Ik was nooit eerder zo enthousiast om in de tram te zitten

Handelingen die een aantal weken geleden zo normaal leken, zijn inmiddels speciale momenten. Toen ik gistermiddag naar de tramhalte liep, dacht ik niet: ik moét naar de psycholoog toe. Nee, ik mócht weer. Ik mocht weer in de tram zitten en eindeloos naar buiten staren. Ik genoot altijd al van lange ritten, waarbij ik net kon doen alsof ik in een videoclip speelde, maar nu maakte het eigenlijk ook niet meer uit waar ik heenging. De rit er naartoe was belangrijker geworden dan de eindbestemming.

Daar zat ik dan, eindelijk weer in de tram, er was weinig veranderd en toch voelde alles anders. De wereld voelde afstandelijker, het was ieder voor zich, en tegelijk was ik nooit eerder zo enthousiast om in de tram te zitten. Het was alsof ik weer naar school ging om mijn cijferlijst op te halen, nadat ik te horen had gekregen dat ik geslaagd was voor mijn eindexamens. Alleen was ik dit keer vooral blij om op die blauwe stoel te zitten en de stad aan me voorbij te laten gaan.

Het is vreemd hoe snel je perspectief kan veranderen door bepaalde gebeurtenissen. Tijdens die rit van twintig minuten, zag ik een muurtje waar ‘fuck COVID-19’ op gespoten was, een familie eenden die ongestoord langs de kant van de weg zat en een gigantische rij voor de bakkerij. Dit waren niet eens de meest bijzondere dingen, maar inmiddels was alles dat er anders uitzag dan de vier muren van mijn slaapkamer hartelijk welkom. Ik probeerde daarom alles zo goed mogelijk in mezelf op te nemen, als een droge spons op zoek naar water.

Toen ik eenmaal uit was gestapt, liep ik langzaam richting mijn eindbestemming. De stem van Celine Dion raasde op een hoog volume door mijn oordopjes. Ik had de avond van tevoren namelijk een speciale afspeellijst gemaakt voor dit moment. Wat is er beter dan luisteren naar ‘It’s all coming back to me now’, nadat je een lange periode niet meer buiten bent geweest (de dagelijkse wandeling door de buurt uitgezonderd)? In een wereld waar het spannendste moment van de week boodschappen doen is, moet je zelf de slingers ophangen. Het beste maken van een vervelende situatie, is nooit mijn sterkste kwaliteit geweest. Maar nu leer ik dat zelfs de kleinste dingen je hele dag kunnen transformeren. Een ritje in de tram of even door het centrum van Amsterdam lopen, is soms alles wat ik nodig heb.

Gerelateerd

TJA, ik ben een sucker voor een uitdaging

Dit jaar word ik 39 en dit jaar vecht ik voor het eerst van m’n leven een wedstrijd. Ik ga de ring in voor een bokspartij. Een heuse wedstrijd, met echte klappen. Iets dat ik vóór mijn 40e gedaan wil hebben. Voor Tittymag ga ik je maandelijks meenemen in het proces

Lees meer »

Hoe verras jij jezelf?

Hoe vaak kijk jij omhoog?Sta je wel eens stil, wanneer je naar huis fietst?Weet jij de betekenis achter dan ene beeld op die rotonde? Vragen, waar je wellicht ‘nee” op kan antwoorden.En is dat erg? Nee. zeker niet,maar wel zonde. Want kunst is overal om ons heen. Het ligt gewoon voor

Lees meer »

Arty Beldate met schrijver Sanne van Rij!

In 2018 organiseerden wij onze allereerste Titty Talk: een first date met 40 feministen. Een inspirerende ontmoeting tussen activisten, feministische organisaties, kunstenaars en journalisten. Allemaal proberen ze op hun eigen manier een verandering teweeg te brengen. Wij stellen je ze voor in onze reeks: De Arty Beldate! Dit keer spreken wij:  Sanne van Rij,

Lees meer »

“Dit boek over kunst is geen glossy!”

Tittymag- oprichter Cathelijne Blok schreef een boek over kunst, maar deze keer een boek zonder plaatjes. NRC schreef een achtergrondartikel over Blok’s nieuwe boek, Maar is het Kunst? https://www.nrc.nl/nieuws/2024/01/23/dit-boek-over-kunst-is-geen-glossy-de-werken-zijn-gereduceerd-tot-pixels-a4187854

Lees meer »

Scroll #8: Wie is Diana Scherer?

De dagen zijn niet alleen voor uren scrollend door Tinder in bed, maar ook voor een goede dosis scrollen aan kunst. Zo lichten we speciaal voor jou iedere week een kunstenaar uit. Deze Scroll staat een kunstenaar centraal, die tovert met de grenzen van de natuur, met magische grasmatten tot gevolg. Kunstenaar : Diana Scherer (1971- ) Kunst gemaakt van haverwortels. Iets waar

Lees meer »

Al het nieuwe boek, Maar is het kunst?, gespot?

Van fotografie, digitale kunst tot performance, ga mee op een magische kunstreis in het nieuwe boek van Cathelijne Blok.  Over de verbanden tussen Botticelli’s Venus en Carlijn Jacobs’ foto van Beyoncé op een paard. Over beroemde beelden als Leibovitz’ foto van de zwangere Demi Moore, maar ook minder bekende maar boeiende werken.

Lees meer »

KUNSTTIPS! Januari

Welk museum moet je opslaan? Welke kunstpodcast is hot? Hoe heet die ene tentoonstelling ook alweer? Het overzicht van alle arty kunst to do’s is soms helemaal kwijt! Maar don’t worry!  Want wij zetten iedere maand de kunst- moetjes voor je op een rijtje. Genoeg om je mee te vermaken.

Lees meer »

Luister hier Kunsstof terug!

Op 11 januari was oprichter Cathelijne Blok te gast in het Radio1- programma, Kunsttof! Ze vertelt in deze uitzending over het platform The Tittymag, de functie van kunst en haar nieuwe boek ‘Maar is het kunst?’. In het boek neemt ze de lezer mee op kunstreis! Van Botticelli’s wereldberoemde ‘Venus’

Lees meer »

The Titty Platform

Currently by invitation only. Still think you're the right fit?