”In het Frans zeg je tu me manques.”

Soms betrap ik me erop dat ik alle losse
paperassen op tafel weer even netjes op 1
stapel leg. Je zei ooit dat jij dat deed, omdat dat
direct de illusie wekt dat het huis is opgeruimd.
Bovenop de stapel legde je dan de krant, of een
moeilijk boek, want dan leek het allemaal ten
minste nog eens wat. Maar dat is alweer jaren
geleden.

Soms deel ik ineens een herinnering aan
je met anderen en betrap ik me op het gevoel
dat ik als vanouds weer tegenover je aan tafel
zit. Dan ruik ik het tafelkleed en heb ik zin in je
bami of in je soto, waar ik me nog steeds niet
aan gewaagd heb, in de angst dat ik de
herinnering aan jou verwar met middelmatig
gekook van mij.

Soms, hoor ik je gegiechel ineens. Een
meisjesachtige lach die je toch helemaal ownde,
ondanks dat je al ver in de zestig was. Je guitige
lach, je rode ronde bril, je roze blouse en het
sigaretje helemaal thuis in je hand. Die trouwe
vriend die je op het eind toch de rug toekeerde.
En soms, stel ik me voor hoe het
gebeurde. Zo vroeg dat het nog nacht was, met
je medestudenten langs de snelweg voor de
plazpauze van een ander, verrast door de opruk
van een ander nachtwezen dat ineens de
vluchtstrook opjoeg.

Nee, het leven stopt niet. Mensen met
grote en kleine rollen in je leven draaien door in
de coulissen, maar voor mijn gevoel treden ze
nooit af.

De schok van een verlies komt soms
pas jaren later, wanneer een kleine cue een
herinnering plots weer leven in blaast. Op zo’n
moment staan jullie ineens weer naast me en
praten jullie me moed, wijsheid en hoop in. In
het Frans zeg je tu me manques, want er
ontbreekt iets aan me. Ik kom je te kort. In het
gemis, kom ik je toch nog tegen, al is het maar
de schim die ik in leven houd, je bent er toch. Ik
mis je, en hou je dichtbij me.

Gerelateerd

Kunst is een manier om de wereld beter te begrijpen.

In 2018 organiseerden wij onze allereerste Titty Talk: een ‘first date’ met 40 feministen. Een inspirerende ontmoeting tussen activisten, feministische organisaties, kunstenaars en journalisten. Allemaal proberen ze op hun eigen manier een positieve verandering teweeg te brengen. Maar wie zijn die feministen nou eigenlijk en waar staan ze voor? Wij

Lees meer »

Ik haal inspiratie uit de kleine dingen in het leven.

In 2018 organiseerden wij onze allereerste Titty Talk: een first date met 40 feministen. Een inspirerende ontmoeting tussen activisten, feministische organisaties, kunstenaars en journalisten. Allemaal proberen ze op hun eigen manier een positieve verandering teweeg te brengen. Alleen wie zijn die feministen nou eigenlijk en waar staan ze voor? Wij

Lees meer »

Filmtip!

Geen idee meer wat je nu weer moet kijken op Netflix? En ben je heel even klaar met tannen? Dan wordt het weer eens tijd voor een bezoekje aan de bioscoop! En dan hebben we nogal een super tip voor je. Een film vol prachtige beelden en inhoudelijke thema’s: de

Lees meer »

Het Sluitstuk

Zodra ze boks zeggen, « gelijk links rechts op d’r kanis » gonst het door mijn hoofd. De woorden komen van een legendarisch trainster en tevens uitbater van een gevestigde vechtsportwinkel. Ik krijg gratis advies bij m’n nieuwe bokshandschoenen en weken lang vraag ik me af hoe ik precies dit ga vormgeven.

Lees meer »

Ben je bij de Boekenborrel in de Kleine Komedie?

Onze oprichter Cathelijne Blok neemt tijdens de beruchte Boekenborrel van de Kleine Komedie niet haar eigen boek mee, maar juist haar favorieten van anderen—welke schrijvers moet je van Cathelijne kennen? Kom naar deze iconische boekenclub op zondagmiddag 15 september en koop hier je ticket: https://www.dekleinekomedie.nl/agenda/3151/cathelijne-blok/boekenborrel

Lees meer »

Scroll #14: wie is Levi van Veluw?

De dagen zijn niet alleen bedoeld om urenlang scrollend door Tinder in bed door te brengen, maar ook om een goede dosis kunst te verkennen. Daarom lichten we speciaal voor jou iedere week een kunstenaar uit. Deze week staat een kunstenaar centraal die met zijn vakmanschap nieuwe werelden creëert: Levi

Lees meer »

Scroll #13: Wie is Miles Greenberg?

De dagen zijn niet alleen voor uren scrollend door Tinder in bed, maar ook voor een goede dosis scrollen aan kunst. Zo lichten we speciaal voor jou iedere week een kunstenaar uit. Deze Scroll staat een kunstenaar centraal, die een nieuwe vorm van immersieve performancekunst heeft ontwikkeld : beeldhouwer en

Lees meer »

“Nee meisje, zo doen we het hier nou eenmaal”, dat was zo frustrerend. Nu kan ik elke dag zelf bepalen wat we doen, and I love it. “

In 2018 organiseerden wij onze allereerste Titty Talk: een first date met 40 feministen. Een inspirerende ontmoeting tussen activisten, feministische organisaties, kunstenaars en journalisten. Allemaal proberen ze op hun eigen manier een positieve verandering teweeg te brengen. Alleen wie zijn die feministen nou eigenlijk en waar staan ze voor? Wij

Lees meer »

The Titty Platform

Currently by invitation only. Still think you're the right fit?