Ik kan me nu niet meer voorstellen dat ik zou zeggen dat ik geen feminist ben

Honderd titties geleden zei ik tegen Cath, beter bekend als mama-tit,: “Ik weet niet of ik wel een feminist ben. Ik heb het idee dat feminisme juist bestempeld dat we zo verschillen van mannen en daar ben ik het niet mee eens”. “Maar maakt je dat niet juist een feminist?”, kaatste Cath terug en ze had gelijk.

Een week later zaten we met de bekendste mannen-man, Maxim Hartman, in een café. “Waarom wij een nieuwsbrief alleen voor vrouwen gingen starten?”, wilde hij weten. “Omdat feminisme zo’n vies woord lijkt, zoiets waar je niet mee geassocieerd wil worden terwijl over de ideeën de meeste vrouwen het wel eens zijn.”

Ik kan me nu niet meer voorstellen dat ik zou zeggen dat ik geen feminist ben. Of dat veel vrouwen feminisme een vies woord vinden. Of het nog steeds alleen associëren met okselhaar en baas in eigen buik. Maar honderd titties geleden was er geen women’s march, geen #metoo movement en stond body positivity nog niet zo in de schijnwerpers.

Van alle ontwikkelingen die we in de wereld zien zijn we er vast met veel niet echt blij, regeringen worden conservatiever, het klimaat holt achteruit, maar de gesprekken die we voerden toen we met de titty begonnen, zijn zo onwijs veranderd. De strijd is niet gestreden, helemaal niet zelfs, maar de ideeën zijn de massa niet meer onbekend. En alle negatieve dingen die we hebben zien gebeuren, zoals president donald trump heeft er wel voor gezorgd dat wij als vrouwen de handen in één hebben geslagen. We ons durven te verzetten, uit te spreken tegen wat er niet klopt in de wereld. Durven te kiezen voor ons zelf.

Misschien is het nog maar een heel klein beetje, pas één stapje in de goede richting, maar hoe heerlijk is het om die saamhorigheid te voelen? De dagelijkse beslommeringen van andere vrouwen te lezen en te denken: ‘oh, ik ben niet alleen’. Om de vrijheid te voelen je uit te spreken, te weten dat je wel serieus genomen wordt?

Ik vind het heel cool om te bedenken dat alle vrouwen op deze wereld in de tijd van 100 titties al zoveel hebben veranderd. En hopelijk hebben we daar een beetje aan bij kunnen dragen door onze hersenspinsels met jullie te delen. En daarom is de vraag denk ik nu aan jou, die dit leest.

Wat kunnen we vertellen, bespreken, uitzoeken, doen om nog een stap verder te komen? Wat hebben wij als vrouwen nodig om voorbij de movements te gaan en het gedachtegoed van #metoo, the women’s march, body positivity, van feminisme echt een onderdeel te laten zijn van onze maatschappij?

Titty-vrouwen, Ik wil jullie horen!

Gerelateerd

TJA, ik ben een sucker voor een uitdaging

Dit jaar word ik 39 en dit jaar vecht ik voor het eerst van m’n leven een wedstrijd. Ik ga de ring in voor een bokspartij. Een heuse wedstrijd, met echte klappen. Iets dat ik vóór mijn 40e gedaan wil hebben. Voor Tittymag ga ik je maandelijks meenemen in het proces

Lees meer »

Hoe verras jij jezelf?

Hoe vaak kijk jij omhoog?Sta je wel eens stil, wanneer je naar huis fietst?Weet jij de betekenis achter dan ene beeld op die rotonde? Vragen, waar je wellicht ‘nee” op kan antwoorden.En is dat erg? Nee. zeker niet,maar wel zonde. Want kunst is overal om ons heen. Het ligt gewoon voor

Lees meer »

Arty Beldate met schrijver Sanne van Rij!

In 2018 organiseerden wij onze allereerste Titty Talk: een first date met 40 feministen. Een inspirerende ontmoeting tussen activisten, feministische organisaties, kunstenaars en journalisten. Allemaal proberen ze op hun eigen manier een verandering teweeg te brengen. Wij stellen je ze voor in onze reeks: De Arty Beldate! Dit keer spreken wij:  Sanne van Rij,

Lees meer »

“Dit boek over kunst is geen glossy!”

Tittymag- oprichter Cathelijne Blok schreef een boek over kunst, maar deze keer een boek zonder plaatjes. NRC schreef een achtergrondartikel over Blok’s nieuwe boek, Maar is het Kunst? https://www.nrc.nl/nieuws/2024/01/23/dit-boek-over-kunst-is-geen-glossy-de-werken-zijn-gereduceerd-tot-pixels-a4187854

Lees meer »

Scroll #8: Wie is Diana Scherer?

De dagen zijn niet alleen voor uren scrollend door Tinder in bed, maar ook voor een goede dosis scrollen aan kunst. Zo lichten we speciaal voor jou iedere week een kunstenaar uit. Deze Scroll staat een kunstenaar centraal, die tovert met de grenzen van de natuur, met magische grasmatten tot gevolg. Kunstenaar : Diana Scherer (1971- ) Kunst gemaakt van haverwortels. Iets waar

Lees meer »

Al het nieuwe boek, Maar is het kunst?, gespot?

Van fotografie, digitale kunst tot performance, ga mee op een magische kunstreis in het nieuwe boek van Cathelijne Blok.  Over de verbanden tussen Botticelli’s Venus en Carlijn Jacobs’ foto van Beyoncé op een paard. Over beroemde beelden als Leibovitz’ foto van de zwangere Demi Moore, maar ook minder bekende maar boeiende werken.

Lees meer »

KUNSTTIPS! Januari

Welk museum moet je opslaan? Welke kunstpodcast is hot? Hoe heet die ene tentoonstelling ook alweer? Het overzicht van alle arty kunst to do’s is soms helemaal kwijt! Maar don’t worry!  Want wij zetten iedere maand de kunst- moetjes voor je op een rijtje. Genoeg om je mee te vermaken.

Lees meer »

Luister hier Kunsstof terug!

Op 11 januari was oprichter Cathelijne Blok te gast in het Radio1- programma, Kunsttof! Ze vertelt in deze uitzending over het platform The Tittymag, de functie van kunst en haar nieuwe boek ‘Maar is het kunst?’. In het boek neemt ze de lezer mee op kunstreis! Van Botticelli’s wereldberoemde ‘Venus’

Lees meer »

The Titty Platform

Currently by invitation only. Still think you're the right fit?