“Ik telde vrouwen in de eersteklascoupé en schrok van de uitkomst.”

Tijdens mijn treinreizen vanaf Leiden Centraal naar Amsterdam Sloterdijk telde ik een maand lang hoeveel vrouwen en mannen in de eersteklascoupé zaten……

Met mijn sneakers en hippe regenjas stapte ik om 07:50 in de trein bij Leiden en ging in de eersteklas zitten. Ik klapte mijn laptop open en begon te werken. Eén keer wees een vriendelijke conducteur me erop dat ik in de eersteklas zat en dat ik nog wel naar de tweedeklas mocht verhuizen. En ook als er geen vriendelijke conducteur was, kriebelde er iets. Wanneer ik opkeek van mijn scherm, kreeg ik argwanende blikken toegeworpen, die zeiden: ‘jij hoort hier niet’.

Maar ik hoor er wel. Ik ben zesentwintig jaar en heb een fijne baan die me de eersteklasstoelen cadeau doet. Ik mag ook tweedeklas zitten. Eerst deed ik dat, want zo’n eersteklas persoon vond ik mezelf niet. Bovendien was het vreemd om de enige vrouw te zijn. Maar na een tijdje besefte ik dat ik júist daar moest zijn waar ik weggekeken werd.

Om er zeker van te zijn dat het niet aan mij lag, begon ik de verhouding vrouwen en mannen te tellen. Vanaf het moment dat de trein wegreed bij Leiden. Op sommige dagen kwam het aantal vrouwen dichtbij het aantal mannen. Op andere dagen was ik de enige vrouw in de coupé. Helaas wonnen de mannen altijd. Wel zag ik dat bij Haarlem veel vrouwen instapten en dat deed me goed.

Na mijn telmaand wil ik iedereen op het hart drukken: to boldly go where no woman has gone before. Ook als je weggekeken wordt.

Cijfers

vrouwen mannen
28 november 4 14
29 november 2 8
4 december 2 5
5 december 1 2
7 december 2 3
14 december 1 5
18 december 1 5
21 december 2 7
28 december 1 3

Gerelateerd

Mijn passie is om mensen aan het lachen te maken!

In 2018 organiseerden wij onze allereerste Titty Talk: een first date met 40 feministen. Een inspirerende ontmoeting tussen activisten, feministische organisaties, kunstenaars en journalisten. Allemaal proberen ze op hun eigen manier een positieve verandering teweeg te brengen. Alleen wie zijn die feministen nou eigenlijk en waar staan ze voor? Wij

Lees meer »

Soms is het lastig

Lastig om te lachen,te huilen,te voelen. Kunst kan je laten voelen.Van onbegrip tot herkenning.Door stil te staan voor dat ene kleurrijke schilderij of die lichtgevende installatie, neemt kunst je mee, Het voert je even weg van dagelijkse stress of diepe gedachtes, of opent soms een ander gevoel. Kunst laat je wegdromen

Lees meer »

KUNSTTIPS! April & Mei

Welk museum moet je opslaan? Welke kunstpodcast is hot? Hoe heet die ene tentoonstelling ook alweer? Het overzicht van alle arty kunst to do’s is soms helemaal kwijt! Maar don’t worry!  Want wij zetten iedere maand de kunst- moetjes voor je op een rijtje. Genoeg om je mee te vermaken.

Lees meer »

Met bokshandschoenen aan in de achtbaan

Daar was het dan. Pijn. Schietende pijn in mijn pols. Mijn hele traject weg, paniek.  Dat is wat er in mijn hoofd gebeurt, het is niet per se waar. Ik heb een domme move gemaakt op de zak, te hard ook. Al die uren sparren in de week en los

Lees meer »

Scroll #12: Wie is Alicja Kwade?

De dagen zijn niet alleen voor uren scrollend door Tinder in bed, maar ook voor eengoede dosis scrollen aan kunst. Zo lichten we speciaal voor jou iedereweek een kunstenaar uit. Deze Scroll staat een kunstenaar centraal, die vragen stelt over het dagelijks leven via enorme beelden en installaties. Kunstenaar: Alicja

Lees meer »

Scroll #11: Wie is Isabelle Udo?

De dagen zijn niet alleen voor uren scrollend door Tinder in bed, maar ook voor een goede dosis scrollen aan kunst. Zo lichten we speciaal voor jou iedere week een kunstenaar uit. Deze Scroll staat een kunstenaar centraal, die als geen ander de online en offline wereld weet te verbinden : Isabelle Udo (1993- ) Isabelle Udo is oprichter en creatief directeur van

Lees meer »

Scroll #10: Wie is AiRich?

De dagen zijn niet alleen bedoeld voor urenlang scrollen op Tinder in bed, maar ook voor eengoede dosis kunstzinnig scrollen. Daarom lichten we speciaal voor jou iedere week een kunstenaar uit.Deze week staat een kunstenaar centraal die een eigen, futuristische toekomst creëert door het combineren van fotografie en beeldende kunst,

Lees meer »

“De mens is lastig te begrijpen.” 

Vrouw zijn, de beste pastrami tot spiritualiteit. Onze Tittymag oprichter Cathelijne Blok sprak hierover voor NRC met de wereldberoemde performancekunstenaar Marina Abramović. Lees hieronder meer: https://www.nrc.nl/nieuws/2024/03/15/marina-abramovic-ik-geef-mijn-publiek-alle-liefde-die-het-wil-a4193224

Lees meer »

The Titty Platform

Currently by invitation only. Still think you're the right fit?