‘Ik vind het jammer dat je in Nederland nog steeds moet betalen om toegang te krijgen tot kunst’

-

Hoe inclusief is de kunstwereld? Een belangrijk onderwerp waar veel over gezegd kan en moet worden. Wij gaan erover in gesprek met de mensen die hier middenin zitten: van kunstenaars, directeuren, conservatoren tot galeriehouders. Deze week: Nathalie Robberse, founder van TEN Women.

Kun je iets vertellen over wat jullie bij TEN doen?
“Onze missie is om vrouwen een podium te geven, elkaar te inspireren, hun doelen te bereiken en te helpen het beste uit zichzelf te halen. Dit doen we door vrouwen en hun businesses uit te lichten, ze toegang te geven tot een breed netwerk om met elkaar te kunnen connecten en om zo samen successen te kunnen bereiken en naar een hoger level te kunnen komen. Zo inspireren we elkaar en hopen we natuurlijk ook een hoop van elkaar te leren. Dit doen we via ons platform, onze evenementen, online webinars, masterclasses en meer.”

Hoe is het idee voor TEN ontstaan?
“Ik ben TEN gestart, omdat ik voor mezelf en andere vrouwen uit de creatieve industrie een netwerk wilde creëren. Het is erg laagdrempelig begonnen via een gesloten Instagram account. Hiervoor heb ik eerst mijn eigen netwerk uitgenodigd en ik heb vanaf dat moment iedereen gevraagd om weer 10 nieuwe vrouwen uit te nodigen. Op die manier is de groep
heel organisch gaan groeien en is het nu een zeer waardevol netwerk geworden. Op dit moment zijn we met meer dan 900 vrouwen in de besloten groep.”

Waar zijn jullie op dit moment mee bezig?
“Op dit moment werken we aan een platform waarop je je kunt aanmelden om lid te worden. Alles is begonnen op social media, maar straks wordt het echt een volledige community en career development platform.” Je kan je hier aanmelden voor onze nieuwsbrief en om als eerste toegang te krijgen.

Wat wil je verder nog bereiken?
“Ik hoop dat het netwerk zich steeds internationaler gaat uitbreiden en niet alleen in de westerse wereld blijft hangen. Het lijkt mij namelijk erg tof om vrouwelijke talenten van over de hele wereld te koppelen aan ons netwerk. Stel je komt uit Amsterdam en je wil in Mexico een shoot doen, dan kun je aan de hand van ons netwerk een heel team samenstellen. Dat lijkt mij super waardevol.”

Zijn er makers die je inspireren?
“Ik vind Eckhart Tolle van de Power of Now erg inspirerend. In zijn boek omschrijft hij dat het niet zo makkelijk is om echt van het moment te kunnen genieten. In je onderbewustzijn ben je altijd erg bezig met wat er gaat komen en wat er is gebeurd. Ik denk ook dat het iets is wat je jezelf moet aanleren. Door de maatschappij waarin we leven, word je getraind om te denken in doelen. Waar ga je werken? Hoe ziet je toekomst eruit? Natuurlijk is dat belangrijk, maar het is niet het enige dat telt.”

Hoe inclusief is de kunstwereld volgens jou?
“Zeker niet inclusief genoeg. Ik denk dat er best wel wat musea zijn die bezig zijn om een bredere doelgroep aan te boren, vooral ook de jongere doelgroepen. Dus ik denk wel dat ze het proberen, maar voor mijn gevoel zijn ze er bij lange na nog niet.

Ik vind het ook jammer dat je in Nederland nog steeds moet betalen om toegang te krijgen tot kunst. Dit kan soms heel duur zijn. Ik denk dat kunst hierdoor minder toegankelijk is voor iedereen, wat het gelijk ook minder inclusief maakt. Je sluit zo toch een doelgroep uit die wellicht het budget niet heeft om naar een museum te gaan maar wel de interesse heeft.”

Wil je meer weten van Nathalie Robberse? Volg haar dan op Instagram!

Share this article

Recent posts

Popular categories

Recent comments

DutchEnglish