‘Ik vind het heel powerful wanneer iemand naaktheid kan en durft te schilderen’

-

Moest je huilen, lachen of raakte je er compleet van in de war? Wat was jouw gevoel bij dat ene kunstwerk dat maar in je hoofd bleef hangen?
Een kunstwerk kan veel met je doen. Het laat je soms opnieuw kijken naar een onderwerp, de geschiedenis of zelfs de toekomst. Kunst heeft altijd een grote rol gespeeld in de samenleving. We kunnen door middel van kunst anders kijken naar onze omgeving en situatie. Het is een mooie manier om emoties te verwerken, nieuwe inzichten te krijgen of iemand uit te dagen om anders te denken. Daarom vragen wij naar het favoriete werk van krachtige voorlopers en opvallende spraakmakers. Deze keer spreken we met kunstenaar Isatou Suso.

Wat betekent kunst voor jou?

“Kunst is voor mij een manier waarop ik onzekerheden in bijvoorbeeld mijn identiteit kan verwerken. Voorheen tekende en schilderde ik wat ik mooi vond, maar langzaamaan is het een soort therapie geworden. Toen ben ik heel veel naakt gaan schilderen. Ik voelde me oncomfortabel om referenties te gebruiken van mensen die ik niet kende, dus ben ik foto’s van mezelf gaan maken om na te schilderen. Dat is heel bevrijdend – ik aanschouw mezelf in een ander daglicht, waardoor ik mijn onzekerheden makkelijker weg kan werken.”

Herinner je je eerste ervaring met kunst nog?

“Mijn moeder heeft aan de Rietveld Academie gestudeerd en maakt schilderijen en beelden. Ik denk dat zij mij onbewust heeft geïnspireerd.”

Welk andere kunstenaar heeft jou geïnspireerd?

“Een jaar geleden begon ik pas écht kleur te gebruiken in mijn kunst. De grootste inspiratie daarvoor was Christian Scott, die prachtige tekeningen maakt met olie in pastelkleuren. Dat vond ik er zo mooi uitzien dat ik zelf een setje oliepastels kocht. Nu gebruik ik die niet meer, maar het heeft me wel geïnspireerd.

Op dit moment ben ik ook geobsedeerd met de Amerikaanse kunstschilder Kezia Harris.
Zij gebruikt voor haar werk vaak haar eigen gezicht en lichaam – dat vind ik supergaaf. Ik vind het heel powerful wanneer iemand naaktheid kan en durft te schilderen, vooral als ze zichzelf daarbij blootgeven. Daar zit immense kracht in, we leven namelijk in een omgeving waarin deze kracht niet altijd gewaardeerd wordt.”

Waar ben je op dit moment mee bezig?

“Momenteel ben ik bezig met een digitaal project waarvoor ik foto’s van mezelf gebruik op een plek waar ik me goed voel. Ik ga bijvoorbeeld naar de zonnebank, waar ze mooie blauwe en rode lichten hebben. De gemaakte foto’s bewerk ik vervolgens tot een fantasierijke afbeelding, denk hierbij aan spirits, genies of fairies. Dit is weer een stapje verder in mijn eigen ‘art universe’.”

Welke kunstenaar verdient volgens jou meer waardering?

“Ik volg al een tijdje een geweldige kunstenaar die veel bezig is met het vastleggen van bewegingen op een stilstaand canvas. Zijn naam is Kenneth Berry, ik raad zeker aan om even de tijd te nemen om naar zijn schilderijen en tekeningen te kijken.”

Meer weten over Isatou Suso? Volg haar dan op Instagram!

 

Share this article

Recent posts

Popular categories

Recent comments

DutchEnglish