‘Ik ga deze wereld niet verlaten zonder dat ik een Grammy heb gewonnen’

-

In 2018 organiseerden wij onze allereerste Titty Talk: een first date met 40 feministen. Een inspirerende ontmoeting tussen activisten, feministische organisaties, kunstenaars en journalisten. Allemaal proberen ze op hun eigen manier een positieve verandering teweeg te brengen. Alleen wie zijn die feministen nou eigenlijk en waar staan ze voor? Wij stellen je ze voor in onze reeks: De feministische beldate! Deze keer spreken we met R&B/Pop zangeres, songwriter en producer Romy Dya!

Hoe zou jij jezelf omschrijven als zangeres?
“Ik wil mezelf niet echt in een hokje zetten, maar ik neig richting R&B en pop. Als songwriter ben ik veelzijdig, maar als het om mijn eigen nummers gaat, dan gaat het wel altijd om persoonlijke situaties. Mijn trauma’s zet ik om in muziek, ook wel: blessings.

In 2017 had je een wereldwijde hit getiteld ‘So Far Away’. Hoe ervaarde je dat?
“Dat was heel bizar, want ik wilde eigenlijk stoppen met muziek. Ik werkte namelijk als jurist voor de Gemeente Amsterdam. Ik had mijn droom eigenlijk al opgegeven, totdat een producer mij benaderde om een feature op dat nummer te zijn. Ik wist gewoon dat ik mijn hart moest volgen.”

Worden vrouwen volgens jou genoeg vertegenwoordigd in de muziekindustrie?
“Absoluut niet. Kijk bijvoorbeeld naar de Grammy’s, vrouwen zijn daar nog zwaar ondervertegenwoordigd. Daarom is dat mijn uiteindelijke doel, ik ga deze wereld niet verlaten zonder dat ik een Grammy heb gewonnen. In Amerika is dat wel makkelijk te bereiken, maar ik wil het verschil maken dat ik een ‘girl from Holland’ ben en een Grammy heb gewonnen.’

Met wie zou nog graag je willen samenwerken?
“Wie ik als artiest echt heel erg inspirerend vind, is Russ. Hij is echt self made en heeft zeker 52 of 53 tracks in een jaar gemaakt en uitgebracht. Ook heeft hij ze zelf geproduceerd, gemixt, opgenomen en geschreven. Allemaal omdat hij in zichzelf geloofde. Russ is dus zeker iemand waarmee ik wil werken. En wie ik ook heel tof vind, is Jorja Smith. Haar stem is echt amazing. Snoh Aalegra vind ik ook geweldig. Dit zijn vrouwen waar ik echt naar opkijk.’

Wat kunnen we van jou verwachten de aankomende maanden?
“Mijn nummer Prayed 4 U is uitgekomen. Dat lied is de afsluiter van mijn album – en gaat eigenlijk ook over het manifesteren van de juiste toekomstige partner. Misschien heb ik daar een heel idealistisch beeld van, maar ik geloof dat alles mogelijk is.
Daarnaast ben ik bezig met een nummer dat over abortus gaat. Dat is best een heftig onderwerp, want er ligt nog steeds een taboe op. Maar ik denk ook dat het veel vrouwen kan helpen met het verwerken. Ik wil een gesprek starten.”

Wil je meer weten over Romy? Volg haar dan op Instagram! Of neem een kijkje op haar website! 

Share this article

Recent posts

Popular categories

Recent comments

DutchEnglish