Ik had niet gezegd dat we ook maandag koffie konden gaan drinken

Nostalgie: het gevoel iets belangrijks of dierbaars te zijn kwijtgeraakt. Dit uit zich in heimwee naar het verleden. Ik ervaar de laatste tijd veel van dit soort momenten. Als alles volgens plan verloopt, ben ik in juni klaar met mijn studie. Hoewel ik de dagen aftel, maakt het me tegelijkertijd ook verdrietig. Met de komst van een nieuw hoofdstuk, zeg je gedag tegen je vertrouwde, bekende gevoelens en gewoonten. 

Ik heb de afgelopen maanden een hoop ‘laatste keren’ beleefd. Destijds besefte ik me echter niet dat ik deze dingen nooit meer op deze manier zou meemaken. Maar toen de scholen dicht gingen, werd het elke week iets duidelijker. We gaan niet meer terug naar hoe het eerst was. In ieder geval niet dit schooljaar op het MBO. Het is tijd om gedag te zeggen tegen de lunchpauzes met mijn klasgenoten, koffiedates na korte dagen en mijn lieve vrienden bijna dagelijks zien. Ik wist dat er een einde aan zou komen, maar ik had niet verwacht dat het op deze manier zou gebeuren. Het is veel lastiger om een belangrijk hoofdstuk uit je leven af te sluiten, zonder te mensen die er zo nauw bij betrokken waren.

Als ik die vrijdagmiddag had geweten dat de wereld er nu zo uit zou zien, had ik iedereen een extra knuffel gegeven. Ik had niet gezegd dat we ook maandag koffie konden gaan drinken. Achteraf gezien kwam het namelijk helemaal niet beter uit.
Ik weet dat ik er nu niks meer aan kan veranderen, maar misschien kan het een les zijn voor de toekomst. Straks is het tijd om te stoppen met het maken van excuses.
Hoe dramatisch het ook klinkt, je weet nooit wanneer het ‘de laatste keer’ zal zijn.
Maar dat is een zorg voor later, nu zit ik nog even thuis en luister ik naar muziek die me terugbrengt naar de zomer van 2019. 

Een tijd waarin we nog zorgeloos de deur uit konden lopen. En toen ik wekelijks te dure koffie kon gaan drinken met mijn vrienden. Carole King’s Tapestry brengt me terug naar die periode. In tijden als deze vind ik het soms lastig om hoop te houden. Hoe kan ik nog vertrouwen hebben in de toekomst, wanneer ik de afgelopen drie jaar niet eens volwaardig af kan sluiten? Maar Carole’s rustgevende stem weet me er altijd weer van te overtuigen dat het allemaal wel goed gaat komen. Nostalgie is niet iets slechts, het kan soms juist fijn zijn, maar ook loslaten wanneer je eigenlijk nog niet durft hoort bij het leven. Soms doen we dingen voor we zeker weten dat we er klaar voor zijn, maar dat betekent niet dat ze fout zullen gaan. 

Gerelateerd

Arty Beldate met Snackpaper oprichter Janna Nieuwenhuijzen

In 2018 organiseerden wij onze allereerste Titty Talk: een first date met 40 feministen. Een inspirerende ontmoeting tussen activisten, feministische organisaties, kunstenaars en journalisten. Allemaalproberen ze op hun eigen manier een positieve verandering teweeg te brengen. Alleen wie zijn die feministen nou eigenlijk en waar staan ze voor? Wij stellen

Lees meer »

Laat ons stilstaan en bewegen.

Praten,Schrijven,Tekenen, Rennen,Schreeuwen. Hoe uit jij jezelf?Kan je praten over wat je ziet en hoort?Weet jij de manier om die gevoelens te uiten?En doe je het wel goed? Kunstenaars maken en maakten de grootste beelden, de kleurrijkste schilderijen of de meest magische installaties.Ze uiten zich in hun vorm en op hun manier.Het

Lees meer »

DE TUNNEL

Op 7 juni is het zover! Mijn eerste gevecht, op 39-jarige leeftijd klim ik de ring in. Al staat zoiets altijd op losse schroeven omdat er geen wissels zijn in het geval van ziekte of blessure, zoals in teamsport. Er staan geen rijen “ring ready” dames in de wacht… Een

Lees meer »

Mijn passie is om mensen aan het lachen te maken!

In 2018 organiseerden wij onze allereerste Titty Talk: een first date met 40 feministen. Een inspirerende ontmoeting tussen activisten, feministische organisaties, kunstenaars en journalisten. Allemaal proberen ze op hun eigen manier een positieve verandering teweeg te brengen. Alleen wie zijn die feministen nou eigenlijk en waar staan ze voor? Wij

Lees meer »

Soms is het lastig

Lastig om te lachen,te huilen,te voelen. Kunst kan je laten voelen.Van onbegrip tot herkenning.Door stil te staan voor dat ene kleurrijke schilderij of die lichtgevende installatie, neemt kunst je mee, Het voert je even weg van dagelijkse stress of diepe gedachtes, of opent soms een ander gevoel. Kunst laat je wegdromen

Lees meer »

KUNSTTIPS! April & Mei

Welk museum moet je opslaan? Welke kunstpodcast is hot? Hoe heet die ene tentoonstelling ook alweer? Het overzicht van alle arty kunst to do’s is soms helemaal kwijt! Maar don’t worry!  Want wij zetten iedere maand de kunst- moetjes voor je op een rijtje. Genoeg om je mee te vermaken.

Lees meer »

Met bokshandschoenen aan in de achtbaan

Daar was het dan. Pijn. Schietende pijn in mijn pols. Mijn hele traject weg, paniek.  Dat is wat er in mijn hoofd gebeurt, het is niet per se waar. Ik heb een domme move gemaakt op de zak, te hard ook. Al die uren sparren in de week en los

Lees meer »

Scroll #12: Wie is Alicja Kwade?

De dagen zijn niet alleen voor uren scrollend door Tinder in bed, maar ook voor eengoede dosis scrollen aan kunst. Zo lichten we speciaal voor jou iedereweek een kunstenaar uit. Deze Scroll staat een kunstenaar centraal, die vragen stelt over het dagelijks leven via enorme beelden en installaties. Kunstenaar: Alicja

Lees meer »

The Titty Platform

Currently by invitation only. Still think you're the right fit?