‘Ik geloof echt dat ik een beter mens ben geworden doordat ik vaak naar theaters en musea ga’

In 2018 organiseerden wij onze allereerste Titty Talk: een first date met 40 feministen. Een inspirerende ontmoeting tussen activisten, feministische organisaties, kunstenaars en journalisten. Allemaal proberen ze op hun eigen manier een positieve verandering teweeg te brengen. Alleen wie zijn die feministen nou eigenlijk en waar staan ze voor? Wij stellen je ze voor in onze reeks: De feministische beldate! Deze keer spreken we met Marco Dreijer, body positivity-activist en founder en eindredacteur van de Cultuurvlogger.

Hoe is de Cultuurvlogger ontstaan?
“In mijn tijd als programmamaker en curator van een tentoonstellingsruimte werkte ik veel samen met allerlei makers en creatievelingen, zo ook met fotografen. Tijdens evenementen in musea maakten zij dan wel eens foto’s van mij, welke ik plaatste op mijn Instagramaccount. Ook begon ik met het maken van behind the scenes beelden en stories van culturele events. Zo werd mijn Instagram langzamerhand een soort eigen museum; en ongeveer tweeënhalf jaar geleden was daar de Cultuurvlogger.” 

Wat was voor jou de motivatie om dit platform op te zetten?
“Ik ben zelf een een enorme kunst- en cultuurfan, met name het maakproces achter het werk vind ik heel tof. Als kind heb ik lang in musicals gespeeld en daarmee op vroege leeftijd al een grote voorliefde voor de kunstwereld ontwikkeld.
Ik bezoek vanwege mijn werk veel musea, tentoonstellingen en theaters – en soms heb ik het idee dat er veel wordt gemaakt door mensen die gestudeerd hebben, maar daardoor voorbij gaan aan het toegankelijk maken van deze plekken voor alle mensen.

Ik denk dat er nog veel mensen zijn die zich minder verdiepen in kunst en cultuur – of dit soort plekken en evenementen niet bezoeken – omdat ze denken: dit is niet voor mij. Dat vind ik heel jammer. Ik geloof namelijk echt dat ik een beter mens ben geworden doordat ik vaak naar theaters en musea ga. Dit helpt om een bredere en diversere blik te krijgen van wat er allemaal speelt in de wereld en hoe anderen over bepaalde onderwerpen denken of zich daarbij voelen. Daarom lijkt het mij heel goed als er meer mensen naar culturele plekken en events zouden gaan. Dat is voor mij de voornaamste motivatie achter de Cultuurvlogger: kunst en cultuur op alle levels zo toegankelijk en aantrekkelijk mogelijk maken voor iedereen. Uit onderzoek is ook gebleken dat je inlevingsvermogen voor andere mensen en culturen groter wordt door het bekijken en ervaren van kunst.” 

Hoe vind jij dat het op dit moment gesteld is met de diversiteit binnen de kunstwereld?
“Ik vind het echt dramatisch, maar het wordt wel steeds beter. Er is nu bijvoorbeeld de tentoonstelling Voices of fashion; Black Couture, Beauty and Styles in het Centraal museum Utrecht. Zij hebben als museum een klankbordgroep samengesteld met mensen uit de community en de tentoonstelling samen met hen opgezet, inclusief alle programmering eromheen. Alle medewerkers zijn nauw betrokken bij de gehele tentoonstelling. Dat deze aanpak en opzet goed hebben gewerkt, is ook terug te zien in de verschillende soorten bezoekers en aandacht op sociale media. Ik denk dat dit is hoe je tegenwoordig te werk moet gaan als museum. 

Ik snap dat dit wat lastiger ligt wanneer je werken uit de geschiedenis tentoonstelt. Er waren vroeger bijvoorbeeld een stuk minder vrouwelijke kunstenaars. Maar dat wil niet zeggen dat ze er helemaal niet waren of zijn. Ik weet dat de voormalige directrice van museum Gouda er ooit voor heeft gekozen om gedurende vier of vijf jaar alleen maar vrouwelijke kunstenaars aan te kopen. Ik vind het echt tof dat je zo’n bewuste keuze maakt als museum.” 

Feminisme is ook een thema dat regelmatig terugkomt in jouw werk. Hoe denk je dat we ons nog beter kunnen verdiepen in dit onderwerp?
“Wat nog vaak gebeurt bij activisten, is dat ze op een bepaalde manier worden neergezet. Zo is dat bij feministen bijvoorbeeld nog een beetje als boze vrouwen met okselhaar. Er bestaan een hoop misvattingen rondom woorden als feminisme. Ik denk dat als we op scholen leren wat de stigma’s zijn rondom bepaalde termen en echt leren waar het voor staat, dat mensen eerder geneigd zijn om zichzelf een feminist te noemen en daar ook naar te handelen.

Wat ik zelf op de middelbare school heb geleerd over feministen, is met name het verhaal over de Dolle Mina’s. Als we leren over de geschiedenis, denk ik dat het ook van belang is om te laten zien wat dat heeft betekend voor vandaag de dag.”

Hoe hoop je dat het feminisme er in de toekomst uit zal zien?
“Ik zou in een ideale wereld eigenlijk willen dat feminisme helemaal niet meer hoeft te bestaan. Want eigenlijk is het een raar begrip: we willen streven naar gelijke behandeling, maar eigenlijk zou dat toch gewoon de norm moeten zijn?
Ik denk dat we eerder een woord zouden moeten hebben voor het tegenovergestelde. En dat is denk ik ook wat het doel zou moeten zijn van elke activistische beweging, dat het uiteindelijk helemaal niet meer nodig hoeft te zijn”. 

​​Wil je meer weten over Marco? Volg hem dan op Instagram of neem een kijkje op de website van de Cultuurvlogger

Gerelateerd

Kunst is een manier om de wereld beter te begrijpen.

In 2018 organiseerden wij onze allereerste Titty Talk: een ‘first date’ met 40 feministen. Een inspirerende ontmoeting tussen activisten, feministische organisaties, kunstenaars en journalisten. Allemaal proberen ze op hun eigen manier een positieve verandering teweeg te brengen. Maar wie zijn die feministen nou eigenlijk en waar staan ze voor? Wij

Lees meer »

Ik haal inspiratie uit de kleine dingen in het leven.

In 2018 organiseerden wij onze allereerste Titty Talk: een first date met 40 feministen. Een inspirerende ontmoeting tussen activisten, feministische organisaties, kunstenaars en journalisten. Allemaal proberen ze op hun eigen manier een positieve verandering teweeg te brengen. Alleen wie zijn die feministen nou eigenlijk en waar staan ze voor? Wij

Lees meer »

Filmtip!

Geen idee meer wat je nu weer moet kijken op Netflix? En ben je heel even klaar met tannen? Dan wordt het weer eens tijd voor een bezoekje aan de bioscoop! En dan hebben we nogal een super tip voor je. Een film vol prachtige beelden en inhoudelijke thema’s: de

Lees meer »

Het Sluitstuk

Zodra ze boks zeggen, « gelijk links rechts op d’r kanis » gonst het door mijn hoofd. De woorden komen van een legendarisch trainster en tevens uitbater van een gevestigde vechtsportwinkel. Ik krijg gratis advies bij m’n nieuwe bokshandschoenen en weken lang vraag ik me af hoe ik precies dit ga vormgeven.

Lees meer »

Ben je bij de Boekenborrel in de Kleine Komedie?

Onze oprichter Cathelijne Blok neemt tijdens de beruchte Boekenborrel van de Kleine Komedie niet haar eigen boek mee, maar juist haar favorieten van anderen—welke schrijvers moet je van Cathelijne kennen? Kom naar deze iconische boekenclub op zondagmiddag 15 september en koop hier je ticket: https://www.dekleinekomedie.nl/agenda/3151/cathelijne-blok/boekenborrel

Lees meer »

Scroll #14: wie is Levi van Veluw?

De dagen zijn niet alleen bedoeld om urenlang scrollend door Tinder in bed door te brengen, maar ook om een goede dosis kunst te verkennen. Daarom lichten we speciaal voor jou iedere week een kunstenaar uit. Deze week staat een kunstenaar centraal die met zijn vakmanschap nieuwe werelden creëert: Levi

Lees meer »

Scroll #13: Wie is Miles Greenberg?

De dagen zijn niet alleen voor uren scrollend door Tinder in bed, maar ook voor een goede dosis scrollen aan kunst. Zo lichten we speciaal voor jou iedere week een kunstenaar uit. Deze Scroll staat een kunstenaar centraal, die een nieuwe vorm van immersieve performancekunst heeft ontwikkeld : beeldhouwer en

Lees meer »

“Nee meisje, zo doen we het hier nou eenmaal”, dat was zo frustrerend. Nu kan ik elke dag zelf bepalen wat we doen, and I love it. “

In 2018 organiseerden wij onze allereerste Titty Talk: een first date met 40 feministen. Een inspirerende ontmoeting tussen activisten, feministische organisaties, kunstenaars en journalisten. Allemaal proberen ze op hun eigen manier een positieve verandering teweeg te brengen. Alleen wie zijn die feministen nou eigenlijk en waar staan ze voor? Wij

Lees meer »

The Titty Platform

Currently by invitation only. Still think you're the right fit?