‘Ik was zo geïntrigeerd door Mondriaan zijn werk, ik wilde het gewoon even voelen’

-

Moest je huilen, lachen of raakte je er compleet van in de war? Wat was jouw gevoel bij dat ene kunstwerk dat maar in je hoofd bleef hangen? Een kunstwerk kan veel met je doen. Het laat je soms opnieuw kijken naar een onderwerp, de geschiedenis of zelfs de toekomst. Kunst heeft altijd een grote rol gespeeld in de samenleving. We kunnen door middel van kunst anders kijken naar onze omgeving en situatie. Het is een mooie manier om emoties te verwerken, nieuwe inzichten te krijgen of iemand uit te dagen om anders te denken. Daarom vragen wij naar het favoriete werk van krachtige voorlopers en opvallende spraakmakers. Deze keer spreken we met mede-eigenaar en tattoo-artist van Self Love Club, Dani van den Velden.

Wat is het kunstwerk dat voor het eerst impact maakte op jou?
Daar heb ik instant een antwoord op, haha! Ik ben opgegroeid met kunst door mijn ouders. Die hebben een hele grote liefde voor musea en allerlei andere vormen van kunst. We hebben met het gezin een jaarlijkse trip naar de Hoge Veluwe, waar je natuurlijk ook het Kröller-Müller Museum hebt. Ik herinner me dat we daar waren, toen ik ongeveer zes jaar oud was. Daar werd  onder andere een Mondriaan tentoongesteld. Zijn werk is heel kinderlijk simpel, door de primaire kleuren en rechte lijnen en vlakken. Dat maakte zo’n indruk op mij en ik vond het heel interessant. Zó interessant dat ik het aan heb geraakt! Er gingen toen natuurlijk piepjes af en ik deed alsof er niks aan de hand was. Mijn moeder had het een beetje door, maar pas een jaar later verraadde ik mezelf pas echt door te vragen: ‘Gaan we weer naar het piepjes museum?’ Dat vergeet ik natuurlijk nooit meer. Ik was zo geïntrigeerd door Mondriaan zijn werk, ik wilde het gewoon even voelen.

Wat betekent kunst voor jou persoonlijk?
Misschien klinkt dit heel zweverig hoor, maar ik denk vrijheid. Kunst heeft zoveel vormen, en eigenlijk is in kunst niets fout. Er zijn geen  regels. Mensen kunnen zich bij een streep op de muur afvragen of het kunst is, maar dan denk ik: Wie bepaald nou wat kunst is? Dat maakt eigenlijk niet zoveel uit, je kunt het gewoon kunst noemen als dat het voor jou is. Het is een soort kinderlijk gevoel voor mij; zorgeloos spelen en experimenteren. Dat is ook omdat ik er zo mee opgegroeid ben denk ik. Met kunst kan en mag je alle kanten op, en dat vind ik heel belangrijk in het leven in general.

Herken je die vrijheid ook in jouw beroep als tattoo artiest?
Heel vaak wel ja. Nu is het bij mij natuurlijk ook wel zo dat ik doe wat er van me gevraagd wordt. Maar dat is niet per se negatief, want het zet mij ook weer aan het denken over hoe ik zo’n verzoek van de klant kan vormgeven. Onlangs kwam er iemand naar me toe die De Bedreigde Zwaan (Jan Asselijn, ca. 1650) die in het Rijksmuseum hangt getatoeëerd wilde hebben. Dat is een bestaand en heel bekend beeld, maar daar zit voor mij dan wel weer de vrijheid in: Hoe ga ik dit vertalen naar mijn kunstvorm? 

Welke kunstenaars zouden meer waardering moeten krijgen?
De kunstenaars die nog levend zijn. Het lijkt wel alsof werk meer gewaardeerd wordt als iemand er niet meer is, en dat vind ik eigenlijk best cru. Dan ineens is het bijzonder en cool, omdat het nooit meer gemaakt gaat worden. Ik denk dat een stukje geschiedenis belangrijk is hoor, maar het zou ook wel mooi zijn als die waardering er meer is voor degene die er nog wel zijn en nu werkzaam zijn. Ik merk ook als ik naar mezelf kijk, dat ik eigenlijk niet zo snel naar een galerie van de kunstenaars van nu ga. Ze zijn er zeker, en veel zelfs, maar toch heb ik ze minder op mijn radar. Op TikTok zie ik hele vette kunst voorbij komen, maar dan heb ik geen idee van wie het is eigenlijk. Ik vind het wel mooi dat het op die manier iets meer aandacht krijgt. Maar ik denk dat dit soort kunstenaars, die misschien niet in het Rijksmuseum zouden hangen maar wel hele vette dingen maken, meer waardering verdienen.

Op de hoogte blijven van Dani? Volg haar dan zeker op Instagram!

Share this article

Recent posts

Popular categories

Recent comments

DutchEnglish