‘Ik zag dat veel jonge, zwarte meisjes zichzelf wit tekenden’

Hoe inclusief is de kunstwereld? Een belangrijk onderwerp waar veel over gezegd kan en moet worden. Wij gaan erover in gesprek met de mensen die hier middenin zitten: van kunstenaars, directeuren en conservatoren tot galeriehouders. Dit keer spreken we met de Rotterdamse kunstenaar Marcella Lede!

Hoe zou je jezelf omschrijven als kunstenaar?

“Ik ben een figuratieve kunstenaar. Mijn kunst heeft betekenissen, maar dan abstracter. Het is niet realistisch, maar er zit altijd een boodschap, een missie en een reden achter het werk dat ik maak.

Maar naast kunstenaar, ben ik ook leerkracht. Ik heb jaren in de Bijlmer gewoond; en daar zag ik dat veel jonge, zwarte meisjes zichzelf wit tekenden. Toen kwam ik op het idee dat ik alleen nog maar zwarte vrouwen wilde schilderen – en dit ging laten zien aan mijn leerlingen. Hiermee wil ik hen bewust maken dat zwarte meisjes ook mooi zijn.’’

Vind je dat zwarte kinderen en vrouwen niet genoeg vertegenwoordigd worden in kunst?

“Ja, eigenlijk in van alles. Daarom creëer ik nu de beelden die zwarte kinderen missen, want uiteindelijk begint alles bij het zien van je eigen schoonheid – en die van de ander. Jezelf omarmen en de beste versie uit jezelf halen, dan sta je in je eigen kracht. Daar probeer ik bij te helpen, daarom heten mijn workshops ook ‘BeYoutiful’ workshops.’’

Wie inspireert jou?

“Mijn leerlingen. Ik vernoem mijn kunst ook altijd naar oud-leerlingen. Niet leerlingen waar ik nu les aan geef, want anders moet ik de hele klas gaan vernoemen en ik wil niemand voortrekken.’’

Drie jaar geleden ontving je de publieksprijs van de expositie Mijn Kunst 2018. Hoe heb je dat ervaren?

“Ik vond het echt geweldig. Ik had het niet verwacht, want dat jaar trad ik eigenlijk voor het eerst naar buiten met mijn kunst.’’

Wat voor tip zou je willen geven aan creatievelingen van kleur?

“Ten eerste: gewoon beginnen. En ten tweede: be yourself. Ga niemand kopiëren. Ik zie mensen vaak mijn werk namaken en ik vind dat een groot compliment, maar originaliteit en je eigen boodschap uitdragen, is het belangrijkst. Dus: wat wil jij vertellen, wat vind jij belangrijk in het leven en wat wil je uitstralen? Make it work en blijf daarbij.’’

Wil je meer weten over Marcella Lede? Volg haar dan op Instagram!

Gerelateerd

TJA, ik ben een sucker voor een uitdaging

Dit jaar word ik 39 en dit jaar vecht ik voor het eerst van m’n leven een wedstrijd. Ik ga de ring in voor een bokspartij. Een heuse wedstrijd, met echte klappen. Iets dat ik vóór mijn 40e gedaan wil hebben. Voor Tittymag ga ik je maandelijks meenemen in het proces

Lees meer »

Hoe verras jij jezelf?

Hoe vaak kijk jij omhoog?Sta je wel eens stil, wanneer je naar huis fietst?Weet jij de betekenis achter dan ene beeld op die rotonde? Vragen, waar je wellicht ‘nee” op kan antwoorden.En is dat erg? Nee. zeker niet,maar wel zonde. Want kunst is overal om ons heen. Het ligt gewoon voor

Lees meer »

Arty Beldate met schrijver Sanne van Rij!

In 2018 organiseerden wij onze allereerste Titty Talk: een first date met 40 feministen. Een inspirerende ontmoeting tussen activisten, feministische organisaties, kunstenaars en journalisten. Allemaal proberen ze op hun eigen manier een verandering teweeg te brengen. Wij stellen je ze voor in onze reeks: De Arty Beldate! Dit keer spreken wij:  Sanne van Rij,

Lees meer »

“Dit boek over kunst is geen glossy!”

Tittymag- oprichter Cathelijne Blok schreef een boek over kunst, maar deze keer een boek zonder plaatjes. NRC schreef een achtergrondartikel over Blok’s nieuwe boek, Maar is het Kunst? https://www.nrc.nl/nieuws/2024/01/23/dit-boek-over-kunst-is-geen-glossy-de-werken-zijn-gereduceerd-tot-pixels-a4187854

Lees meer »

Scroll #8: Wie is Diana Scherer?

De dagen zijn niet alleen voor uren scrollend door Tinder in bed, maar ook voor een goede dosis scrollen aan kunst. Zo lichten we speciaal voor jou iedere week een kunstenaar uit. Deze Scroll staat een kunstenaar centraal, die tovert met de grenzen van de natuur, met magische grasmatten tot gevolg. Kunstenaar : Diana Scherer (1971- ) Kunst gemaakt van haverwortels. Iets waar

Lees meer »

Al het nieuwe boek, Maar is het kunst?, gespot?

Van fotografie, digitale kunst tot performance, ga mee op een magische kunstreis in het nieuwe boek van Cathelijne Blok.  Over de verbanden tussen Botticelli’s Venus en Carlijn Jacobs’ foto van Beyoncé op een paard. Over beroemde beelden als Leibovitz’ foto van de zwangere Demi Moore, maar ook minder bekende maar boeiende werken.

Lees meer »

KUNSTTIPS! Januari

Welk museum moet je opslaan? Welke kunstpodcast is hot? Hoe heet die ene tentoonstelling ook alweer? Het overzicht van alle arty kunst to do’s is soms helemaal kwijt! Maar don’t worry!  Want wij zetten iedere maand de kunst- moetjes voor je op een rijtje. Genoeg om je mee te vermaken.

Lees meer »

Luister hier Kunsstof terug!

Op 11 januari was oprichter Cathelijne Blok te gast in het Radio1- programma, Kunsttof! Ze vertelt in deze uitzending over het platform The Tittymag, de functie van kunst en haar nieuwe boek ‘Maar is het kunst?’. In het boek neemt ze de lezer mee op kunstreis! Van Botticelli’s wereldberoemde ‘Venus’

Lees meer »

The Titty Platform

Currently by invitation only. Still think you're the right fit?