“Ik heb geen enkel doel. Niks. Helemaal niks. Elke dag, elk uur, elke moment is voor mij een weg.”

“Bedenk wat jouw eigen doelen zijn van dit jaar en spreek het uit tegen diegene naast je.” Dinsdagavond op een vrouwen netwerk borrel. Waarom was ik er ook al weer? Ik houd mijn glas rode zure huiswijn steeds krampachtiger vast en kijk vluchtig om me heen.
De hele groep, voornamelijk vrouwen, zijn al druk begonnen met praten. Het lijkt alsof ze niet eens de bedenktijd nodig hebben gehad.

Ik probeer langzaam dichter naar de exit toe te schuifelen in de hoop een soepele Houdini (verdwijntruc) te doen. Tot ik opeens links van me een zachte stem hoor: “En weet jij het al?” Ik staar vol in een een paar heldere groene ogen. Het meisje begint te lachen en schudt haar hoofd. “Om eerlijk te zijn. Ik ben hier toevallig beland en ik dacht dat het een gewone gratis borrel en happen was, maar nu moet ik opeens over levensbelangrijke vragen en bijhorende antwoorden nadenken.”  Ik kijk haar aan en ik merk, dat mijn hand iets losser om het glas zit.

Het meisje praat ondertussen onvermoeibaar door en lijkt zich bijna niet bewust te zijn, dat ze al vol meedoet aan de opdracht. “Weet je. Ik had in een vorig leven als Zuid As- medewerker altijd doelen. Totdat die doelen een soort dwang opdrachten werden. En die opdrachten werden geforceerde afspraken met mezelf. Het voelde alsof ik iedere dag meedeed aan de miljoenenjacht en het stressgehalte bleef non- stop net zo hoog als het moment dat Linda de Mol eindelijk eens dat gouden koffertje opengooit. Nee ik ben ermee gestopt.”

Ik heb eindelijk een moment om erop in te haken wanneer het paar groene ogen een slok van haar speciaalbiertje neemt. “Maar wat doe je nu dan?” Ze kijkt me weer doordringend aan en zeg: “Ik heb geen enkel doel. Niks. Helemaal niks. Elke dag, elk uur, elke moment is voor mij een weg. Een weg waar ik geen bestemming heb. Klinkt misschien zweverig. Maar denk eens na. Was het ritje met je ouders op weg naar de vakantiebestemming in Zuid- Frankrijk niet bijna nog leuker dan die camping zelf?” Hmm daar heeft ze een puntje. Juist die onverwachte route, de mooie uitzichten, de onverwachte ontmoetingen en de momenten die je deelde met je ouders in de auto waren zo waardevol. Dat is me meer bijgebleven dan welke vriendjes naast me stonden of welke spellen we speelden op die camping in St Maxime.
“Maar goed, begint ze. Ik moet gaan. Ik moet nog een deadline halen van werk. Want targets blijven verplichte doelen die de onverwachte route kunnen betalen!”

Gerelateerd

Hoe verras jij jezelf?

Hoe vaak kijk jij omhoog?Sta je wel eens stil, wanneer je naar huis fietst?Weet jij de betekenis achter dan ene beeld op die rotonde? Vragen, waar je wellicht ‘nee” op kan antwoorden.En is dat erg? Nee. zeker niet,maar wel zonde. Want kunst is overal om ons heen. Het ligt gewoon voor

Lees meer »

Arty Beldate met schrijver Sanne van Rij!

In 2018 organiseerden wij onze allereerste Titty Talk: een first date met 40 feministen. Een inspirerende ontmoeting tussen activisten, feministische organisaties, kunstenaars en journalisten. Allemaal proberen ze op hun eigen manier een verandering teweeg te brengen. Wij stellen je ze voor in onze reeks: De Arty Beldate! Dit keer spreken wij:  Sanne van Rij,

Lees meer »

“Dit boek over kunst is geen glossy!”

Tittymag- oprichter Cathelijne Blok schreef een boek over kunst, maar deze keer een boek zonder plaatjes. NRC schreef een achtergrondartikel over Blok’s nieuwe boek, Maar is het Kunst? https://www.nrc.nl/nieuws/2024/01/23/dit-boek-over-kunst-is-geen-glossy-de-werken-zijn-gereduceerd-tot-pixels-a4187854

Lees meer »

Scroll #8: Wie is Diana Scherer?

De dagen zijn niet alleen voor uren scrollend door Tinder in bed, maar ook voor een goede dosis scrollen aan kunst. Zo lichten we speciaal voor jou iedere week een kunstenaar uit. Deze Scroll staat een kunstenaar centraal, die tovert met de grenzen van de natuur, met magische grasmatten tot gevolg. Kunstenaar : Diana Scherer (1971- ) Kunst gemaakt van haverwortels. Iets waar

Lees meer »

Al het nieuwe boek, Maar is het kunst?, gespot?

Van fotografie, digitale kunst tot performance, ga mee op een magische kunstreis in het nieuwe boek van Cathelijne Blok.  Over de verbanden tussen Botticelli’s Venus en Carlijn Jacobs’ foto van Beyoncé op een paard. Over beroemde beelden als Leibovitz’ foto van de zwangere Demi Moore, maar ook minder bekende maar boeiende werken.

Lees meer »

KUNSTTIPS! Januari

Welk museum moet je opslaan? Welke kunstpodcast is hot? Hoe heet die ene tentoonstelling ook alweer? Het overzicht van alle arty kunst to do’s is soms helemaal kwijt! Maar don’t worry!  Want wij zetten iedere maand de kunst- moetjes voor je op een rijtje. Genoeg om je mee te vermaken.

Lees meer »

Luister hier Kunsstof terug!

Op 11 januari was oprichter Cathelijne Blok te gast in het Radio1- programma, Kunsttof! Ze vertelt in deze uitzending over het platform The Tittymag, de functie van kunst en haar nieuwe boek ‘Maar is het kunst?’. In het boek neemt ze de lezer mee op kunstreis! Van Botticelli’s wereldberoemde ‘Venus’

Lees meer »

Kunst is een magische tijdmachine.

2024, het begin van een jaar.Een nieuw jaar, vol kansen, cliches of niet..wel een nieuw jaar vol kunst. De mooiste tentoonstellingen, kunstwerken en voorstellingen maken weer hun opwachting.In deze soms donkere dagen bieden deze sidderende en meeslepende lichtpuntjes hoop of een beetje afleiding. Kunst reflecteert, maar kan ook fungeren als een magische tijdmachine.

Lees meer »

The Titty Platform

Currently by invitation only. Still think you're the right fit?