‘Ik zag dat veel jonge, zwarte meisjes zichzelf wit tekenden’

Hoe inclusief is de kunstwereld? Een belangrijk onderwerp waar veel over gezegd kan en moet worden. Wij gaan erover in gesprek met de mensen die hier middenin zitten: van kunstenaars, directeuren en conservatoren tot galeriehouders. Dit keer spreken we met de Rotterdamse kunstenaar Marcella Lede!

Hoe zou je jezelf omschrijven als kunstenaar?

“Ik ben een figuratieve kunstenaar. Mijn kunst heeft betekenissen, maar dan abstracter. Het is niet realistisch, maar er zit altijd een boodschap, een missie en een reden achter het werk dat ik maak.

Maar naast kunstenaar, ben ik ook leerkracht. Ik heb jaren in de Bijlmer gewoond; en daar zag ik dat veel jonge, zwarte meisjes zichzelf wit tekenden. Toen kwam ik op het idee dat ik alleen nog maar zwarte vrouwen wilde schilderen – en dit ging laten zien aan mijn leerlingen. Hiermee wil ik hen bewust maken dat zwarte meisjes ook mooi zijn.’’

Vind je dat zwarte kinderen en vrouwen niet genoeg vertegenwoordigd worden in kunst?

“Ja, eigenlijk in van alles. Daarom creëer ik nu de beelden die zwarte kinderen missen, want uiteindelijk begint alles bij het zien van je eigen schoonheid – en die van de ander. Jezelf omarmen en de beste versie uit jezelf halen, dan sta je in je eigen kracht. Daar probeer ik bij te helpen, daarom heten mijn workshops ook ‘BeYoutiful’ workshops.’’

Wie inspireert jou?

“Mijn leerlingen. Ik vernoem mijn kunst ook altijd naar oud-leerlingen. Niet leerlingen waar ik nu les aan geef, want anders moet ik de hele klas gaan vernoemen en ik wil niemand voortrekken.’’

Drie jaar geleden ontving je de publieksprijs van de expositie Mijn Kunst 2018. Hoe heb je dat ervaren?

“Ik vond het echt geweldig. Ik had het niet verwacht, want dat jaar trad ik eigenlijk voor het eerst naar buiten met mijn kunst.’’

Wat voor tip zou je willen geven aan creatievelingen van kleur?

“Ten eerste: gewoon beginnen. En ten tweede: be yourself. Ga niemand kopiëren. Ik zie mensen vaak mijn werk namaken en ik vind dat een groot compliment, maar originaliteit en je eigen boodschap uitdragen, is het belangrijkst. Dus: wat wil jij vertellen, wat vind jij belangrijk in het leven en wat wil je uitstralen? Make it work en blijf daarbij.’’

Wil je meer weten over Marcella Lede? Volg haar dan op Instagram!

Gerelateerd

Het Sluitstuk

Zodra ze boks zeggen, « gelijk links rechts op d’r kanis » gonst het door mijn hoofd. De woorden komen van een legendarisch trainster en tevens uitbater van een gevestigde vechtsportwinkel. Ik krijg gratis advies bij m’n nieuwe bokshandschoenen en weken lang vraag ik me af hoe ik precies dit ga vormgeven.

Lees meer »

Ben je bij de Boekenborrel in de Kleine Komedie?

Onze oprichter Cathelijne Blok neemt tijdens de beruchte Boekenborrel van de Kleine Komedie niet haar eigen boek mee, maar juist haar favorieten van anderen—welke schrijvers moet je van Cathelijne kennen? Kom naar deze iconische boekenclub op zondagmiddag 15 september en koop hier je ticket: https://www.dekleinekomedie.nl/agenda/3151/cathelijne-blok/boekenborrel

Lees meer »

Scroll #14: wie is Levi van Veluw?

De dagen zijn niet alleen bedoeld om urenlang scrollend door Tinder in bed door te brengen, maar ook om een goede dosis kunst te verkennen. Daarom lichten we speciaal voor jou iedere week een kunstenaar uit. Deze week staat een kunstenaar centraal die met zijn vakmanschap nieuwe werelden creëert: Levi

Lees meer »

Scroll #13: Wie is Miles Greenberg?

De dagen zijn niet alleen voor uren scrollend door Tinder in bed, maar ook voor een goede dosis scrollen aan kunst. Zo lichten we speciaal voor jou iedere week een kunstenaar uit. Deze Scroll staat een kunstenaar centraal, die een nieuwe vorm van immersieve performancekunst heeft ontwikkeld : beeldhouwer en

Lees meer »

“Nee meisje, zo doen we het hier nou eenmaal”, dat was zo frustrerend. Nu kan ik elke dag zelf bepalen wat we doen, and I love it. “

In 2018 organiseerden wij onze allereerste Titty Talk: een first date met 40 feministen. Een inspirerende ontmoeting tussen activisten, feministische organisaties, kunstenaars en journalisten. Allemaal proberen ze op hun eigen manier een positieve verandering teweeg te brengen. Alleen wie zijn die feministen nou eigenlijk en waar staan ze voor? Wij

Lees meer »

Laat ons stilstaan en bewegen.

Praten,Schrijven,Tekenen, Rennen,Schreeuwen. Hoe uit jij jezelf?Kan je praten over wat je ziet en hoort?Weet jij de manier om die gevoelens te uiten?En doe je het wel goed? Kunstenaars maken en maakten de grootste beelden, de kleurrijkste schilderijen of de meest magische installaties.Ze uiten zich in hun vorm en op hun manier.Het

Lees meer »

DE TUNNEL

Op 7 juni is het zover! Mijn eerste gevecht, op 39-jarige leeftijd klim ik de ring in. Al staat zoiets altijd op losse schroeven omdat er geen wissels zijn in het geval van ziekte of blessure, zoals in teamsport. Er staan geen rijen “ring ready” dames in de wacht… Een

Lees meer »

Mijn passie is om mensen aan het lachen te maken!

In 2018 organiseerden wij onze allereerste Titty Talk: een first date met 40 feministen. Een inspirerende ontmoeting tussen activisten, feministische organisaties, kunstenaars en journalisten. Allemaal proberen ze op hun eigen manier een positieve verandering teweeg te brengen. Alleen wie zijn die feministen nou eigenlijk en waar staan ze voor? Wij

Lees meer »

The Titty Platform

Currently by invitation only. Still think you're the right fit?