‘Ik probeer te begrijpen wat mijn positie als queer persoon met een vrouwelijk lichaam is’

Hoe inclusief is de kunstwereld? Een belangrijk onderwerp waar veel over gezegd kan en moet worden. Wij gaan erover in gesprek met de mensen die hier middenin zitten: van kunstenaars, directeuren, conservatoren tot galeriehouders. Deze week: kunstenaar Nelke Mast, beter bekend als Nelly Dansen.

Waar haal je jouw inspiratie vandaan?
“Ik maak vooral conceptuele kunst. Hierbij is het voorgaande onderzoek en het concept belangrijker dan het medium, want ik werk op allerlei verschillende mediums. Ik ben meer bezig met het concept eromheen dan met de uiteindelijke creatie. In de praktijk onderzoek ik vaak het erotische kapitaal en probeer ik te begrijpen wat mijn positie als queer persoon met een vrouwelijk lichaam is. Ik weet niet goed waar ik mijn inspiratie vandaan haal. Maar ik denk toch voornamelijk van mijn vrienden, zij zijn veel bezig met LGBTQ+-rechten en maken ook kunst.”

Hoe ben je in de kunstwereld beland?

“Ik studeer nu aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten, waar ik een Master of Art Science volg. Ik had vroeger heel erg het gevoel dat mensen pas waarde in je zagen als je een diploma had behaald aan de kunstacademie. Dat je dan pas echt een kunstenaar was. We leven in een samenleving waarin je pas een geslaagd individu bent als je een dik CV hebt. Maar nu vind ik dit onzin. Alle kunstwerken die ik maak, maak ik voor mezelf, geïnspireerd door de mensen om mij heen. Uiteindelijk ben ik wel naar de KABK gegaan, maar dat betekent niet dat ik hiervoor geen kunstenaar was.”

Hoe is jouw liefde voor kunst ontstaan?

“Mijn vader is muzikant en mijn moeder maakt ook veel kunst. Zij zijn alle twee niet academisch geschoold hierin, dus van jongs af aan heb ik al geleerd dat een diploma niet de hoofdzaak moet zijn in wat jij graag wil doen. Ik kreeg van thuis mee om creatief bezig te zijn en jezelf te uiten in kunstvormen.”

In 2021 had je een expositie gehad genaamd Ruik me. Waar ging deze over?

“Het was eigenlijk een soort sociaal experiment, gebaseerd op een project genaamdOnderbroeken love. Dit is ontstaan doordat ik mijn gedragen onderbroeken verkocht op Marktplaats. Mijn advertenties werden binnen een half uur alweer van Marktplaats gehaald, maar binnen die tijd kreeg ik wel 60 reacties. Rondom vaginale afscheiding hangt nog steeds een taboe – met de expositie Ruik me wilde ik dit doorbreken. Ik weet nog dat ik het vroeger spannend vond om me bij iemand om te kleden, omdat ik bang was dat ze misschien mijn vaginale afscheiding konden ruiken of zien. Tijdens de expositie had ik een waslijn met gedragen onderbroeken opgehangen. Mensen die binnen kwamen, konden zich in een kleedkamer omkleden en hun gedragen onderbroek bij mij afleveren. Van mij kregen ze dan een nieuwe onderbroek en hun gedragen onderbroek hing ik aan de waslijn. Het idee was om de ruimte te vullen met allemaal gedragen onderbroeken. Ik had de waslijn zo opgehangen dat je met je gezicht bijna tegen een onderbroek aanliep.”

Wat wil je bereiken met jouw kunst?

“Als kunstenaar heb je sowieso een fijne positie, omdat je sneller met dingen wegkomt. Hierdoor heb ik het gevoel dat ik sneller stigma’s kan doorbreken. Ik wil de visie van mensen graag veranderen, zodat we niet meer door genderrollen en pre-dominante seksuele archetypes gedomineerd worden. Ik weet niet of ik dit alleen kan, maar het is in ieder geval een stap.”

Meer weten over Nelly Dansen? Volg haar dan op Instagram! 

Gerelateerd

Hoe verras jij jezelf?

Hoe vaak kijk jij omhoog?Sta je wel eens stil, wanneer je naar huis fietst?Weet jij de betekenis achter dan ene beeld op die rotonde? Vragen, waar je wellicht ‘nee” op kan antwoorden.En is dat erg? Nee. zeker niet,maar wel zonde. Want kunst is overal om ons heen. Het ligt gewoon voor

Lees meer »

Arty Beldate met schrijver Sanne van Rij!

In 2018 organiseerden wij onze allereerste Titty Talk: een first date met 40 feministen. Een inspirerende ontmoeting tussen activisten, feministische organisaties, kunstenaars en journalisten. Allemaal proberen ze op hun eigen manier een verandering teweeg te brengen. Wij stellen je ze voor in onze reeks: De Arty Beldate! Dit keer spreken wij:  Sanne van Rij,

Lees meer »

“Dit boek over kunst is geen glossy!”

Tittymag- oprichter Cathelijne Blok schreef een boek over kunst, maar deze keer een boek zonder plaatjes. NRC schreef een achtergrondartikel over Blok’s nieuwe boek, Maar is het Kunst? https://www.nrc.nl/nieuws/2024/01/23/dit-boek-over-kunst-is-geen-glossy-de-werken-zijn-gereduceerd-tot-pixels-a4187854

Lees meer »

Scroll #8: Wie is Diana Scherer?

De dagen zijn niet alleen voor uren scrollend door Tinder in bed, maar ook voor een goede dosis scrollen aan kunst. Zo lichten we speciaal voor jou iedere week een kunstenaar uit. Deze Scroll staat een kunstenaar centraal, die tovert met de grenzen van de natuur, met magische grasmatten tot gevolg. Kunstenaar : Diana Scherer (1971- ) Kunst gemaakt van haverwortels. Iets waar

Lees meer »

Al het nieuwe boek, Maar is het kunst?, gespot?

Van fotografie, digitale kunst tot performance, ga mee op een magische kunstreis in het nieuwe boek van Cathelijne Blok.  Over de verbanden tussen Botticelli’s Venus en Carlijn Jacobs’ foto van Beyoncé op een paard. Over beroemde beelden als Leibovitz’ foto van de zwangere Demi Moore, maar ook minder bekende maar boeiende werken.

Lees meer »

KUNSTTIPS! Januari

Welk museum moet je opslaan? Welke kunstpodcast is hot? Hoe heet die ene tentoonstelling ook alweer? Het overzicht van alle arty kunst to do’s is soms helemaal kwijt! Maar don’t worry!  Want wij zetten iedere maand de kunst- moetjes voor je op een rijtje. Genoeg om je mee te vermaken.

Lees meer »

Luister hier Kunsstof terug!

Op 11 januari was oprichter Cathelijne Blok te gast in het Radio1- programma, Kunsttof! Ze vertelt in deze uitzending over het platform The Tittymag, de functie van kunst en haar nieuwe boek ‘Maar is het kunst?’. In het boek neemt ze de lezer mee op kunstreis! Van Botticelli’s wereldberoemde ‘Venus’

Lees meer »

Kunst is een magische tijdmachine.

2024, het begin van een jaar.Een nieuw jaar, vol kansen, cliches of niet..wel een nieuw jaar vol kunst. De mooiste tentoonstellingen, kunstwerken en voorstellingen maken weer hun opwachting.In deze soms donkere dagen bieden deze sidderende en meeslepende lichtpuntjes hoop of een beetje afleiding. Kunst reflecteert, maar kan ook fungeren als een magische tijdmachine.

Lees meer »

The Titty Platform

Currently by invitation only. Still think you're the right fit?