‘Ik zou het heel fijn vinden als jonge meiden zich comfortabel voelen om het over dit onderwerp te hebben’

-

In 2018 organiseerden wij onze allereerste Titty Talk: een first date met 40 feministen. Een inspirerende ontmoeting tussen activisten, feministische organisaties, kunstenaars en journalisten. Allemaal proberen ze op hun eigen manier een positieve verandering teweeg te brengen. Alleen wie zijn die feministen nou eigenlijk en waar staan ze voor? Wij stellen je ze voor in onze reeks: De feministische beldate! Deze keer spreken wij influencer, Youtuber en HPV ambassadeur Sophie Milzink. We spreken haar in Amsterdam tijdens een bijeenkomst van de organisatie Samen Tegen HPV. 

HPV staat voor humaan papillomavirus. 80 tot 90% van de mensen raakt eens in zijn, diens of haar leven besmet met dit virus. Meestal ruimt je lichaam het virus binnen twee jaar op. Wanneer dit niet zo is, kan een infectie met dit virus kanker aan de anus, baarmoederhals mond-/keel, penis, vagina en vulva veroorzaken.

Voordat we ingaan op jouw rol binnen de organisatie Samen Tegen HPV willen wij jou eerst beter leren kennen! Je bent op je twaalfde begonnen met Youtube video´s maken. Had je ooit gedacht dat je zo groot zou worden?
“Ik had het niet perse verwacht. Ik begon met Youtube omdat ik het erg leuk vond, maar mijn intentie was niet om er groot mee te worden. Mijn Youtube carrière ging vanaf het begin al best goed, maar ik had nooit verwacht dat ik het nu nog zou doen.”

Bij deze baan komt vaak bekendheid en populariteit bij kijken. Hoe ga jij hiermee om?
“Soms krijg je wel eens negatieve reacties en dat kan best wel vervelend zijn. Anderzijds is het soms ook wel apart als er mensen op straat je aanspreken en op de foto met je willen. Aan de ene kant is dat super leuk, maar aan de andere kant kunnen mensen je ook minder leuk aanspreken. Maar het went ook heel erg. Ik zelf heb niet het gevoel dat ik super populair ben haha. Ik ben er niet zoveel mee bezig, ik vergeet het ook wel eens.’’

Hoe ga je om met deze negatieve reacties?
“Ik merk wel dat ik dan echt even bij mezelf moet denken: ‘Oké, laat het gaan. Het is niks persoonlijk want deze mensen kennen mij niet.’ Gelukkig ondersteunt mijn vriend mij ook als de reacties mij wat meer raken. Want de ene dag raakt het mij meer dan de andere dag. Ik probeer er in het algemeen niet al te veel naar te kijken.”

Wat voor organisatie is Samen Tegen HPV?
“We proberen met deze organisatie eigenlijk bewustwording te creëren rondom HPV, niet alleen rondom vrouwen maar ook mannen. Het is belangrijk dat wij mensen informeren dat je jezelf kunt beschermen tegen dit virus, maar ook dat het zeker meerwaarde heeft om jezelf te laten controleren. Want de gevolgen van dit virus kunnen best ernstig zijn.’’ 

Wat is jouw rol binnen de organisatie Samen Tegen HPV?
“Ik zelf ben best geraakt door dit onderwerp, want HPV kan leiden tot kanker. En mijn vriend heeft ook een vorm van kanker gehad. Toen dit zich afspeelde kende ik hem nog niet, maar ik zie nog steeds wat voor impact het heeft gehad op zijn leven. 

Toen ik dertien was werd ik gevaccineerd tegen HPV, maar ik heb er nooit verdere informatie over gekregen. Laatst had ik het gevoel dat het niet in orde was bij mij dus had ik een uitstrijkje laten maken. Toen besefte ik mij pas hoe belangrijk het is om hier voorlichting over te krijgen. Het is belangrijk dat mensen weten hoe het virus in elkaar zit. Dat is eigenlijk wel de reden waarom ik mij hiervoor wil inzetten.”

Wat wil je graag bereiken met deze actie?
“Ik zou het heel fijn vinden als jonge meiden zich comfortabel voelen om het over dit onderwerp te hebben. Dat vrouwen bewust worden dat het belangrijk is om een uitstrijkje te maken en niet denken dat het hen niet overkomt. Ik wil graag mijn publiek informeren over dit virus, zodat zij hier meer inzicht over hebben. Ook al zouden er maar een paar meiden hierdoor geholpen worden dan heb ik al mijn doel bereikt.”

Meer weten over Sophie Milzink? Neem dan zeker een kijkje op haar Instagram!

Wil je meer informatie over Samen Tegen HPV? Neem dan een kijkje op hun website!

Share this article

Recent posts

Popular categories

Recent comments

DutchEnglish