‘Ik ga deze wereld niet verlaten zonder dat ik een Grammy heb gewonnen’

In 2018 organiseerden wij onze allereerste Titty Talk: een first date met 40 feministen. Een inspirerende ontmoeting tussen activisten, feministische organisaties, kunstenaars en journalisten. Allemaal proberen ze op hun eigen manier een positieve verandering teweeg te brengen. Alleen wie zijn die feministen nou eigenlijk en waar staan ze voor? Wij stellen je ze voor in onze reeks: De feministische beldate! Deze keer spreken we met R&B/Pop zangeres, songwriter en producer Romy Dya!

Hoe zou jij jezelf omschrijven als zangeres?
“Ik wil mezelf niet echt in een hokje zetten, maar ik neig richting R&B en pop. Als songwriter ben ik veelzijdig, maar als het om mijn eigen nummers gaat, dan gaat het wel altijd om persoonlijke situaties. Mijn trauma’s zet ik om in muziek, ook wel: blessings.

In 2017 had je een wereldwijde hit getiteld ‘So Far Away’. Hoe ervaarde je dat?
“Dat was heel bizar, want ik wilde eigenlijk stoppen met muziek. Ik werkte namelijk als jurist voor de Gemeente Amsterdam. Ik had mijn droom eigenlijk al opgegeven, totdat een producer mij benaderde om een feature op dat nummer te zijn. Ik wist gewoon dat ik mijn hart moest volgen.”

Worden vrouwen volgens jou genoeg vertegenwoordigd in de muziekindustrie?
“Absoluut niet. Kijk bijvoorbeeld naar de Grammy’s, vrouwen zijn daar nog zwaar ondervertegenwoordigd. Daarom is dat mijn uiteindelijke doel, ik ga deze wereld niet verlaten zonder dat ik een Grammy heb gewonnen. In Amerika is dat wel makkelijk te bereiken, maar ik wil het verschil maken dat ik een ‘girl from Holland’ ben en een Grammy heb gewonnen.’

Met wie zou nog graag je willen samenwerken?
“Wie ik als artiest echt heel erg inspirerend vind, is Russ. Hij is echt self made en heeft zeker 52 of 53 tracks in een jaar gemaakt en uitgebracht. Ook heeft hij ze zelf geproduceerd, gemixt, opgenomen en geschreven. Allemaal omdat hij in zichzelf geloofde. Russ is dus zeker iemand waarmee ik wil werken. En wie ik ook heel tof vind, is Jorja Smith. Haar stem is echt amazing. Snoh Aalegra vind ik ook geweldig. Dit zijn vrouwen waar ik echt naar opkijk.’

Wat kunnen we van jou verwachten de aankomende maanden?
“Mijn nummer Prayed 4 U is uitgekomen. Dat lied is de afsluiter van mijn album – en gaat eigenlijk ook over het manifesteren van de juiste toekomstige partner. Misschien heb ik daar een heel idealistisch beeld van, maar ik geloof dat alles mogelijk is.
Daarnaast ben ik bezig met een nummer dat over abortus gaat. Dat is best een heftig onderwerp, want er ligt nog steeds een taboe op. Maar ik denk ook dat het veel vrouwen kan helpen met het verwerken. Ik wil een gesprek starten.”

Wil je meer weten over Romy? Volg haar dan op Instagram! Of neem een kijkje op haar website! 

Gerelateerd

Filmtip!

Geen idee meer wat je nu weer moet kijken op Netflix? En ben je heel even klaar met tannen? Dan wordt het weer eens tijd voor een bezoekje aan de bioscoop! En dan hebben we nogal een super tip voor je. Een film vol prachtige beelden en inhoudelijke thema’s: de

Lees meer »

Het Sluitstuk

Zodra ze boks zeggen, « gelijk links rechts op d’r kanis » gonst het door mijn hoofd. De woorden komen van een legendarisch trainster en tevens uitbater van een gevestigde vechtsportwinkel. Ik krijg gratis advies bij m’n nieuwe bokshandschoenen en weken lang vraag ik me af hoe ik precies dit ga vormgeven.

Lees meer »

Ben je bij de Boekenborrel in de Kleine Komedie?

Onze oprichter Cathelijne Blok neemt tijdens de beruchte Boekenborrel van de Kleine Komedie niet haar eigen boek mee, maar juist haar favorieten van anderen—welke schrijvers moet je van Cathelijne kennen? Kom naar deze iconische boekenclub op zondagmiddag 15 september en koop hier je ticket: https://www.dekleinekomedie.nl/agenda/3151/cathelijne-blok/boekenborrel

Lees meer »

Scroll #14: wie is Levi van Veluw?

De dagen zijn niet alleen bedoeld om urenlang scrollend door Tinder in bed door te brengen, maar ook om een goede dosis kunst te verkennen. Daarom lichten we speciaal voor jou iedere week een kunstenaar uit. Deze week staat een kunstenaar centraal die met zijn vakmanschap nieuwe werelden creëert: Levi

Lees meer »

Scroll #13: Wie is Miles Greenberg?

De dagen zijn niet alleen voor uren scrollend door Tinder in bed, maar ook voor een goede dosis scrollen aan kunst. Zo lichten we speciaal voor jou iedere week een kunstenaar uit. Deze Scroll staat een kunstenaar centraal, die een nieuwe vorm van immersieve performancekunst heeft ontwikkeld : beeldhouwer en

Lees meer »

“Nee meisje, zo doen we het hier nou eenmaal”, dat was zo frustrerend. Nu kan ik elke dag zelf bepalen wat we doen, and I love it. “

In 2018 organiseerden wij onze allereerste Titty Talk: een first date met 40 feministen. Een inspirerende ontmoeting tussen activisten, feministische organisaties, kunstenaars en journalisten. Allemaal proberen ze op hun eigen manier een positieve verandering teweeg te brengen. Alleen wie zijn die feministen nou eigenlijk en waar staan ze voor? Wij

Lees meer »

Laat ons stilstaan en bewegen.

Praten,Schrijven,Tekenen, Rennen,Schreeuwen. Hoe uit jij jezelf?Kan je praten over wat je ziet en hoort?Weet jij de manier om die gevoelens te uiten?En doe je het wel goed? Kunstenaars maken en maakten de grootste beelden, de kleurrijkste schilderijen of de meest magische installaties.Ze uiten zich in hun vorm en op hun manier.Het

Lees meer »

DE TUNNEL

Op 7 juni is het zover! Mijn eerste gevecht, op 39-jarige leeftijd klim ik de ring in. Al staat zoiets altijd op losse schroeven omdat er geen wissels zijn in het geval van ziekte of blessure, zoals in teamsport. Er staan geen rijen “ring ready” dames in de wacht… Een

Lees meer »

The Titty Platform

Currently by invitation only. Still think you're the right fit?