In gesprek met illustrator Xaviera Altena: ‘Dit is van mij, dit is wie ik ben’

-

De felgekleurde illustraties die je afgelopen weken in the Titty vond zijn allemaal van haar hand. Maar het is niet alleen leuk om naar te kijken, met haar werk snijdt de Rotterdamse illustrator Xaviera Altena actuele thema’s aan. De doel van haar kunst is om de mensen aan het denken te zetten, maar wat betekenen haar bonte prenten dan voor haar?

The TittyMag: Wat is kunst voor jou?
Xaviera Altena: Allereerst wil ik zeggen dat ik kunst eigenlijk een moeilijke en soms zelfs zweverige term vind. Het is zo algemeen dat het van alles kan zijn. Maar als ik kunst moet omschrijven is het alles wat je meemaakt op een dag, wat je voelt en wat je ziet. Het is eigenlijk een directe weergave van iemands persoonlijkheid en hoe die persoon de dingen beleeft. Kunstenaars zijn eigenlijk hele gewone mensen, al ze zijn misschien eerder geprikkeld en expressiever. Ik denk dat alle mensen speciaal zijn en een bijzondere visie hebben, dus zijn we allemaal van binnen een beetje een kunstenaar. Het ligt er gewoon aan hoe je jezelf uit.

TTM: Wanneer bestempel je dan iets als kunst?
XA: Iedereen die iets maakt en daarover zegt: “dit is van mij, dit is wie ik ben”, dat product, dat noem ik kunst.

TTM: Welk gevoel krijg je bij het creëren van nieuw werk?
XA: Het is super fijn om iets kleurrijks neer te zetten wat laat zien hoe ik me voel over een bepaald onderwerp. Het is al helemaal tof als mensen zichzelf hier vervolgens in herkennen en het delen met anderen. Dan voel ik me trots.

TTM: Denk je dat kunst wordt onderschat en op welke manier?
XA: Jazeker! Op dit moment wordt het door de overheid bijvoorbeeld ernstig onderschat. Met een centrum-rechts kabinet zal er minder aandacht zijn voor kunst en cultuur. Ik denk dat zij ernstige misvattingen hebben over hoe belangrijk het is voor mensen om zich te uiten. Dat uiten deden we al toen we nog in grotten leefden door te tekenen, te dansen, te zingen en muziek te maken. Als mensen zich niet kunnen uiten op een vrije, kunstzinnige manier en daar geen tijd en geld voor wordt vrijgemaakt dan worden emoties opgekropt. Je krijgt dan een depressieve en gestreste samenleving. Dit is trouwens ook gewoon wetenschappelijk aangetoond.TTM: Hoe ben je zelf ooit begonnen?
XA: Ik wilde al vanaf groep 6 illustrator worden.  Daarvoor denk ik ook al, alleen toen besefte ik nog niet dat je van tekenen je beroep kon maken.Zodra ik doorhad dat ik er ‘iets’ mee kon doen waarmee ik geld kon verdienen, was het mijn droom. En dat heb ik nooit meer los gelaten!

TTM: Is het lastig om zoiets persoonlijks als jouw eigen tekeningen openbaar te maken?
XA: Ja, het is altijd lastig als je iets maakt waar je blij mee bent, je het vervolgens aan anderen laten zien en je er een bak kritiek op krijgt. Of het nou gegrond is of uit jaloezie, het is altijd even slikken als iemand iets zegt over je persoonlijke werk, waar je veel tijd en energie in hebt gestoken.

TTM: Hoe heb jij je eigen stijl ontwikkeld?
XA: Dat is gewoon over tijd geworden wat het nu is. Ik vind dat lastig precies uit te leggen. Het is natuurlijk zo gegroeid. Deze stijl is nu mijn stijl, maar naarmate ik blijf tekenen zal het met mee ontwikkelen als mens en wie weet ziet het er daarom over 5 jaar heel anders uit.TTM: Heb je ooit getwijfeld over je eigen kunnen?
XA: Natuurlijk! Ik denk dat iedereen die kunst maakt af en toe twijfelt aan zijn of haar eigen kunnen. Dat is menselijk en heel normaal. De vraag is alleen of je durft door te zetten, door de zure appel heen  durft te bijten. Het kaf scheidt zich op die manier natuurlijk van het koren.

TTM: Kijk je tegen iemand op?
XA: Als illustrator vind ik Sara Andreasson heel erg tof en ook Laura Callaghan vind ik enorm goed. Zij zijn echt super toegwijd en dat waardeer ik enorm. Ook hebben ze een enorme fanbase, op een dag hoop ik net zo’n status te hebben als zij. Maar ik heb ook idolen buiten mijn werkgebied, ik vind powervrouwen zoals Beyonce, Santigold en Robyn echt enorm vet! Oe, en ook Sophia Amoruso, zij is de oprichtster van Nasty Gal en #girlboss en echt een grote inspiratiebron voor mij.

TTM: Waar zie je jezelf over 5 jaar?
XA: Full-time tekenend in mijn eigen studio! Met allerlei hele toffe opdrachten en samenwerkingen. Af en toe een mooie reis ergens heen. En een hondje waarmee ik lekker kan gaan wandelen. <

Share this article

Recent posts

Popular categories

Recent comments

DutchEnglish