Ik wil van Alien Mag een duurzaam merk maken dat creatieve vrouwen van kleur kan helpen’

-

Hoe inclusief is de kunstwereld? Een belangrijk onderwerp waar veel over gezegd kan en moet worden. Wij gaan erover in gesprek met de mensen die hier middenin zitten: van kunstenaars, directeuren en conservatoren tot galeriehouders. Dit keer spreken we met mediamaker en founder van Alien Mag, Aminanta Minte!

Hoe kwam je op het idee om Alien Mag op te richten?
“Drie jaar geleden richtte ik, tijdens mijn afstuderen, Alien Mag op. Ik studeerde Journalistiek in Tilburg en ik had het idee voor het platform om vrouwen van kleur een podium te bieden. Toen ik studeerde merkte ik namelijk dat biculturele vrouwen vaak de druk voelen om te voldoen aan bepaalde standaarden: je moet bijvoorbeeld voor een bepaalde leeftijd getrouwd zijn of een specifieke studie volgen voor baangarantie. Het is gewoon niet standaard voor een vrouw van kleur om binnen de creatieve sector door te breken – en dat vinden wij juist erg belangrijk.

Inmiddels zijn we drie jaar verder en heb ik een team van negen mensen om mij heen. We maken cover stories en organiseren evenementen, talks en brainstormsessies. Eigenlijk doen we van alles om onze doelgroep de credits te geven die ze verdienen. Daarnaast koppelen we onze makers ook aan creatievelingen uit heel Nederland, zodat ze samen kunnen werken en gelijkgestemden vinden, maar zich vooral ook gehoord en gezien voelen.”

Wat is er volgens jou anders aan de creatieve sector buiten de randstad?
“Ik heb het gevoel dat wanneer ik in Rotterdam of Amsterdam ben, er al veel georganiseerd wordt – en dat er zat initiatieven zijn die doen wat Alien Mag doet. Maar daarbuiten zijn die initiatieven er eigenlijk niet. Daarom vinden we het belangrijk om makers van buiten de randstad te betrekken bij onze projecten. Kansen creëeren en mensen aan elkaar koppelen, zit in ons dna.

Jullie zijn nu bezig met een crowdfundingsactie via Voor de Kunst. Kun je daar meer over vertellen?
“Alien Mag moet de standaard worden wat betreft storytelling en representatie van creatieve vrouwen van kleur in Nederland. Maar daarvoor moet ik wel de kans krijgen om te groeien.

De afgelopen drie jaar hebben mijn team en ik mooie dingen gemaakt en georganiseerd, maar we merken dat het tijd is voor meer structuur. We willen meer doen, meer betekenen voor onze doelgroep. Om echt verandering te bewerkstelligen, moeten we eerst groeien als platform. Die groei zit voor mij in dat we een stichting worden en een systeem opzetten waardoor het Nederlandse medialandschap, maar ook de kunst- en cultuursector niet meer om ons heen kan.

En wat ik het liefst ook zou willen, is dat we de creatievelingen waarmee wij samenwerken kunnen betalen voor het werk dat zij doen. Ik wil van Alien Mag een duurzaam merk maken dat creatieve vrouwen van kleur kan helpen.”

Wil je weten over Aminanta of Alien Mag? Check dan haar Instagram of Alien Mag!

Share this article

Recent posts

Popular categories

Recent comments

DutchEnglish