“Ik vind het erg dapper van je dat je zoiets durft te delen met de wereld.”

Als ik ongesteld was, dacht ik altijd aan vrouwelijke superhelden. Die tijdens een gevecht zwaar gewond raakten en dan gewoon bijna geen pijn lieten zien, alleen maar vuur in hun ogen. Zo relateerde ik mezelf een beetje als tiener en in mijn twintige jaren. Ik wilde alles aankunnen en doorgaan.

In de afgelopen jaren hebben de woorden “gewoon doorgaan” me meer tegen gewerkt dan geholpen. Ik merkte dat ik steeds minder energie had en ik meer tijd moest besteden aan rust en herstellen. Ik vergeleek mezelf met andere vrouwen en probeerde vaak te doen alsof er niks aan de hand was. Een kort voorbeeld: afgelopen jaar in december stond ik op de dansvloer in de Jimmy Woo met mijn vriendinnen. Het was een jaarlijks feestje en ik keek er al een lange tijd naar uit om weer eens de deur uit te gaan. Op een gegeven moment deed mijn onderrug zo’n pijn dat ik niet meer kon bewegen of door mijn knieën kon zakken (je weet wel, die sexy moves). Ik merkte ineens dat ik geen kant meer op kon. Ik stond stil van de pijn terwijl iedereen bewoog. Ik durfde het niet te laten zien; en werd aangetikt met de opmerking “Stil staan is niks voor jou, Kris”. Toen ik thuis kwam heb ik even gehuild, als danser met een dansopleiding en achtergrond van minstens 13 jaar, was dit nu zelfs al teveel gevraagd van mijn lichaam. Stilstaan is niks voor mij en ik moet ook gaan inzien dat dit niet een vorm van stilstaan is, maar juist vooruit gaan. Ik ben in beweging naar een gezondere versie van mezelf en dat kost gewoon wat meer tijd.

Ik ben sinds juli niet meer ongesteld geweest en het voelt beter, enorm raar, maar wel beter. De gevolgen van het veranderen van mijn hormoonhuishouden, heeft nu gezorgd voor heel veel kleine galstenen. En ik ben in een traject terechtgekomen waarbij ze misschien mijn galblaas willen verwijderen. Dus in plaats van ongesteldheidsklachten, heb ik nu ergens anders in mijn lichaam last. Of dit de oorzaak is durven ze niet met 100% zekerheid te zeggen, maar als ik steeds meerdere experts erover hoor praten zou dit zeker een hoofdreden kunnen zijn.

Het is dus niet niks, er kan van alles bij komen kijken en ik was nergens op voorbereid. Jammer, maar waar. En het enige wat ik kan doen is blijven geloven dat mijn lichaam zichzelf weer zal herstellen. Wel met een beetje hulp natuurlijk. Ik krijg veel berichten van mijn naasten, voornamelijk vrouwen die zeggen: ”Ik vind het erg dapper van je dat je zoiets durft te delen met de wereld.” Ik vind het alleen maar fijn om te kunnen delen, het zorgt ook voor een vorm van ‘closure’, door er steeds over te schrijven en er meer over te weten. Ik durf niet altijd alles onder ogen te komen in het leven. Dus voor mij is dit ook een enorme stap, waarbij ik mentaal een deel genees van mijn gemis aan zelfacceptatie.

Hoe gezonder ik ben, hoe gelukkiger ik me voel. Ik herhaal het nu maar al te graag met een glimlach.

Ik zou ook even wat beeld willen delen met hoe endometriose eruit ziet. Waar kan het zitten? Wat zijn de algemene klachten? En waar kun je meer lezen over deze chronische klachten?

Meest voorkomende klachten:

 • Menstruatiepijn (voor/tijdens/na de menstruatie)
 • (Chronische) buikpijn
 • Darm- en blaasproblemen (darmkrampen, obstipatiediarree, gevoelige branderig gevoel tijdens het plassen)
 • Vermoeidheid
 • Pijnlijke geslachtsgemeenschap (tijdens en na de gemeenschap)
 • Vruchtbaarheidsproblemen

Symptomen die geassocieerd worden met endometriose:

 • Bekken– en/of buikpijn (ook buiten de menstruatieperiode)
 • Lage rugpijn
 • Pijn in de benen (met name in de bovenbenen tijdens de menstruatie)
 • Ovulatiepijn (= pijn bij de eisprong)
 • Pijn tijdens inwendig onderzoek van de vagina en/of darm
 • Lusteloosheid
 • Depressie en/of prikkelbaarheid
 • Pre Menstrueel Syndroom (PMS)
 • Gezwollen buik
 • Slapeloosheid

Meer weten? Neem een kijkje op deze websites!

Gerelateerd

“Nee meisje, zo doen we het hier nou eenmaal”, dat was zo frustrerend. Nu kan ik elke dag zelf bepalen wat we doen, and I love it. “

In 2018 organiseerden wij onze allereerste Titty Talk: een first date met 40 feministen. Een inspirerende ontmoeting tussen activisten, feministische organisaties, kunstenaars en journalisten. Allemaal proberen ze op hun eigen manier een positieve verandering teweeg te brengen. Alleen wie zijn die feministen nou eigenlijk en waar staan ze voor? Wij

Lees meer »

Laat ons stilstaan en bewegen.

Praten,Schrijven,Tekenen, Rennen,Schreeuwen. Hoe uit jij jezelf?Kan je praten over wat je ziet en hoort?Weet jij de manier om die gevoelens te uiten?En doe je het wel goed? Kunstenaars maken en maakten de grootste beelden, de kleurrijkste schilderijen of de meest magische installaties.Ze uiten zich in hun vorm en op hun manier.Het

Lees meer »

DE TUNNEL

Op 7 juni is het zover! Mijn eerste gevecht, op 39-jarige leeftijd klim ik de ring in. Al staat zoiets altijd op losse schroeven omdat er geen wissels zijn in het geval van ziekte of blessure, zoals in teamsport. Er staan geen rijen “ring ready” dames in de wacht… Een

Lees meer »

Mijn passie is om mensen aan het lachen te maken!

In 2018 organiseerden wij onze allereerste Titty Talk: een first date met 40 feministen. Een inspirerende ontmoeting tussen activisten, feministische organisaties, kunstenaars en journalisten. Allemaal proberen ze op hun eigen manier een positieve verandering teweeg te brengen. Alleen wie zijn die feministen nou eigenlijk en waar staan ze voor? Wij

Lees meer »

Soms is het lastig

Lastig om te lachen,te huilen,te voelen. Kunst kan je laten voelen.Van onbegrip tot herkenning.Door stil te staan voor dat ene kleurrijke schilderij of die lichtgevende installatie, neemt kunst je mee, Het voert je even weg van dagelijkse stress of diepe gedachtes, of opent soms een ander gevoel. Kunst laat je wegdromen

Lees meer »

KUNSTTIPS! April & Mei

Welk museum moet je opslaan? Welke kunstpodcast is hot? Hoe heet die ene tentoonstelling ook alweer? Het overzicht van alle arty kunst to do’s is soms helemaal kwijt! Maar don’t worry!  Want wij zetten iedere maand de kunst- moetjes voor je op een rijtje. Genoeg om je mee te vermaken.

Lees meer »

Met bokshandschoenen aan in de achtbaan

Daar was het dan. Pijn. Schietende pijn in mijn pols. Mijn hele traject weg, paniek.  Dat is wat er in mijn hoofd gebeurt, het is niet per se waar. Ik heb een domme move gemaakt op de zak, te hard ook. Al die uren sparren in de week en los

Lees meer »

Scroll #12: Wie is Alicja Kwade?

De dagen zijn niet alleen voor uren scrollend door Tinder in bed, maar ook voor eengoede dosis scrollen aan kunst. Zo lichten we speciaal voor jou iedereweek een kunstenaar uit. Deze Scroll staat een kunstenaar centraal, die vragen stelt over het dagelijks leven via enorme beelden en installaties. Kunstenaar: Alicja

Lees meer »

The Titty Platform

Currently by invitation only. Still think you're the right fit?