Ik wilde mezelf zijn, wetende dat het me veel zou kosten

Wat hoor ik vaak dat ik veranderd ben. “Je bent zo veranderd! Wat is er met je gebeurd?” Heb ik daadwerkelijk een metamorfose ondergaan? Misschien is dit wel wie ik echt ben; misschien had ik gewoon een masker op, omdat ik er maar bij wilde horen. Wilde ik voldoen aan het perfecte plaatje dat werd geschetst door mijn gemeenschap? Dit was wel waar ik tot mijn zestiende in geloofde.
Ik weet het nog goed, een aantal jaar geleden, ik was net aan een nieuwe opleiding begonnen en in gesprek met een vriendin. Het ging als volgt:
Vriendin: “Zodra ik klaar ben ga ik trouwen en kinderen krijgen!”
Ik: “Ja, dan zijn we 18/19 met een leuke man. Huisje, boompje, beestje!”
Vriendin: “Ik zal alles voor mijn man doen. Heb je al leren koken?”
Ik: “Ja! Liefde van de man gaat door de maag!”
Mijn omgeving beïnvloedde onbewust de manier waarop ik mijn toekomst zag. Hoe kon ik me zo laten meeslepen? Hoe was dat mijn realiteit, en wellicht het belangrijkste, hoe veranderde ik zo drastisch, op deze leeftijd, terwijl ik mijn toekomst al duidelijk voor me zag?
Mijn moeder is getrouwd op haar zeventiende en is al 26 jaar lang huismoeder. In al die jaren is zij geen enkele keer naar school geweest, noch heeft ze gewerkt. Mijn zus, aan de andere kant, is een geambieerde wetenschapper, die heel goed weet wat ze doet en wat ze wil bereiken. Zij stelde de vraag: “Ma, waar zie jij jezelf binnen nu en 10 jaar? Is er nog iets dat je wil bereiken of wat je nog wil doen?” Er viel een stilte, waarna mijn moeder antwoordde met: “Ja, geen idee? Ik heb jullie waar ik voor zorg en dat is mijn taak.” Nu ik er zo over nadenk heeft het antwoord van mijn moeder toch iets in mij losgemaakt.
Toen mijn zus die vraag stelde aan mijn moeder, stelde ik dezelfde vraag aan mijzelf. Waar zie ik mezelf over 10 jaar? Wil ik hetzelfde leven leiden als mijn moeder? Trouwen, kinderen krijgen en de gemeenschap blij maken? Alleen al die gedachte gaf mij een benauwd gevoel. Over 10 jaar wilde ik mezelf gelukkig zien met keuzes die ik gemaakt had voor mezelf.
Ik wilde niet meer voldoen aan de eisen van de gemeenschap. Ik wilde mezelf zijn, wetende dat het me veel zou kosten. Ik rondde mijn opleiding tandartsassistent af en schreef me in voor journalistiek. De mediawereld is waar ik me van kleins af aan het liefst in zag. Ik begon mij te verdiepen in het feminisme. Erg cliché misschien, maar ik hoorde het nummer ‘Flawless’ van Beyoncé met daarin deze quote van Chimamanda Ngozi Adichie: “We teach girls to shrink themselves, to make themselves smaller. You should aim to be succesfull, but not too successful,  otherwise you would inflect the man. Because I’m female I am expected to aspire to marriage; I am expected to make my life choices always keeping in mind that marriage is the most important, but why do we teach girls to aspire to marriage and we don’t teach boys the same?” Ik herkende de problemen en op datzelfde moment realiseerde ik me dat de rolverdeling tussen mannen en vrouwen anno 2020 nog steeds vreselijk ongelijk was. Dit motiveerde mij om de problemen die Chimamanda in het nummer aankaart te verhelpen.
Ik liet me onbewust meesleuren door mijn gemeenschap. Ik droeg een hoofddoek en wilde vroeg trouwen, omdat het van mij verwacht werd als vrouw. Ik besloot de opleiding journalistiek te volgen, omdat ik wist dat ik in de toekomst de ambitie had om vrouwen te inspireren. Ik weet dat ik niet de eerste ben, maar langer doorgaan op deze manier kon ik niet meer. “Ik koos voor mezelf – ik kies voor mezelf.” Dat is wat ik sindsdien elke dag tegen mezelf zeg. “Het gaat om jou en om jou alleen, ongeacht wat mensen van je vinden.”

Gerelateerd

Mijn passie is om mensen aan het lachen te maken!

In 2018 organiseerden wij onze allereerste Titty Talk: een first date met 40 feministen. Een inspirerende ontmoeting tussen activisten, feministische organisaties, kunstenaars en journalisten. Allemaal proberen ze op hun eigen manier een positieve verandering teweeg te brengen. Alleen wie zijn die feministen nou eigenlijk en waar staan ze voor? Wij

Lees meer »

Soms is het lastig

Lastig om te lachen,te huilen,te voelen. Kunst kan je laten voelen.Van onbegrip tot herkenning.Door stil te staan voor dat ene kleurrijke schilderij of die lichtgevende installatie, neemt kunst je mee, Het voert je even weg van dagelijkse stress of diepe gedachtes, of opent soms een ander gevoel. Kunst laat je wegdromen

Lees meer »

KUNSTTIPS! April & Mei

Welk museum moet je opslaan? Welke kunstpodcast is hot? Hoe heet die ene tentoonstelling ook alweer? Het overzicht van alle arty kunst to do’s is soms helemaal kwijt! Maar don’t worry!  Want wij zetten iedere maand de kunst- moetjes voor je op een rijtje. Genoeg om je mee te vermaken.

Lees meer »

Met bokshandschoenen aan in de achtbaan

Daar was het dan. Pijn. Schietende pijn in mijn pols. Mijn hele traject weg, paniek.  Dat is wat er in mijn hoofd gebeurt, het is niet per se waar. Ik heb een domme move gemaakt op de zak, te hard ook. Al die uren sparren in de week en los

Lees meer »

Scroll #12: Wie is Alicja Kwade?

De dagen zijn niet alleen voor uren scrollend door Tinder in bed, maar ook voor eengoede dosis scrollen aan kunst. Zo lichten we speciaal voor jou iedereweek een kunstenaar uit. Deze Scroll staat een kunstenaar centraal, die vragen stelt over het dagelijks leven via enorme beelden en installaties. Kunstenaar: Alicja

Lees meer »

Scroll #11: Wie is Isabelle Udo?

De dagen zijn niet alleen voor uren scrollend door Tinder in bed, maar ook voor een goede dosis scrollen aan kunst. Zo lichten we speciaal voor jou iedere week een kunstenaar uit. Deze Scroll staat een kunstenaar centraal, die als geen ander de online en offline wereld weet te verbinden : Isabelle Udo (1993- ) Isabelle Udo is oprichter en creatief directeur van

Lees meer »

Scroll #10: Wie is AiRich?

De dagen zijn niet alleen bedoeld voor urenlang scrollen op Tinder in bed, maar ook voor eengoede dosis kunstzinnig scrollen. Daarom lichten we speciaal voor jou iedere week een kunstenaar uit.Deze week staat een kunstenaar centraal die een eigen, futuristische toekomst creëert door het combineren van fotografie en beeldende kunst,

Lees meer »

“De mens is lastig te begrijpen.” 

Vrouw zijn, de beste pastrami tot spiritualiteit. Onze Tittymag oprichter Cathelijne Blok sprak hierover voor NRC met de wereldberoemde performancekunstenaar Marina Abramović. Lees hieronder meer: https://www.nrc.nl/nieuws/2024/03/15/marina-abramovic-ik-geef-mijn-publiek-alle-liefde-die-het-wil-a4193224

Lees meer »

The Titty Platform

Currently by invitation only. Still think you're the right fit?