‘In mijn fotografie laat ik zien dat mensen veel meer zijn dan het label dat de wereld ze heeft opgeplakt’

In 2018 organiseerden wij onze allereerste Titty Talk: een first date met 40 feministen. Een inspirerende ontmoeting tussen activisten, feministische organisaties, kunstenaars en journalisten. Allemaal proberen ze op hun eigen manier een positieve verandering teweeg te brengen. Alleen wie zijn die feministen nou eigenlijk en waar staan ze voor? Wij stellen je ze voor in onze reeks: De feministische beldate! Deze keer spreken we met Jan Hoek, kunstenaar, schrijver en oprichter van OutsiderLand.

Hoe is OutsiderLand ontstaan?
”OutsiderLand is de naam van een kunstruimte waar we samenwerkingen aan gaan met insider- en outsider kunstenaars. Dat is ontstaan omdat ik al 23 jaar oppas op Bruin Barry, een jongen met het syndroom van down. Bruin heeft zich ontwikkeld tot kunstenaar en nu werkt hij bij mij in de studio. Ik zou graag zien dat meer studio’s zo’n samenwerking aangaan, maar tot nu toe is dat nog niet het geval. Ik streef naar een kunstwereld waar mensen zoals Bruin een onderdeel van kunnen zijn.”

Waar ben je nog meer mee bezig?
”In mijn fotografie probeer ik ook mensen te benaderen die als outsiders worden gezien. Door deze samenwerkingen kun je creativiteit belichten die normaal niet gezien wordt. Zo zijn het de ene keer sekswerkers die hun eigen kleren maken of ex-verslaafden die dromen van een carrière als supermodel. In mijn fotografie laat ik zien dat mensen veel meer zijn dan het label dat de wereld ze heeft opgeplakt.

Hiernaast volg ik keramieklessen, zodat ik mijn eigen fotolijsten kan maken en ben ik bezig met OutsiderWear. OutsiderWear is een project waarbij we kunstenaars met een mental superpower koppelen aan verschillende modemerken.”

Wat is jouw missie?
”Mijn droom is een kunstwereld waarin niet alleen mensen mee mogen doen die precies weten hoe ze conceptuele teksten kunnen schrijven over hun eigen werk, maar waar iedereen met talent mee mag doen. Door samenwerkingen op te zetten en zo een voorbeeld te zijn, probeer ik dat te bereiken. Met het zichtbaar maken van die samenwerkingen hoop ik dat het normaler wordt en dat andere kunstinstellingen het overnemen.”

Hoe combineer je feminisme met je werk?
”Zelf zou ik waar ik mee bezig ben meer internationalisme noemen, omdat ik streef naar samenwerkingen tussen alle verschillende groepen in de samenleving. Feminisme is daar van nature wel onderdeel van. Je kunt niet met het ene bezig zijn en het andere negeren.”

Zou je jezelf wel feminist noemen?
”Natuurlijk! Ik denk dat elke man zich feminist moet noemen. In het bestuur van mijn stichting, Captain Hoek, zitten ook heel bewust meer vrouwen. Zo ben ik toch op meerdere aspecten binnen mijn werk bezig met feminisme.”

Wat houdt hedendaags feminisme volgens jou in?
”Hedendaags feminisme houdt in dat het hand in hand gaat met andere emancipatiebewegingen zoals internationalisme – en dat ook mannen feminist zijn. Nu praat ik wel intelligente vrouwen na. Veel bewondering heb ik bijvoorbeeld voor Sylvana Simons! Eindelijk is er een vrouwelijke politieke leider van kleur die haar werk doet voor alle mensen.”

Hoe ziet jouw ideale wereld eruit?
”Geld is niet meer zo belangrijk. Dan denk ik vooral aan een wereld waarin ruilhandel bestaat. Geen financiële instellingen meer, maar alleen primaire beroepen zoals groenteboer en pottenbakker. En ook geen grenzen meer, iedereen kan wonen waar die wilt. Als laatste zou ik graag willen dat iedereen zich vrij genoeg voelt om eruit te zien hoe die wilt, met gekleurde haren en extreme make-up.”

Wil je meer weten over Jan Hoek? Volg hem dan op Instagram of neem een kijkje op de website van OutsiderLand!

Gerelateerd

Hoe verras jij jezelf?

Hoe vaak kijk jij omhoog?Sta je wel eens stil, wanneer je naar huis fietst?Weet jij de betekenis achter dan ene beeld op die rotonde? Vragen, waar je wellicht ‘nee” op kan antwoorden.En is dat erg? Nee. zeker niet,maar wel zonde. Want kunst is overal om ons heen. Het ligt gewoon voor

Lees meer »

Arty Beldate met schrijver Sanne van Rij!

In 2018 organiseerden wij onze allereerste Titty Talk: een first date met 40 feministen. Een inspirerende ontmoeting tussen activisten, feministische organisaties, kunstenaars en journalisten. Allemaal proberen ze op hun eigen manier een verandering teweeg te brengen. Wij stellen je ze voor in onze reeks: De Arty Beldate! Dit keer spreken wij:  Sanne van Rij,

Lees meer »

“Dit boek over kunst is geen glossy!”

Tittymag- oprichter Cathelijne Blok schreef een boek over kunst, maar deze keer een boek zonder plaatjes. NRC schreef een achtergrondartikel over Blok’s nieuwe boek, Maar is het Kunst? https://www.nrc.nl/nieuws/2024/01/23/dit-boek-over-kunst-is-geen-glossy-de-werken-zijn-gereduceerd-tot-pixels-a4187854

Lees meer »

Scroll #8: Wie is Diana Scherer?

De dagen zijn niet alleen voor uren scrollend door Tinder in bed, maar ook voor een goede dosis scrollen aan kunst. Zo lichten we speciaal voor jou iedere week een kunstenaar uit. Deze Scroll staat een kunstenaar centraal, die tovert met de grenzen van de natuur, met magische grasmatten tot gevolg. Kunstenaar : Diana Scherer (1971- ) Kunst gemaakt van haverwortels. Iets waar

Lees meer »

Al het nieuwe boek, Maar is het kunst?, gespot?

Van fotografie, digitale kunst tot performance, ga mee op een magische kunstreis in het nieuwe boek van Cathelijne Blok.  Over de verbanden tussen Botticelli’s Venus en Carlijn Jacobs’ foto van Beyoncé op een paard. Over beroemde beelden als Leibovitz’ foto van de zwangere Demi Moore, maar ook minder bekende maar boeiende werken.

Lees meer »

KUNSTTIPS! Januari

Welk museum moet je opslaan? Welke kunstpodcast is hot? Hoe heet die ene tentoonstelling ook alweer? Het overzicht van alle arty kunst to do’s is soms helemaal kwijt! Maar don’t worry!  Want wij zetten iedere maand de kunst- moetjes voor je op een rijtje. Genoeg om je mee te vermaken.

Lees meer »

Luister hier Kunsstof terug!

Op 11 januari was oprichter Cathelijne Blok te gast in het Radio1- programma, Kunsttof! Ze vertelt in deze uitzending over het platform The Tittymag, de functie van kunst en haar nieuwe boek ‘Maar is het kunst?’. In het boek neemt ze de lezer mee op kunstreis! Van Botticelli’s wereldberoemde ‘Venus’

Lees meer »

Kunst is een magische tijdmachine.

2024, het begin van een jaar.Een nieuw jaar, vol kansen, cliches of niet..wel een nieuw jaar vol kunst. De mooiste tentoonstellingen, kunstwerken en voorstellingen maken weer hun opwachting.In deze soms donkere dagen bieden deze sidderende en meeslepende lichtpuntjes hoop of een beetje afleiding. Kunst reflecteert, maar kan ook fungeren als een magische tijdmachine.

Lees meer »

The Titty Platform

Currently by invitation only. Still think you're the right fit?