ik wil mezelf niet echt in een hokje zetten, maar ik neig richting R&B en pop. Als songwriter ben ik veelzijdig, maar als het om mijn eigen nummers gaat, dan gaat het wel altijd om persoonlijke situaties. Mijn trauma’s zet ik om in muziek, ook wel: blessings.

In 2017 had je een wereldwijde hit getiteld ‘So Far Away’. Hoe ervaarde je dat?
“Dat was heel bizar, want ik wilde eigenlijk stoppen met muziek. Ik werkte namelijk als jurist voor de Gemeente Amsterdam. Ik had mijn droom eigenlijk al opgegeven, totdat een producer mij benaderde om een feature op dat nummer te zijn. Ik wist gewoon dat ik mijn hart moest volgen.”

Worden vrouwen volgens jou genoeg vertegenwoordigd in de muziekindustrie?
“Absoluut niet. Kijk bijvoorbeeld naar de Grammy’s, vrouwen zijn daar nog zwaar ondervertegenwoordigd. Daarom is dat mijn uiteindelijke doel, ik ga deze wereld niet verlaten zonder dat ik een Grammy heb gewonnen. In Amerika is dat wel makkelijk te bereiken, maar ik wil het verschil maken dat ik een ‘girl from Holland’ ben en een Grammy heb gewonnen.’

Met wie zou nog graag je willen samenwerken?
“Wie ik als artiest echt heel erg inspirerend vind, is Russ. Hij is echt self made en heeft zeker 52 of 53 tracks in een jaar gemaakt en uitgebracht. Ook heeft hij ze zelf geproduceerd, gemixt, opgenomen en geschreven. Allemaal omdat hij in zichzelf geloofde. Russ is dus zeker iemand waarmee ik wil werken. En wie ik ook heel tof vind, is Jorja Smith. Haar stem is echt amazing. Snoh Aalegra vind ik ook geweldig. Dit zijn vrouwen waar ik echt naar opkijk.’

Wat kunnen we van jou verwachten de aankomende maanden?
“Mijn nummer Prayed 4 U is uitgekomen. Dat lied is de afsluiter van mijn album – en gaat eigenlijk ook over het manifesteren van de juiste toekomstige partner. Misschien heb ik daar een heel idealistisch beeld van, maar ik geloof dat alles mogelijk is.
Daarnaast ben ik bezig met een nummer dat over abortus gaat. Dat is best een heftig onderwerp, want er ligt nog steeds een taboe op. Maar ik denk ook dat het veel vrouwen kan helpen met het verwerken. Ik wil een gesprek starten.”

Wil je meer weten over Romy? Volg haar dan op Instagram! Of neem een kijkje op haar website! 

Gerelateerd

TJA, ik ben een sucker voor een uitdaging

Dit jaar word ik 39 en dit jaar vecht ik voor het eerst van m’n leven een wedstrijd. Ik ga de ring in voor een bokspartij. Een heuse wedstrijd, met echte klappen. Iets dat ik vóór mijn 40e gedaan wil hebben. Voor Tittymag ga ik je maandelijks meenemen in het proces

Lees meer »

Hoe verras jij jezelf?

Hoe vaak kijk jij omhoog?Sta je wel eens stil, wanneer je naar huis fietst?Weet jij de betekenis achter dan ene beeld op die rotonde? Vragen, waar je wellicht ‘nee” op kan antwoorden.En is dat erg? Nee. zeker niet,maar wel zonde. Want kunst is overal om ons heen. Het ligt gewoon voor

Lees meer »

Arty Beldate met schrijver Sanne van Rij!

In 2018 organiseerden wij onze allereerste Titty Talk: een first date met 40 feministen. Een inspirerende ontmoeting tussen activisten, feministische organisaties, kunstenaars en journalisten. Allemaal proberen ze op hun eigen manier een verandering teweeg te brengen. Wij stellen je ze voor in onze reeks: De Arty Beldate! Dit keer spreken wij:  Sanne van Rij,

Lees meer »

“Dit boek over kunst is geen glossy!”

Tittymag- oprichter Cathelijne Blok schreef een boek over kunst, maar deze keer een boek zonder plaatjes. NRC schreef een achtergrondartikel over Blok’s nieuwe boek, Maar is het Kunst? https://www.nrc.nl/nieuws/2024/01/23/dit-boek-over-kunst-is-geen-glossy-de-werken-zijn-gereduceerd-tot-pixels-a4187854

Lees meer »

Scroll #8: Wie is Diana Scherer?

De dagen zijn niet alleen voor uren scrollend door Tinder in bed, maar ook voor een goede dosis scrollen aan kunst. Zo lichten we speciaal voor jou iedere week een kunstenaar uit. Deze Scroll staat een kunstenaar centraal, die tovert met de grenzen van de natuur, met magische grasmatten tot gevolg. Kunstenaar : Diana Scherer (1971- ) Kunst gemaakt van haverwortels. Iets waar

Lees meer »

Al het nieuwe boek, Maar is het kunst?, gespot?

Van fotografie, digitale kunst tot performance, ga mee op een magische kunstreis in het nieuwe boek van Cathelijne Blok.  Over de verbanden tussen Botticelli’s Venus en Carlijn Jacobs’ foto van Beyoncé op een paard. Over beroemde beelden als Leibovitz’ foto van de zwangere Demi Moore, maar ook minder bekende maar boeiende werken.

Lees meer »

KUNSTTIPS! Januari

Welk museum moet je opslaan? Welke kunstpodcast is hot? Hoe heet die ene tentoonstelling ook alweer? Het overzicht van alle arty kunst to do’s is soms helemaal kwijt! Maar don’t worry!  Want wij zetten iedere maand de kunst- moetjes voor je op een rijtje. Genoeg om je mee te vermaken.

Lees meer »

Luister hier Kunsstof terug!

Op 11 januari was oprichter Cathelijne Blok te gast in het Radio1- programma, Kunsttof! Ze vertelt in deze uitzending over het platform The Tittymag, de functie van kunst en haar nieuwe boek ‘Maar is het kunst?’. In het boek neemt ze de lezer mee op kunstreis! Van Botticelli’s wereldberoemde ‘Venus’

Lees meer »

The Titty Platform

Currently by invitation only. Still think you're the right fit?