‘Ik wil kunst echt inzetten als verbindingsmiddel en het op deze manier toegankelijker maken’

-

Hoe inclusief is de kunstwereld? Een belangrijk onderwerp waar veel over gezegd kan en moet worden. Wij gaan erover in gesprek met de mensen die hier middenin zitten: van kunstenaars, directeuren, conservatoren tot galeriehouders. Deze week: Constance van Berckel, founder van AXS ART en Art Tours Berlin. 

Je doet een hoop in de creatieve sector. Hoe is dat tot stand gekomen?
“Ik heb mijn master Art and Business behaald in Los Angeles en vroeger in veel galeries gewerkt, waaronder grote namen als Hauser & Wirth en Blum & Poe. Ik ben begonnen in de kunstmarkt, maar ik merkte dat dit toch niet helemaal voor mij was. Aan de commerciële kant is vaak meer aandacht voor de koper dan voor de kunst of de kunstenaar zelf. Juist de interactie en gesprekken met kunstenaars is wat ik zo bijzonder vind.

Daarna ben ik naar Berlijn verhuisd en voor mezelf begonnen. Ik heb altijd al een grote interesse gehad in de digitale kunstscene, dus daar wilde ik iets mee doen. In de eerste instantie heb ik dat opgepakt door de e-commerce kant op te gaan. Hiervoor heb ik AXS ART opgezet, een online galerie. Daarnaast ben ik in Berlijn samen met een vriendin Art Tours Berlin gestart, een membership club voor kunstverzamelaars waarmee we tours en talks deden over onderwerpen als art and tech, digitale media en hoe te beginnen met verzamelen.”

Waar ligt jouw focus op dit moment?
“Een tijdje geleden ben ik naar Nederland verhuisd, waar ik nog steeds bezig ben met AXS ART. Op dit moment organiseer ik de expositie Unity | Duality | Trinity. Dit is een tentoonstelling van drie weken met events en talks, vergelijkbaar met wat ik in Berlijn deed. Mijn doel was toen al, en is nog steeds, om kunst als uitgangspunt te gebruiken voor het starten van dialogen en mensen samen te brengen. Kunst echt inzetten als verbindingsmiddel en het op deze manier toegankelijker maken.” 

Wat houdt de expositie Unity | Duality | Trinity in?
“Ik ben bezig met het opzetten van een kunstresidentie voor kunstenaars in alle media, maar met een sterke focus op digital creators. Het onderliggende idee hiervan is om verschillende makers, denkers, schrijvers, filosofen, beleidsmakers en educators bij elkaar te brengen en samen te bedenken hoe de ideale wereld er in de toekomst uit kan zien – en daar ook echt naartoe te werken op een actieve en positieve manier. 

Unity, oftewel eenheid, is het voornaamste uitgangspunt. Het idee dat we allemaal gemaakt zijn van hetzelfde, zélf de natuur zijn en hier niet los van staan. Ik denk dat wanneer je je hier bewust van bent, je ook automatisch anderen beter gaat behandelen.
En D
uality is een beetje een woordspeling en slaat op de wereld waarin we nu leven: een vrij tegenstrijdige realiteit die erg gepolariseerd is en steeds meer wordt. We zien dingen vaak zwart-wit, wij versus hen, man versus vrouw en zwart versus wit. Ik denk dat we dat juist moeten tegengaan en de binaire realiteit meer proberen om te zetten naar die eenheid.”

Is deze expositie dan jouw beeld van een ideale toekomst?
“Ja, heel erg. Ik ben er van overtuigd dat bepaalde activiteiten, zoals meditatie, je bezighouden met spiritualiteit of tijd in de natuur door te brengen, het besef dat iedereen van hetzelfde gemaakt is kunnen aanwakkeren. En ik denk dat zodra je dat voelt of weet, je je best gaat doen om meer collectief en altruïstisch in het leven te staan.
Het is daarnaast ook heel tof dat in deze tentoonstelling 15 verschillende kunstenaars dit thema helemaal op hun eigen manier benaderen. Ik geloof heel erg in de kracht van samen.” 

Heb je zelf een favoriete kunstenaar?
“Iemand die ik al jaren bewonder is Donna Huanca. Ook zij zit in Berlijn en is een Amerikaans-Boliviaanse kunstenaar. Haar werken hebben een mooie cross-over tussen verschillende media en performances – en ze maakt als het ware een soort rituele ervaringen met haar kunst.”

Hoe inclusief is de kunstwereld volgens jou op dit moment?
“Dat kan ik alleen benoemen vanuit mijn eigen standpunt als vrouw zijnde. Andere manieren zijn niet per se mijn eigen ervaring, maar meer wat ik hoor van anderen. Er zijn zoveel kunstenaars en makers met verschillende achtergronden, maar wat je nog vaak ziet is dat de top van organisaties of institutionele kanten echt minder inclusief is dan de rest van een industrie of bedrijf. Dat is jammer en ook frustrerend.
Ik denk wel dat er juist in de kunstscene meer bewustwording is rondom dit onderwerp, omdat gesprekken hierover meer van binnenuit worden gevoerd dan in andere sectoren.

We zijn er dus nog lang niet, maar ik weet wel zeker dat daar verandering in komt. In een wereld die zo gemengd en geglobaliseerd is, kunnen we niet achter blijven lopen en moeten we ons aanpassen.” 

Hoe gaat die verandering er volgens jou komen?
“Ik denk dat educatie en representatie van diversiteit in bepaalde posities belangrijke rollen spelen. We moeten ervoor zorgen dat iedereen op dat soort plekken terecht kan komen.
Ik hoop en denk ook echt wel dat het de goede kant op gaat, het is vooral heel belangrijk dat we er allemaal bewust mee bezig blijven, omdat vooruitgang zeker niet altijd lineair is.” 

De expositie Unity | Duality | Trinity is tot en met 29 augustus te zien in de School in Amsterdam.

Beeld: Maike Schwarz

Share this article

Recent posts

Popular categories

Recent comments

DutchEnglish