‘Ik kon dit verwerken door er op een creatieve manier mee om te gaan’

Hoe inclusief is de kunstwereld? Een belangrijk onderwerp waar veel over gezegd kan en moet worden. Wij gaan erover in gesprek met de mensen die hier middenin zitten: van kunstenaars, directeuren, conservatoren tot galeriehouders. Deze week: de Amsterdamse ontwerper en projectmaker Una Jongenelis!

Una Jongenelis

Wat houdt jou als kunstenaar zoal bezig?

“Ik maak voornamelijk kleding, maar ik houd me ook veel bezig met activisme. Alle dingen die ik doe, probeer ik met elkaar te verbinden. Zo maak ik bijvoorbeeld comics waarin ik mijn kleding terug laat komen. Momenteel ben ik bezig met een comic over orgasmen. Het wordt een soort superheldenverhaal met allerlei obstakels waar ik (of mijn vrienden) tegenaan ben gelopen in mijn seksleven. Denk hierbij aan: vaginisme en teveel of te weinig orgasmes en hoe je daarmee om kan gaan. En ik heb in 2019 ook iets gemaakt over seksuele intimidatie.”

 

Heb je zelf ervaring met seksuele intimidatie?

“Ik heb best wel wat vervelende dingen meegemaakt; en ik kon dit verwerken door er op een creatieve manier mee om te gaan. Een voorbeeld hiervan is spotprent-achtige tekeningen maken van de mannen die mij nare dingen hadden aangedaan. Dat was echt een openbaring en speelt nu ook een belangrijke rol in hoe ik te werk ga.”

Hoelang ben je al creatief bezig?

“Mijn ouders maken als sinds ze samen zijn kunst, dus ik heb altijd meegekregen dat je gewoon moet beginnen met het maken van dingen. Je kunt altijd opnieuw beginnen als je het gevoel hebt dat het mislukt is.
Ik ben dus al lang bezig. Ik kwam er laatst, tijdens het doorbladeren van oude kindertekeningen, zelfs achter dat ik toen al allerlei ideeën had die ik nu aan het uitwerken ben.”

Voel je druk om een bepaalde groep, bijvoorbeeld vrouwen, te vertegenwoordigen in je werk?

Una Jongenelis (links) gefotografeerd door Ruby Cruden

“Ik voel niet echt een druk, maar ik merk wel dat vrouwelijkheid vaak invloed heeft op het werk dat ik maak. Daarnaast probeer ik mezelf ook bewuster te maken van mijn doelgroep. Over wie gaat dit werk en hoe pak ik dat aan?”

Wat zijn jouw inspiratiebronnen?

“Er zijn schilderijen waardoor ik zelf zin krijg om wat te gaan maken, bijvoorbeeld de werken van Neo Rauch of Francis Bacon. Maar ik leer ook heel veel van mijn ouders, die samen de hele tijd ontzettend veel produceren. Ze werken op een snel tempo en hebben veel lol. Die houding neem ik echt mee in mijn werkproces.’’

Hoe inclusief is de kunstwereld volgens jou?

“Dat vind ik een hele lastige vraag. In bepaalde opzichten is de kunstwereld wel inclusief, en ook steeds inclusiever aan het worden, maar het kan altijd beter. Als ik kijk naar mijn eigen omgeving, zie ik wel een grote, inclusieve groep mensen die echt openstaat voor iedereen en graag samen wil werken.’’

Wil je meer weten over Una? Volg haar op Instagram!

 

Gerelateerd

Het Sluitstuk

Zodra ze boks zeggen, « gelijk links rechts op d’r kanis » gonst het door mijn hoofd. De woorden komen van een legendarisch trainster en tevens uitbater van een gevestigde vechtsportwinkel. Ik krijg gratis advies bij m’n nieuwe bokshandschoenen en weken lang vraag ik me af hoe ik precies dit ga vormgeven.

Lees meer »

Ben je bij de Boekenborrel in de Kleine Komedie?

Onze oprichter Cathelijne Blok neemt tijdens de beruchte Boekenborrel van de Kleine Komedie niet haar eigen boek mee, maar juist haar favorieten van anderen—welke schrijvers moet je van Cathelijne kennen? Kom naar deze iconische boekenclub op zondagmiddag 15 september en koop hier je ticket: https://www.dekleinekomedie.nl/agenda/3151/cathelijne-blok/boekenborrel

Lees meer »

Scroll #14: wie is Levi van Veluw?

De dagen zijn niet alleen bedoeld om urenlang scrollend door Tinder in bed door te brengen, maar ook om een goede dosis kunst te verkennen. Daarom lichten we speciaal voor jou iedere week een kunstenaar uit. Deze week staat een kunstenaar centraal die met zijn vakmanschap nieuwe werelden creëert: Levi

Lees meer »

Scroll #13: Wie is Miles Greenberg?

De dagen zijn niet alleen voor uren scrollend door Tinder in bed, maar ook voor een goede dosis scrollen aan kunst. Zo lichten we speciaal voor jou iedere week een kunstenaar uit. Deze Scroll staat een kunstenaar centraal, die een nieuwe vorm van immersieve performancekunst heeft ontwikkeld : beeldhouwer en

Lees meer »

“Nee meisje, zo doen we het hier nou eenmaal”, dat was zo frustrerend. Nu kan ik elke dag zelf bepalen wat we doen, and I love it. “

In 2018 organiseerden wij onze allereerste Titty Talk: een first date met 40 feministen. Een inspirerende ontmoeting tussen activisten, feministische organisaties, kunstenaars en journalisten. Allemaal proberen ze op hun eigen manier een positieve verandering teweeg te brengen. Alleen wie zijn die feministen nou eigenlijk en waar staan ze voor? Wij

Lees meer »

Laat ons stilstaan en bewegen.

Praten,Schrijven,Tekenen, Rennen,Schreeuwen. Hoe uit jij jezelf?Kan je praten over wat je ziet en hoort?Weet jij de manier om die gevoelens te uiten?En doe je het wel goed? Kunstenaars maken en maakten de grootste beelden, de kleurrijkste schilderijen of de meest magische installaties.Ze uiten zich in hun vorm en op hun manier.Het

Lees meer »

DE TUNNEL

Op 7 juni is het zover! Mijn eerste gevecht, op 39-jarige leeftijd klim ik de ring in. Al staat zoiets altijd op losse schroeven omdat er geen wissels zijn in het geval van ziekte of blessure, zoals in teamsport. Er staan geen rijen “ring ready” dames in de wacht… Een

Lees meer »

Mijn passie is om mensen aan het lachen te maken!

In 2018 organiseerden wij onze allereerste Titty Talk: een first date met 40 feministen. Een inspirerende ontmoeting tussen activisten, feministische organisaties, kunstenaars en journalisten. Allemaal proberen ze op hun eigen manier een positieve verandering teweeg te brengen. Alleen wie zijn die feministen nou eigenlijk en waar staan ze voor? Wij

Lees meer »

The Titty Platform

Currently by invitation only. Still think you're the right fit?