‘Ik vind het heel powerful wanneer iemand naaktheid kan en durft te schilderen’

Moest je huilen, lachen of raakte je er compleet van in de war? Wat was jouw gevoel bij dat ene kunstwerk dat maar in je hoofd bleef hangen?
Een kunstwerk kan veel met je doen. Het laat je soms opnieuw kijken naar een onderwerp, de geschiedenis of zelfs de toekomst. Kunst heeft altijd een grote rol gespeeld in de samenleving. We kunnen door middel van kunst anders kijken naar onze omgeving en situatie. Het is een mooie manier om emoties te verwerken, nieuwe inzichten te krijgen of iemand uit te dagen om anders te denken. Daarom vragen wij naar het favoriete werk van krachtige voorlopers en opvallende spraakmakers. Deze keer spreken we met kunstenaar Isatou Suso.

Wat betekent kunst voor jou?

“Kunst is voor mij een manier waarop ik onzekerheden in bijvoorbeeld mijn identiteit kan verwerken. Voorheen tekende en schilderde ik wat ik mooi vond, maar langzaamaan is het een soort therapie geworden. Toen ben ik heel veel naakt gaan schilderen. Ik voelde me oncomfortabel om referenties te gebruiken van mensen die ik niet kende, dus ben ik foto’s van mezelf gaan maken om na te schilderen. Dat is heel bevrijdend – ik aanschouw mezelf in een ander daglicht, waardoor ik mijn onzekerheden makkelijker weg kan werken.”

Herinner je je eerste ervaring met kunst nog?

“Mijn moeder heeft aan de Rietveld Academie gestudeerd en maakt schilderijen en beelden. Ik denk dat zij mij onbewust heeft geïnspireerd.”

Welk andere kunstenaar heeft jou geïnspireerd?

“Een jaar geleden begon ik pas écht kleur te gebruiken in mijn kunst. De grootste inspiratie daarvoor was Christian Scott, die prachtige tekeningen maakt met olie in pastelkleuren. Dat vond ik er zo mooi uitzien dat ik zelf een setje oliepastels kocht. Nu gebruik ik die niet meer, maar het heeft me wel geïnspireerd.

Op dit moment ben ik ook geobsedeerd met de Amerikaanse kunstschilder Kezia Harris.
Zij gebruikt voor haar werk vaak haar eigen gezicht en lichaam – dat vind ik supergaaf. Ik vind het heel powerful wanneer iemand naaktheid kan en durft te schilderen, vooral als ze zichzelf daarbij blootgeven. Daar zit immense kracht in, we leven namelijk in een omgeving waarin deze kracht niet altijd gewaardeerd wordt.”

Waar ben je op dit moment mee bezig?

“Momenteel ben ik bezig met een digitaal project waarvoor ik foto’s van mezelf gebruik op een plek waar ik me goed voel. Ik ga bijvoorbeeld naar de zonnebank, waar ze mooie blauwe en rode lichten hebben. De gemaakte foto’s bewerk ik vervolgens tot een fantasierijke afbeelding, denk hierbij aan spirits, genies of fairies. Dit is weer een stapje verder in mijn eigen ‘art universe’.”

Welke kunstenaar verdient volgens jou meer waardering?

“Ik volg al een tijdje een geweldige kunstenaar die veel bezig is met het vastleggen van bewegingen op een stilstaand canvas. Zijn naam is Kenneth Berry, ik raad zeker aan om even de tijd te nemen om naar zijn schilderijen en tekeningen te kijken.”

Meer weten over Isatou Suso? Volg haar dan op Instagram!

 

Gerelateerd

Het Sluitstuk

Zodra ze boks zeggen, « gelijk links rechts op d’r kanis » gonst het door mijn hoofd. De woorden komen van een legendarisch trainster en tevens uitbater van een gevestigde vechtsportwinkel. Ik krijg gratis advies bij m’n nieuwe bokshandschoenen en weken lang vraag ik me af hoe ik precies dit ga vormgeven.

Lees meer »

Ben je bij de Boekenborrel in de Kleine Komedie?

Onze oprichter Cathelijne Blok neemt tijdens de beruchte Boekenborrel van de Kleine Komedie niet haar eigen boek mee, maar juist haar favorieten van anderen—welke schrijvers moet je van Cathelijne kennen? Kom naar deze iconische boekenclub op zondagmiddag 15 september en koop hier je ticket: https://www.dekleinekomedie.nl/agenda/3151/cathelijne-blok/boekenborrel

Lees meer »

Scroll #14: wie is Levi van Veluw?

De dagen zijn niet alleen bedoeld om urenlang scrollend door Tinder in bed door te brengen, maar ook om een goede dosis kunst te verkennen. Daarom lichten we speciaal voor jou iedere week een kunstenaar uit. Deze week staat een kunstenaar centraal die met zijn vakmanschap nieuwe werelden creëert: Levi

Lees meer »

Scroll #13: Wie is Miles Greenberg?

De dagen zijn niet alleen voor uren scrollend door Tinder in bed, maar ook voor een goede dosis scrollen aan kunst. Zo lichten we speciaal voor jou iedere week een kunstenaar uit. Deze Scroll staat een kunstenaar centraal, die een nieuwe vorm van immersieve performancekunst heeft ontwikkeld : beeldhouwer en

Lees meer »

“Nee meisje, zo doen we het hier nou eenmaal”, dat was zo frustrerend. Nu kan ik elke dag zelf bepalen wat we doen, and I love it. “

In 2018 organiseerden wij onze allereerste Titty Talk: een first date met 40 feministen. Een inspirerende ontmoeting tussen activisten, feministische organisaties, kunstenaars en journalisten. Allemaal proberen ze op hun eigen manier een positieve verandering teweeg te brengen. Alleen wie zijn die feministen nou eigenlijk en waar staan ze voor? Wij

Lees meer »

Laat ons stilstaan en bewegen.

Praten,Schrijven,Tekenen, Rennen,Schreeuwen. Hoe uit jij jezelf?Kan je praten over wat je ziet en hoort?Weet jij de manier om die gevoelens te uiten?En doe je het wel goed? Kunstenaars maken en maakten de grootste beelden, de kleurrijkste schilderijen of de meest magische installaties.Ze uiten zich in hun vorm en op hun manier.Het

Lees meer »

DE TUNNEL

Op 7 juni is het zover! Mijn eerste gevecht, op 39-jarige leeftijd klim ik de ring in. Al staat zoiets altijd op losse schroeven omdat er geen wissels zijn in het geval van ziekte of blessure, zoals in teamsport. Er staan geen rijen “ring ready” dames in de wacht… Een

Lees meer »

Mijn passie is om mensen aan het lachen te maken!

In 2018 organiseerden wij onze allereerste Titty Talk: een first date met 40 feministen. Een inspirerende ontmoeting tussen activisten, feministische organisaties, kunstenaars en journalisten. Allemaal proberen ze op hun eigen manier een positieve verandering teweeg te brengen. Alleen wie zijn die feministen nou eigenlijk en waar staan ze voor? Wij

Lees meer »

The Titty Platform

Currently by invitation only. Still think you're the right fit?