‘Ik hoop dat de volgende generatie op school niet alleen over Rembrandt spreekt’

-

Moest je huilen, lachen of raakte je er compleet van in de war? Wat was jouw gevoel bij dat ene kunstwerk dat maar in je hoofd bleef hangen?

Een kunstwerk kan veel met je doen. Het laat je soms opnieuw kijken naar een onderwerp, de geschiedenis of zelfs de toekomst. Kunst heeft altijd een grote rol gespeeld in de samenleving. We kunnen door middel van kunst anders kijken naar onze omgeving en situatie. Het is een mooie manier om emoties te verwerken, nieuwe inzichten te krijgen of iemand uit te dagen om anders te denken. Daarom vragen wij naar het favoriete werk van krachtige voorlopers en opvallende spraakmakers. Deze keer spreken we met student, Emma Kakesa

 

Welke kunstenaar inspireert jou? 

Laetitia Ky is een artiest die ik nu een tijdje volg. Ze haalde haar bekendheid door haar dreadlocks in alle soorten objecten te vervormen – dat vind ik heel gaaf. Laatst plaatste ze een schilderij op Instagram waarop een naakte vrouw was afgebeeld die met haar borsten en schaamlippen kookte. Dit werk gaat over genderrollen in Ivoorkust. Mijn roots liggen zelf in Congo, dus ik kon me relateren aan het schilderij.

 

Op welke leeftijd begon je kunst te waarderen? 

Op jonge leeftijd eigenlijk al, ik was denk ik een jaar of 10. Ik vond het leuk om naar musea te gaan en ik vond het verhaal achter het kunstwerk ook altijd heel interessant. Ik denk dat ik de waardering voor kunst van mijn vader heb meegekregen.


Op welke manier ben jij tijdens je stage bezig met kunst?

Bij deze stage spreek je heel veel kunstenaars die allemaal verschillende dingen doen. Je interviewt mensen en je komt op plekken. Ik merk dat ik meer om me heen kijk sinds deze stage. Kunst is echt overal.

 

Wat vind je ervan dat de kunstwereld gedomineerd wordt door mannen?

Dat vind ik klote, maar gelukkig is het bespreekbaar geworden. Ik hoop dat de volgende generatie op school niet alleen over Rembrandt spreekt, maar ook over vrouwen zoals Judith Leyster. Ik zie de toekomst wel positief in en ik hoop dat de kunstwereld inclusiever gaat worden. Er zijn namelijk zoveel getalenteerde vrouwen.

 

 

Share this article

Recent posts

Popular categories

Recent comments

DutchEnglish