‘Ik kon dit verwerken door er op een creatieve manier mee om te gaan’

Hoe inclusief is de kunstwereld? Een belangrijk onderwerp waar veel over gezegd kan en moet worden. Wij gaan erover in gesprek met de mensen die hier middenin zitten: van kunstenaars, directeuren, conservatoren tot galeriehouders. Deze week: de Amsterdamse ontwerper en projectmaker Una Jongenelis!

Una Jongenelis

Wat houdt jou als kunstenaar zoal bezig?

“Ik maak voornamelijk kleding, maar ik houd me ook veel bezig met activisme. Alle dingen die ik doe, probeer ik met elkaar te verbinden. Zo maak ik bijvoorbeeld comics waarin ik mijn kleding terug laat komen. Momenteel ben ik bezig met een comic over orgasmen. Het wordt een soort superheldenverhaal met allerlei obstakels waar ik (of mijn vrienden) tegenaan ben gelopen in mijn seksleven. Denk hierbij aan: vaginisme en teveel of te weinig orgasmes en hoe je daarmee om kan gaan. En ik heb in 2019 ook iets gemaakt over seksuele intimidatie.”

 

Heb je zelf ervaring met seksuele intimidatie?

“Ik heb best wel wat vervelende dingen meegemaakt; en ik kon dit verwerken door er op een creatieve manier mee om te gaan. Een voorbeeld hiervan is spotprent-achtige tekeningen maken van de mannen die mij nare dingen hadden aangedaan. Dat was echt een openbaring en speelt nu ook een belangrijke rol in hoe ik te werk ga.”

Hoelang ben je al creatief bezig?

“Mijn ouders maken als sinds ze samen zijn kunst, dus ik heb altijd meegekregen dat je gewoon moet beginnen met het maken van dingen. Je kunt altijd opnieuw beginnen als je het gevoel hebt dat het mislukt is.
Ik ben dus al lang bezig. Ik kwam er laatst, tijdens het doorbladeren van oude kindertekeningen, zelfs achter dat ik toen al allerlei ideeën had die ik nu aan het uitwerken ben.”

Voel je druk om een bepaalde groep, bijvoorbeeld vrouwen, te vertegenwoordigen in je werk?

Una Jongenelis (links) gefotografeerd door Ruby Cruden

“Ik voel niet echt een druk, maar ik merk wel dat vrouwelijkheid vaak invloed heeft op het werk dat ik maak. Daarnaast probeer ik mezelf ook bewuster te maken van mijn doelgroep. Over wie gaat dit werk en hoe pak ik dat aan?”

Wat zijn jouw inspiratiebronnen?

“Er zijn schilderijen waardoor ik zelf zin krijg om wat te gaan maken, bijvoorbeeld de werken van Neo Rauch of Francis Bacon. Maar ik leer ook heel veel van mijn ouders, die samen de hele tijd ontzettend veel produceren. Ze werken op een snel tempo en hebben veel lol. Die houding neem ik echt mee in mijn werkproces.’’

Hoe inclusief is de kunstwereld volgens jou?

“Dat vind ik een hele lastige vraag. In bepaalde opzichten is de kunstwereld wel inclusief, en ook steeds inclusiever aan het worden, maar het kan altijd beter. Als ik kijk naar mijn eigen omgeving, zie ik wel een grote, inclusieve groep mensen die echt openstaat voor iedereen en graag samen wil werken.’’

Wil je meer weten over Una? Volg haar op Instagram!

 

Gerelateerd

In gesprek met pioniers!

Is er een verschil tussen de mannelijke blik en de vrouwelijke blik? Wat maakt iemand een pionier? Op zondag 10 maart gaat oprichter Cathelijne Blok oa hierover in gesprek met fotografen Maria Fialho en Diana Blok in het Nationaal Archief in Den Haag. Tijdens dit gesprek staan thema’s als carrières,

Lees meer »

TJA, ik ben een sucker voor een uitdaging

Dit jaar word ik 39 en dit jaar vecht ik voor het eerst van m’n leven een wedstrijd. Ik ga de ring in voor een bokspartij. Een heuse wedstrijd, met echte klappen. Iets dat ik vóór mijn 40e gedaan wil hebben. Voor Tittymag ga ik je maandelijks meenemen in het proces

Lees meer »

Hoe verras jij jezelf?

Hoe vaak kijk jij omhoog?Sta je wel eens stil, wanneer je naar huis fietst?Weet jij de betekenis achter dan ene beeld op die rotonde? Vragen, waar je wellicht ‘nee” op kan antwoorden.En is dat erg? Nee. zeker niet,maar wel zonde. Want kunst is overal om ons heen. Het ligt gewoon voor

Lees meer »

Arty Beldate met schrijver Sanne van Rij!

In 2018 organiseerden wij onze allereerste Titty Talk: een first date met 40 feministen. Een inspirerende ontmoeting tussen activisten, feministische organisaties, kunstenaars en journalisten. Allemaal proberen ze op hun eigen manier een verandering teweeg te brengen. Wij stellen je ze voor in onze reeks: De Arty Beldate! Dit keer spreken wij:  Sanne van Rij,

Lees meer »

“Dit boek over kunst is geen glossy!”

Tittymag- oprichter Cathelijne Blok schreef een boek over kunst, maar deze keer een boek zonder plaatjes. NRC schreef een achtergrondartikel over Blok’s nieuwe boek, Maar is het Kunst? https://www.nrc.nl/nieuws/2024/01/23/dit-boek-over-kunst-is-geen-glossy-de-werken-zijn-gereduceerd-tot-pixels-a4187854

Lees meer »

Scroll #8: Wie is Diana Scherer?

De dagen zijn niet alleen voor uren scrollend door Tinder in bed, maar ook voor een goede dosis scrollen aan kunst. Zo lichten we speciaal voor jou iedere week een kunstenaar uit. Deze Scroll staat een kunstenaar centraal, die tovert met de grenzen van de natuur, met magische grasmatten tot gevolg. Kunstenaar : Diana Scherer (1971- ) Kunst gemaakt van haverwortels. Iets waar

Lees meer »

Al het nieuwe boek, Maar is het kunst?, gespot?

Van fotografie, digitale kunst tot performance, ga mee op een magische kunstreis in het nieuwe boek van Cathelijne Blok.  Over de verbanden tussen Botticelli’s Venus en Carlijn Jacobs’ foto van Beyoncé op een paard. Over beroemde beelden als Leibovitz’ foto van de zwangere Demi Moore, maar ook minder bekende maar boeiende werken.

Lees meer »

KUNSTTIPS! Januari

Welk museum moet je opslaan? Welke kunstpodcast is hot? Hoe heet die ene tentoonstelling ook alweer? Het overzicht van alle arty kunst to do’s is soms helemaal kwijt! Maar don’t worry!  Want wij zetten iedere maand de kunst- moetjes voor je op een rijtje. Genoeg om je mee te vermaken.

Lees meer »

The Titty Platform

Currently by invitation only. Still think you're the right fit?