‘Ik probeer te begrijpen wat mijn positie als queer persoon met een vrouwelijk lichaam is’

-

Hoe inclusief is de kunstwereld? Een belangrijk onderwerp waar veel over gezegd kan en moet worden. Wij gaan erover in gesprek met de mensen die hier middenin zitten: van kunstenaars, directeuren, conservatoren tot galeriehouders. Deze week: kunstenaar Nelke Mast, beter bekend als Nelly Dansen.

Waar haal je jouw inspiratie vandaan?
“Ik maak vooral conceptuele kunst. Hierbij is het voorgaande onderzoek en het concept belangrijker dan het medium, want ik werk op allerlei verschillende mediums. Ik ben meer bezig met het concept eromheen dan met de uiteindelijke creatie. In de praktijk onderzoek ik vaak het erotische kapitaal en probeer ik te begrijpen wat mijn positie als queer persoon met een vrouwelijk lichaam is. Ik weet niet goed waar ik mijn inspiratie vandaan haal. Maar ik denk toch voornamelijk van mijn vrienden, zij zijn veel bezig met LGBTQ+-rechten en maken ook kunst.”

Hoe ben je in de kunstwereld beland?

“Ik studeer nu aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten, waar ik een Master of Art Science volg. Ik had vroeger heel erg het gevoel dat mensen pas waarde in je zagen als je een diploma had behaald aan de kunstacademie. Dat je dan pas echt een kunstenaar was. We leven in een samenleving waarin je pas een geslaagd individu bent als je een dik CV hebt. Maar nu vind ik dit onzin. Alle kunstwerken die ik maak, maak ik voor mezelf, geïnspireerd door de mensen om mij heen. Uiteindelijk ben ik wel naar de KABK gegaan, maar dat betekent niet dat ik hiervoor geen kunstenaar was.”

Hoe is jouw liefde voor kunst ontstaan?

“Mijn vader is muzikant en mijn moeder maakt ook veel kunst. Zij zijn alle twee niet academisch geschoold hierin, dus van jongs af aan heb ik al geleerd dat een diploma niet de hoofdzaak moet zijn in wat jij graag wil doen. Ik kreeg van thuis mee om creatief bezig te zijn en jezelf te uiten in kunstvormen.”

In 2021 had je een expositie gehad genaamd Ruik me. Waar ging deze over?

“Het was eigenlijk een soort sociaal experiment, gebaseerd op een project genaamdOnderbroeken love. Dit is ontstaan doordat ik mijn gedragen onderbroeken verkocht op Marktplaats. Mijn advertenties werden binnen een half uur alweer van Marktplaats gehaald, maar binnen die tijd kreeg ik wel 60 reacties. Rondom vaginale afscheiding hangt nog steeds een taboe – met de expositie Ruik me wilde ik dit doorbreken. Ik weet nog dat ik het vroeger spannend vond om me bij iemand om te kleden, omdat ik bang was dat ze misschien mijn vaginale afscheiding konden ruiken of zien. Tijdens de expositie had ik een waslijn met gedragen onderbroeken opgehangen. Mensen die binnen kwamen, konden zich in een kleedkamer omkleden en hun gedragen onderbroek bij mij afleveren. Van mij kregen ze dan een nieuwe onderbroek en hun gedragen onderbroek hing ik aan de waslijn. Het idee was om de ruimte te vullen met allemaal gedragen onderbroeken. Ik had de waslijn zo opgehangen dat je met je gezicht bijna tegen een onderbroek aanliep.”

Wat wil je bereiken met jouw kunst?

“Als kunstenaar heb je sowieso een fijne positie, omdat je sneller met dingen wegkomt. Hierdoor heb ik het gevoel dat ik sneller stigma’s kan doorbreken. Ik wil de visie van mensen graag veranderen, zodat we niet meer door genderrollen en pre-dominante seksuele archetypes gedomineerd worden. Ik weet niet of ik dit alleen kan, maar het is in ieder geval een stap.”

Meer weten over Nelly Dansen? Volg haar dan op Instagram! 

Share this article

Recent posts

Popular categories

Recent comments

DutchEnglish