“Ik telde vrouwen in de eersteklascoupé en schrok van de uitkomst.”

Tijdens mijn treinreizen vanaf Leiden Centraal naar Amsterdam Sloterdijk telde ik een maand lang hoeveel vrouwen en mannen in de eersteklascoupé zaten……

Met mijn sneakers en hippe regenjas stapte ik om 07:50 in de trein bij Leiden en ging in de eersteklas zitten. Ik klapte mijn laptop open en begon te werken. Eén keer wees een vriendelijke conducteur me erop dat ik in de eersteklas zat en dat ik nog wel naar de tweedeklas mocht verhuizen. En ook als er geen vriendelijke conducteur was, kriebelde er iets. Wanneer ik opkeek van mijn scherm, kreeg ik argwanende blikken toegeworpen, die zeiden: ‘jij hoort hier niet’.

Maar ik hoor er wel. Ik ben zesentwintig jaar en heb een fijne baan die me de eersteklasstoelen cadeau doet. Ik mag ook tweedeklas zitten. Eerst deed ik dat, want zo’n eersteklas persoon vond ik mezelf niet. Bovendien was het vreemd om de enige vrouw te zijn. Maar na een tijdje besefte ik dat ik júist daar moest zijn waar ik weggekeken werd.

Om er zeker van te zijn dat het niet aan mij lag, begon ik de verhouding vrouwen en mannen te tellen. Vanaf het moment dat de trein wegreed bij Leiden. Op sommige dagen kwam het aantal vrouwen dichtbij het aantal mannen. Op andere dagen was ik de enige vrouw in de coupé. Helaas wonnen de mannen altijd. Wel zag ik dat bij Haarlem veel vrouwen instapten en dat deed me goed.

Na mijn telmaand wil ik iedereen op het hart drukken: to boldly go where no woman has gone before. Ook als je weggekeken wordt.

Cijfers

vrouwen mannen
28 november 4 14
29 november 2 8
4 december 2 5
5 december 1 2
7 december 2 3
14 december 1 5
18 december 1 5
21 december 2 7
28 december 1 3

Gerelateerd

KUNSTTIPS! December 

Welk museum moet je opslaan? Welke kunstpodcast is hot? Hoe heet die ene tentoonstelling ook alweer? Het overzicht van alle arty kunst to do’s is soms helemaal kwijt! Maar don’t worry!  Want wij zetten iedere maand de kunst- moetjes voor je op een rijtje. Genoeg om je mee te vermaken. Of leuke gespreksstof voor tijdens de

Lees meer »

‘Maffe Monarchen’, een nieuwe podcast over dode royals!

Royalty blijft nu eenmaal intrigeren. Kunsthistoricus Paul Rem en oprichter van Tittymag, Cathelijne Blok duiken in de wereld van excentrieke vorsten en vorstinnen uit het verleden. Zij wentelen zich onbeschaamd in hun bizarre levens die rijk gevuld zijn met betekenisvolle trivia.  Wat is tijdens hun leven de impact geweest van deze royals met

Lees meer »

Scroll #6: Wie is Bobbi Essers?

De dagen zijn niet alleen voor uren scrollend door Tinder in bed, maar ook voor een goede dosis scrollen aan kunst. Zo lichten we speciaal voor jou iedere week een kunstenaar uit. Deze Scroll staat een kunstenaar centraal: Dit talent in de kunstwereld, onthult een unieke wereld van schilderkunst, die doordrenkt is met intimiteit, vriendschap, en conventies. Haar werk is bekroond met de

Lees meer »

KUNSTTIPS! November

Welk museum moet je opslaan? Welke kunstpodcast is hot? Hoe heet die ene tentoonstelling ook alweer? Het overzicht van alle arty kunst to do’s is soms helemaal kwijt! Maar don’t worry!  Want wij zetten iedere maand de kunst- moetjes voor je op een rijtje. Genoeg om je mee te vermaken.

Lees meer »

Scroll #4: Wie is Tracey Emin?

De dagen zijn niet alleen voor uren scrollend door Tinder in bed, maar ook voor een goede dosis scrollen aan kunst. Zo lichten we speciaal voor jou iedere week een kunstenaar uit. Deze Scroll staat één van de meest populaire hedendaagse kunstenaars centraal,  en iemand die weet hoe ze met haar kunst mensen direct in het hart kan raken: Tracey Emin (1963- )

Lees meer »

KUNSTTIPS! Oktober

Welk museum moet je opslaan? Welke kunstpodcast is hot? Hoe heet die ene tentoonstelling ook alweer? Het overzicht van alle arty kunst to do’s is soms helemaal kwijt! Maar don’t worry! Want wij zetten iedere maand de kunst- moetjes voor je op een rijtje. Genoeg om je mee te vermaken.

Lees meer »

Scroll #2: Wie is Yayoi Kusama

De dagen zijn niet alleen voor uren scrollend door Tinder in bed, maar ook voor een goede dosis scrollen aan kunst.  Zo lichten we speciaal voor jou iedere week een kunstenaar uit.  Deze Scroll staat kunstenaar centraal, die de stip populairder dan ooit heeft gemaakt: Yayoi Kusama(1939-  ). Yayoi Kusama,

Lees meer »

The Titty Platform

Currently by invitation only. Still think you're the right fit?