‘Ik val buiten veel normatieve hokjes die er in de maatschappij zijn’

-

Een kunstwerk kan veel met je doen. Het laat je soms opnieuw kijken naar een onderwerp, de geschiedenis of zelfs de toekomst. Kunst heeft altijd een grote rol gespeeld in de samenleving. We kunnen door middel van kunst anders kijken naar onze omgeving en situatie. Het is een mooie manier om emoties te verwerken, nieuwe inzichten te krijgen of iemand uit te dagen om anders te denken. Deze keer spreken we met dirigent en theatermaker Manoj Kamps.

Zou je je willen voorstellen?

“Mijn naam is Manoj Kamps en ik ben één van de makers, performers en muzikaal leider van de voorstelling ‘I have Missed You Forever’. In het dagelijks leven omschrijf ik mezelf als theatermaker en dirigent, maar ook als queer, polyamoureus en non-binair persoon met meerdere culturele roots.”


Proberen jullie met de voorstelling een maatschappelijk probleem aan te kaarten of is dat niet de insteek?

“Ik denk niet dat het een voorstelling is die een specifiek punt wil maken. Wij hebben wel een eigen standpunt en een positie in de maatschappij. Ik val buiten veel normatieve hokjes die er in de maatschappij zijn. Kunstinstituten geven mensen zoals ik niet vaak genoeg een podium, maar ik merk dat er vanuit de samenleving toch wel behoefte is om die verhalen ook te zien. Dat is onze drijfveer.”

Is er iets in de voorstelling dat een connectie heeft met je eigen leven?

“Ja en nee. We hebben tijdens het maakproces heel veel verhalen van de cast en de makers verwerkt. De verhalen die in de voorstelling zitten, zijn verrijkt naar een soort verbeelding, zodat ze niet terug te voeren zijn naar één persoon. Als ik het publiek zou zijn, zou ik wel veel van mezelf herkennen. Ik denk dat dat geldt voor meer mensen zoals ik.”

Wat is je boodschap voor de mensen die gaan kijken naar de voorstelling?

“Mensen hebben niet ‘gefaald’ als ze voor hun gevoel niet alles begrijpen in de voorstelling. Je kunt het zien als een droom: je kunt het achteraf voor jezelf duiden. We vertellen 100 verhalen in één en je kunt er je eigen invulling aan geven. Wat betekent het voor jou? Er zijn zoveel dingen waar je op kunt aanhaken- maskers, personages, muziekstijlen – en als er iets bij jou resoneert, dan zijn we geslaagd.’’

I have missed you forever is een coproductie met Asko|Schönberg, onder leiding van Manoj Kamps. Zowel grote componisten als nieuwe talenten nemen een prominente plaats binnen de identiteit van het ensemble. De voorstelling is te zien van 12 t/m 18 maart in het Internationaal Theater Amsterdam! Voorafgaand de première van de voorstelling ‘I Have Missed You Forever’ gaan onze eigen Cathelijne Blok en Imaan van der Zwan in het thema duiken van de voorstelling.


Wil je meer zien van Manoj Kamps? Check dan hier de website en klik hier voor de Instagram! 

Share this article

Recent posts

Popular categories

Recent comments

DutchEnglish