‘’Ik wil niet altijd luisteren naar mijn lichaam.’’

Ik vond dat ik ook wel eens de deur uit moest om meer kennis te krijgen over endometriose, dus ik ging maar eens wat meer rond vragen. Zo kwam ik terecht bij een hormoon-yoga workshop. Ik wist niet echt wat ik hiervan moest verwachten en of het mij wel zou helpen.

Omdat ik zelf al veel aan yoga doe en me hier in verdiep, dacht ik dat ik de meeste oefeningen en routines wel al had ontdekt. Maar na deze workshop kwam ik erachter dat ik sommige periodes meer behoefte heb aan een zachtere vorm van ontstressende oefeningen. Deze doen zich onder andere voor in Qigong: een zeer oude Chinese ademhalings- en bewegingsleer, die de basis vormt van meerdere meditatietechnieken en andere vechtkunsten. Het voelt alsof je heel weinig energie inzet voor deze oefeningen, maar door de flow en ruimte van elke beweging komt je lichaam tot rust. En het zorgt er ook voor dat je organen genoeg beweging krijgen, wat eigenlijk een soort van inwendige massage is. Dit is om je lichaam te ontnemen van de pijnklachten die je kunt ervaren.

Endometriose zorgt ervoor dat je vaker moe bent of meer rust nodig hebt. Dit vind ik misschien nog wel het meest vervelend, want ik wil niet altijd luisteren naar mijn lichaam. Soms kan ik in een week drie tot vier keer per week gaan trainen (yoga, sportschool en cardio) en dan de week erna helemaal niks of misschien een keertje een yoga nidra, yin of alleen wandelen. Dan denk ik natuurlijk direct dat ik niet presteer of dat ik lui ben, maar dat is niet zo. Doordat je hormoon levels veranderen en de endometriose je energie levels kan beïnvloeden, is dit alleen maar een signaal van je lichaam dat je soms een week wat rustiger aan moet doen. ‘’Neem alle ruimte die je nodig hebt’’ zeg ik constant tegen mezelf. Dit is waar je moet beginnen.

Net zoals een cyclus, is elke week anders en zo moet je ook je beweging, activiteiten en eten daar op aanpassen. Ik word nu even niet meer ongesteld, maar ik houd me nog wel aan een aangepast hormoon-schema. Ik sla gewoon 1 week over en slik constant supplementen die mijn lichaam nodig heeft (mineralen, zink, magnesium, vitamine B, Serrapetase, Cranberry en B12).

Om even een 4-weken schema op te schrijven voor vrouwen die ongesteld worden, heb ik hier een voorbeeld per week met overzicht en tips:

In de week van je ongesteldheid zijn ontspanningsoefeningen en veel water drinken enorm belangrijk. Pas je voeding aan en eet ook eigenlijk niet meer dan je nodig hebt. Vaak denk je dat je veel meer cravings en behoefte aan eten hebt, maar het zorgt voor vrouwen met ongesteldheidskwaaltjes juist voor een veel zwaarder gevoel en darmklachten.

In de week na je ongesteldheid stijgt het FSH-hormoon, waardoor selectie van de eitjes plaatstvindt. Als je een to-do list hebt of een druk schema, zorg dan dat dit in deze week gebeurt. Dit is namelijk de week waarin vrouwen vaak het best presteren. Nu is ook een HIIT of ashtanga en core flow een goede basis om iets meer training te ondernemen. En zorg, ondanks dat je veel energie verbruikt, voor verse en lichte maaltijden.

In de 3e week is de ovulatie, nu ben je ook het meest vruchtbaar. Dit is ook de week waarbij veel vrouwen meer zin hebben in seks, wat logisch is. Het is de tijd van behoeftes, alles gaat om jou en selfcare en daar is ook de ruimte voor. Hier kun je jezelf op voorbereiden met hormoon-yoga oefeningen of lichte krachtsport. Eet verder veel vezels en fruit.

De laatste week, ik noem het ook wel de ‘’heksenweek’’. Deze fase duurt tot aan je ongesteldheid, behoud je routines en wijk er niet van af. Je gaat namelijk een week tegemoet waarin je energie omlaag gaat, omdat je lichaam aan het werk is met voorbereiding. Als je iets wil doen, ga dan voor een activiteit waarbij je even je verstand op nul kunt zetten, zoals schoonmaken of wandelen. Voel je niet teveel onderdrukt door je emoties. Geef dit gewoon de ruimte. In deze week is supplementen slikken ook handig, al helemaal als je de pil slikt (mineralen, zink, magnesium en vitamine B). Deze zijn altijd goed om te slikken, doe je dit niet, dan is dit een reminder om het in deze week wel te doen.

Gerelateerd

‘Maffe Monarchen’, een nieuwe podcast over dode royals!

Royalty blijft nu eenmaal intrigeren. Kunsthistoricus Paul Rem en oprichter van Tittymag, Cathelijne Blok duiken in de wereld van excentrieke vorsten en vorstinnen uit het verleden. Zij wentelen zich onbeschaamd in hun bizarre levens die rijk gevuld zijn met betekenisvolle trivia.  Wat is tijdens hun leven de impact geweest van deze royals met

Lees meer »

Scroll #6: Wie is Bobbi Essers?

De dagen zijn niet alleen voor uren scrollend door Tinder in bed, maar ook voor een goede dosis scrollen aan kunst. Zo lichten we speciaal voor jou iedere week een kunstenaar uit. Deze Scroll staat een kunstenaar centraal: Dit talent in de kunstwereld, onthult een unieke wereld van schilderkunst, die doordrenkt is met intimiteit, vriendschap, en conventies. Haar werk is bekroond met de

Lees meer »

KUNSTTIPS! November

Welk museum moet je opslaan? Welke kunstpodcast is hot? Hoe heet die ene tentoonstelling ook alweer? Het overzicht van alle arty kunst to do’s is soms helemaal kwijt! Maar don’t worry!  Want wij zetten iedere maand de kunst- moetjes voor je op een rijtje. Genoeg om je mee te vermaken.

Lees meer »

Scroll #4: Wie is Tracey Emin?

De dagen zijn niet alleen voor uren scrollend door Tinder in bed, maar ook voor een goede dosis scrollen aan kunst. Zo lichten we speciaal voor jou iedere week een kunstenaar uit. Deze Scroll staat één van de meest populaire hedendaagse kunstenaars centraal,  en iemand die weet hoe ze met haar kunst mensen direct in het hart kan raken: Tracey Emin (1963- )

Lees meer »

KUNSTTIPS! Oktober

Welk museum moet je opslaan? Welke kunstpodcast is hot? Hoe heet die ene tentoonstelling ook alweer? Het overzicht van alle arty kunst to do’s is soms helemaal kwijt! Maar don’t worry! Want wij zetten iedere maand de kunst- moetjes voor je op een rijtje. Genoeg om je mee te vermaken.

Lees meer »

Scroll #2: Wie is Yayoi Kusama

De dagen zijn niet alleen voor uren scrollend door Tinder in bed, maar ook voor een goede dosis scrollen aan kunst.  Zo lichten we speciaal voor jou iedere week een kunstenaar uit.  Deze Scroll staat kunstenaar centraal, die de stip populairder dan ooit heeft gemaakt: Yayoi Kusama(1939-  ). Yayoi Kusama,

Lees meer »

Kinderen in het museum?

Musea worden steeds aantrekkelijker voor kinderen: Pikachu in het Van Gogh Museum en een Disney-maand in het Rijksmuseum. Hoe belangrijk zijn musea voor kinderen en andersom? Oprichter Cathelijne Blok vertelt erover in Villa VdB. 

Lees meer »

The Titty Platform

Currently by invitation only. Still think you're the right fit?