‘Ik zag dat veel jonge, zwarte meisjes zichzelf wit tekenden’

-

Hoe inclusief is de kunstwereld? Een belangrijk onderwerp waar veel over gezegd kan en moet worden. Wij gaan erover in gesprek met de mensen die hier middenin zitten: van kunstenaars, directeuren en conservatoren tot galeriehouders. Dit keer spreken we met de Rotterdamse kunstenaar Marcella Lede!

Hoe zou je jezelf omschrijven als kunstenaar?

“Ik ben een figuratieve kunstenaar. Mijn kunst heeft betekenissen, maar dan abstracter. Het is niet realistisch, maar er zit altijd een boodschap, een missie en een reden achter het werk dat ik maak.

Maar naast kunstenaar, ben ik ook leerkracht. Ik heb jaren in de Bijlmer gewoond; en daar zag ik dat veel jonge, zwarte meisjes zichzelf wit tekenden. Toen kwam ik op het idee dat ik alleen nog maar zwarte vrouwen wilde schilderen – en dit ging laten zien aan mijn leerlingen. Hiermee wil ik hen bewust maken dat zwarte meisjes ook mooi zijn.’’

Vind je dat zwarte kinderen en vrouwen niet genoeg vertegenwoordigd worden in kunst?

“Ja, eigenlijk in van alles. Daarom creëer ik nu de beelden die zwarte kinderen missen, want uiteindelijk begint alles bij het zien van je eigen schoonheid – en die van de ander. Jezelf omarmen en de beste versie uit jezelf halen, dan sta je in je eigen kracht. Daar probeer ik bij te helpen, daarom heten mijn workshops ook ‘BeYoutiful’ workshops.’’

Wie inspireert jou?

“Mijn leerlingen. Ik vernoem mijn kunst ook altijd naar oud-leerlingen. Niet leerlingen waar ik nu les aan geef, want anders moet ik de hele klas gaan vernoemen en ik wil niemand voortrekken.’’

Drie jaar geleden ontving je de publieksprijs van de expositie Mijn Kunst 2018. Hoe heb je dat ervaren?

“Ik vond het echt geweldig. Ik had het niet verwacht, want dat jaar trad ik eigenlijk voor het eerst naar buiten met mijn kunst.’’

Wat voor tip zou je willen geven aan creatievelingen van kleur?

“Ten eerste: gewoon beginnen. En ten tweede: be yourself. Ga niemand kopiëren. Ik zie mensen vaak mijn werk namaken en ik vind dat een groot compliment, maar originaliteit en je eigen boodschap uitdragen, is het belangrijkst. Dus: wat wil jij vertellen, wat vind jij belangrijk in het leven en wat wil je uitstralen? Make it work en blijf daarbij.’’

Wil je meer weten over Marcella Lede? Volg haar dan op Instagram!

Share this article

Recent posts

Popular categories

Recent comments

DutchEnglish