”Ik heb geen writersblock, ik heb writersangst.”

Wanneer ben je een schrijver? Als je schrijft, zou je zeggen. Maar ik denk meer aan schrijven dan dat ik het daadwerkelijk doe. Ik kijk video’s over schrijven, lees over schrijven, droom zelfs over schrijven. Maar ook echt woorden op papier zetten? Ho maar. Ik vertel mezelf dat ik ‘writersblock’ heb, als ik voor het derde uur het balkje van mijn Word-document niet heb zien bewegen. ‘Nu mag je YouTube video’s kijken, ter inspiratie.’ Lieg ik mezelf vervolgens voor. Na zes uur lang katten zien vallen en de honderdste smokey eye look, moet ik het aan mezelf toegeven: Ik heb geen writersblock, ik heb writersangst. 

Misschien ligt het in het verlengde van elkaar, maar ik ben ze los van elkaar gaan zien. Writersblock is wat ik voel als ik niet weet wat ik moet schrijven. Writersangst heb ik als ik zo bang ben dat wat ik schrijf slecht is, dat ik het gewoon helemaal niet doe. Dat eerste komt wel weer goed. Dat laatste, daar slikken mensen zelfs pillen voor. Maar als je niet letterlijk schrijft, dan ben je gewoon geen schrijver. Laat staan dat je kunt zeggen dat je een goeie bent.

Ik word altijd verdrietig als mensen boeken uitlachen en zeggen dat ze het beter kunnen. Je kunt een boek slecht vinden, maar het is verdomd lastig om überhaupt de discipline te hebben om meer dan 10,000 woorden te pennen, laat staan dat het ook nog ergens op slaat. Er zijn vast mensen met fantastische verhalen in hun hoofd, die ervan verondersteld zijn dat ze een bestseller te pakken hebben en lopen te zeiken over tig schrijvers. Maar als je dat fantastische boek van je niet opschrijft, dan ben je geen goeie schrijver die feedback mag geven op collega’s, dan ben je gewoon een eikel.

Ik denk dat ik een goeie schrijver zou kunnen worden. Want ik heb het nog nooit gedaan, zo’n heel boek. Dus laat ik voorzichtig aangeven dat ik dat ga doen. En als ‘ie slecht is, heb ik toch mooi een heel boek geschreven. Beter dan writersangst en zo bang zijn dat het slecht is, dat ‘ie er nooit komt. En aan iedereen vertellen dat het een leuk boek wordt telt niet. Want zolang ik hem niet heb geschreven, is het helemaal geen boek, maar een vonkje voor een paar maanden zwaar afzien, zelftwijfel en een lichte cafeïneverslaving. Wordt lit.

Collage door Susan van Ham

Gerelateerd

Mijn passie is om mensen aan het lachen te maken!

In 2018 organiseerden wij onze allereerste Titty Talk: een first date met 40 feministen. Een inspirerende ontmoeting tussen activisten, feministische organisaties, kunstenaars en journalisten. Allemaal proberen ze op hun eigen manier een positieve verandering teweeg te brengen. Alleen wie zijn die feministen nou eigenlijk en waar staan ze voor? Wij

Lees meer »

Soms is het lastig

Lastig om te lachen,te huilen,te voelen. Kunst kan je laten voelen.Van onbegrip tot herkenning.Door stil te staan voor dat ene kleurrijke schilderij of die lichtgevende installatie, neemt kunst je mee, Het voert je even weg van dagelijkse stress of diepe gedachtes, of opent soms een ander gevoel. Kunst laat je wegdromen

Lees meer »

KUNSTTIPS! April & Mei

Welk museum moet je opslaan? Welke kunstpodcast is hot? Hoe heet die ene tentoonstelling ook alweer? Het overzicht van alle arty kunst to do’s is soms helemaal kwijt! Maar don’t worry!  Want wij zetten iedere maand de kunst- moetjes voor je op een rijtje. Genoeg om je mee te vermaken.

Lees meer »

Met bokshandschoenen aan in de achtbaan

Daar was het dan. Pijn. Schietende pijn in mijn pols. Mijn hele traject weg, paniek.  Dat is wat er in mijn hoofd gebeurt, het is niet per se waar. Ik heb een domme move gemaakt op de zak, te hard ook. Al die uren sparren in de week en los

Lees meer »

Scroll #12: Wie is Alicja Kwade?

De dagen zijn niet alleen voor uren scrollend door Tinder in bed, maar ook voor eengoede dosis scrollen aan kunst. Zo lichten we speciaal voor jou iedereweek een kunstenaar uit. Deze Scroll staat een kunstenaar centraal, die vragen stelt over het dagelijks leven via enorme beelden en installaties. Kunstenaar: Alicja

Lees meer »

Scroll #11: Wie is Isabelle Udo?

De dagen zijn niet alleen voor uren scrollend door Tinder in bed, maar ook voor een goede dosis scrollen aan kunst. Zo lichten we speciaal voor jou iedere week een kunstenaar uit. Deze Scroll staat een kunstenaar centraal, die als geen ander de online en offline wereld weet te verbinden : Isabelle Udo (1993- ) Isabelle Udo is oprichter en creatief directeur van

Lees meer »

Scroll #10: Wie is AiRich?

De dagen zijn niet alleen bedoeld voor urenlang scrollen op Tinder in bed, maar ook voor eengoede dosis kunstzinnig scrollen. Daarom lichten we speciaal voor jou iedere week een kunstenaar uit.Deze week staat een kunstenaar centraal die een eigen, futuristische toekomst creëert door het combineren van fotografie en beeldende kunst,

Lees meer »

“De mens is lastig te begrijpen.” 

Vrouw zijn, de beste pastrami tot spiritualiteit. Onze Tittymag oprichter Cathelijne Blok sprak hierover voor NRC met de wereldberoemde performancekunstenaar Marina Abramović. Lees hieronder meer: https://www.nrc.nl/nieuws/2024/03/15/marina-abramovic-ik-geef-mijn-publiek-alle-liefde-die-het-wil-a4193224

Lees meer »

The Titty Platform

Currently by invitation only. Still think you're the right fit?