Ik zag het als mijn taak om ze op de hoogte te stellen van het laatste nieuws

Het is tijd om een keuze te maken. Als er één zin is die ik het meeste vrees, is het deze wel. Ik heb al moeite met het samenstellen van een lijst voor de weekboodschappen; en nu moet ik kiezen welke vervolgopleiding ik wil gaan doen? Hoe beslis ik in hemelsnaam waar ik de komende weken, maanden of jaren wil groeien, wanneer ik niet eens weet wat ik morgenavond wil eten? En nog belangrijker: hoe weet ik welke beslissing de juiste is voor mij?

Om orde in mijn hoofd te scheppen, dacht ik terug aan de basis. Wat wilde ik voordat alles zo gecompliceerd werd? Waar werd ik enthousiast van, toen ik mezelf nog liet denken zonder een limiet? Toen ik gewoon hardop durfde te zeggen wat ik wilde, omdat er nog geen stemmetje in mijn hoofd zat dat mij vroeg hoe realistisch het was.

Vroeger keek ik elke ochtend, tijdens het ontbijt, naar het Jeugdjournaal van de voorafgaande avond. Daar zat ik dan, alleen, starend naar de computer, aantekeningen te maken van wat er allemaal gebeurd was in de wereld toen ik even niet oplette. Ik had mijn ogen een paar uur dichtgedaan en plotseling lag alles overhoop. Ik verbaasde me over hoe dat kon; en wilde het graag aan iedereen vertellen. Wisten anderen wel dat deze bizarre dingen constant om ons heen gebeurden? Ik ging er vanuit van niet, dus zag ik het als mijn taak om ze op de hoogte te stellen van het laatste nieuws. Elke maandagochtend lichtte ik mijn klasgenoten in de kring in, over alles wat ze gemist hadden. Ze waren waarschijnlijk lang niet zo onder de indruk als ik, maar dat maakte mij eigenlijk ook niet uit. Ik wilde simpelweg de persoon zijn die ze de belangrijke verhalen vertelde.

Natuurlijk ben ik naar open dagen geweest en heb ik de nodige websites bezocht. Maar aan het einde van de dag bleef ik achter met een vreemd onderbuikgevoel. Het was niet genoeg. Ik keek mezelf in de spiegel en dacht: waarom baseer ik deze belangrijke beslissing eigenlijk puur en alleen op feiten? Als dit de plek is waar ik een nieuwe fase van mijn leven ga starten, wat is dan écht de belangrijkste factor? Gaat het om een groot aantal cijfers en letters; of om mijn gevoel?
Mijn eerste gedachte was: waarom doe je dit jezelf aan? Plotseling was er niet maar één knoop die doorgehakt moest worden. Binnen het maken van een belangrijke keuze, schuilden tientallen andere keuzes en overwegingen.

Maar toen ik dat beeld weer voor me zag, van dat tienjarige meisje dat toen al zoveel waarde hechtte aan het nieuws, wist ik wat ik moest doen. De juiste keuze, was de keuze die ik een decennium geleden al maakte. Over een paar maanden ga ik journalistiek studeren.

Gerelateerd

TJA, ik ben een sucker voor een uitdaging

Dit jaar word ik 39 en dit jaar vecht ik voor het eerst van m’n leven een wedstrijd. Ik ga de ring in voor een bokspartij. Een heuse wedstrijd, met echte klappen. Iets dat ik vóór mijn 40e gedaan wil hebben. Voor Tittymag ga ik je maandelijks meenemen in het proces

Lees meer »

Hoe verras jij jezelf?

Hoe vaak kijk jij omhoog?Sta je wel eens stil, wanneer je naar huis fietst?Weet jij de betekenis achter dan ene beeld op die rotonde? Vragen, waar je wellicht ‘nee” op kan antwoorden.En is dat erg? Nee. zeker niet,maar wel zonde. Want kunst is overal om ons heen. Het ligt gewoon voor

Lees meer »

Arty Beldate met schrijver Sanne van Rij!

In 2018 organiseerden wij onze allereerste Titty Talk: een first date met 40 feministen. Een inspirerende ontmoeting tussen activisten, feministische organisaties, kunstenaars en journalisten. Allemaal proberen ze op hun eigen manier een verandering teweeg te brengen. Wij stellen je ze voor in onze reeks: De Arty Beldate! Dit keer spreken wij:  Sanne van Rij,

Lees meer »

“Dit boek over kunst is geen glossy!”

Tittymag- oprichter Cathelijne Blok schreef een boek over kunst, maar deze keer een boek zonder plaatjes. NRC schreef een achtergrondartikel over Blok’s nieuwe boek, Maar is het Kunst? https://www.nrc.nl/nieuws/2024/01/23/dit-boek-over-kunst-is-geen-glossy-de-werken-zijn-gereduceerd-tot-pixels-a4187854

Lees meer »

Scroll #8: Wie is Diana Scherer?

De dagen zijn niet alleen voor uren scrollend door Tinder in bed, maar ook voor een goede dosis scrollen aan kunst. Zo lichten we speciaal voor jou iedere week een kunstenaar uit. Deze Scroll staat een kunstenaar centraal, die tovert met de grenzen van de natuur, met magische grasmatten tot gevolg. Kunstenaar : Diana Scherer (1971- ) Kunst gemaakt van haverwortels. Iets waar

Lees meer »

Al het nieuwe boek, Maar is het kunst?, gespot?

Van fotografie, digitale kunst tot performance, ga mee op een magische kunstreis in het nieuwe boek van Cathelijne Blok.  Over de verbanden tussen Botticelli’s Venus en Carlijn Jacobs’ foto van Beyoncé op een paard. Over beroemde beelden als Leibovitz’ foto van de zwangere Demi Moore, maar ook minder bekende maar boeiende werken.

Lees meer »

KUNSTTIPS! Januari

Welk museum moet je opslaan? Welke kunstpodcast is hot? Hoe heet die ene tentoonstelling ook alweer? Het overzicht van alle arty kunst to do’s is soms helemaal kwijt! Maar don’t worry!  Want wij zetten iedere maand de kunst- moetjes voor je op een rijtje. Genoeg om je mee te vermaken.

Lees meer »

Luister hier Kunsstof terug!

Op 11 januari was oprichter Cathelijne Blok te gast in het Radio1- programma, Kunsttof! Ze vertelt in deze uitzending over het platform The Tittymag, de functie van kunst en haar nieuwe boek ‘Maar is het kunst?’. In het boek neemt ze de lezer mee op kunstreis! Van Botticelli’s wereldberoemde ‘Venus’

Lees meer »

The Titty Platform

Currently by invitation only. Still think you're the right fit?