‘In mijn fotografie laat ik zien dat mensen veel meer zijn dan het label dat de wereld ze heeft opgeplakt’

In 2018 organiseerden wij onze allereerste Titty Talk: een first date met 40 feministen. Een inspirerende ontmoeting tussen activisten, feministische organisaties, kunstenaars en journalisten. Allemaal proberen ze op hun eigen manier een positieve verandering teweeg te brengen. Alleen wie zijn die feministen nou eigenlijk en waar staan ze voor? Wij stellen je ze voor in onze reeks: De feministische beldate! Deze keer spreken we met Jan Hoek, kunstenaar, schrijver en oprichter van OutsiderLand.

Hoe is OutsiderLand ontstaan?
”OutsiderLand is de naam van een kunstruimte waar we samenwerkingen aan gaan met insider- en outsider kunstenaars. Dat is ontstaan omdat ik al 23 jaar oppas op Bruin Barry, een jongen met het syndroom van down. Bruin heeft zich ontwikkeld tot kunstenaar en nu werkt hij bij mij in de studio. Ik zou graag zien dat meer studio’s zo’n samenwerking aangaan, maar tot nu toe is dat nog niet het geval. Ik streef naar een kunstwereld waar mensen zoals Bruin een onderdeel van kunnen zijn.”

Waar ben je nog meer mee bezig?
”In mijn fotografie probeer ik ook mensen te benaderen die als outsiders worden gezien. Door deze samenwerkingen kun je creativiteit belichten die normaal niet gezien wordt. Zo zijn het de ene keer sekswerkers die hun eigen kleren maken of ex-verslaafden die dromen van een carrière als supermodel. In mijn fotografie laat ik zien dat mensen veel meer zijn dan het label dat de wereld ze heeft opgeplakt.

Hiernaast volg ik keramieklessen, zodat ik mijn eigen fotolijsten kan maken en ben ik bezig met OutsiderWear. OutsiderWear is een project waarbij we kunstenaars met een mental superpower koppelen aan verschillende modemerken.”

Wat is jouw missie?
”Mijn droom is een kunstwereld waarin niet alleen mensen mee mogen doen die precies weten hoe ze conceptuele teksten kunnen schrijven over hun eigen werk, maar waar iedereen met talent mee mag doen. Door samenwerkingen op te zetten en zo een voorbeeld te zijn, probeer ik dat te bereiken. Met het zichtbaar maken van die samenwerkingen hoop ik dat het normaler wordt en dat andere kunstinstellingen het overnemen.”

Hoe combineer je feminisme met je werk?
”Zelf zou ik waar ik mee bezig ben meer internationalisme noemen, omdat ik streef naar samenwerkingen tussen alle verschillende groepen in de samenleving. Feminisme is daar van nature wel onderdeel van. Je kunt niet met het ene bezig zijn en het andere negeren.”

Zou je jezelf wel feminist noemen?
”Natuurlijk! Ik denk dat elke man zich feminist moet noemen. In het bestuur van mijn stichting, Captain Hoek, zitten ook heel bewust meer vrouwen. Zo ben ik toch op meerdere aspecten binnen mijn werk bezig met feminisme.”

Wat houdt hedendaags feminisme volgens jou in?
”Hedendaags feminisme houdt in dat het hand in hand gaat met andere emancipatiebewegingen zoals internationalisme – en dat ook mannen feminist zijn. Nu praat ik wel intelligente vrouwen na. Veel bewondering heb ik bijvoorbeeld voor Sylvana Simons! Eindelijk is er een vrouwelijke politieke leider van kleur die haar werk doet voor alle mensen.”

Hoe ziet jouw ideale wereld eruit?
”Geld is niet meer zo belangrijk. Dan denk ik vooral aan een wereld waarin ruilhandel bestaat. Geen financiële instellingen meer, maar alleen primaire beroepen zoals groenteboer en pottenbakker. En ook geen grenzen meer, iedereen kan wonen waar die wilt. Als laatste zou ik graag willen dat iedereen zich vrij genoeg voelt om eruit te zien hoe die wilt, met gekleurde haren en extreme make-up.”

Wil je meer weten over Jan Hoek? Volg hem dan op Instagram of neem een kijkje op de website van OutsiderLand!

Gerelateerd

Kunst is een manier om de wereld beter te begrijpen.

In 2018 organiseerden wij onze allereerste Titty Talk: een ‘first date’ met 40 feministen. Een inspirerende ontmoeting tussen activisten, feministische organisaties, kunstenaars en journalisten. Allemaal proberen ze op hun eigen manier een positieve verandering teweeg te brengen. Maar wie zijn die feministen nou eigenlijk en waar staan ze voor? Wij

Lees meer »

Ik haal inspiratie uit de kleine dingen in het leven.

In 2018 organiseerden wij onze allereerste Titty Talk: een first date met 40 feministen. Een inspirerende ontmoeting tussen activisten, feministische organisaties, kunstenaars en journalisten. Allemaal proberen ze op hun eigen manier een positieve verandering teweeg te brengen. Alleen wie zijn die feministen nou eigenlijk en waar staan ze voor? Wij

Lees meer »

Filmtip!

Geen idee meer wat je nu weer moet kijken op Netflix? En ben je heel even klaar met tannen? Dan wordt het weer eens tijd voor een bezoekje aan de bioscoop! En dan hebben we nogal een super tip voor je. Een film vol prachtige beelden en inhoudelijke thema’s: de

Lees meer »

Het Sluitstuk

Zodra ze boks zeggen, « gelijk links rechts op d’r kanis » gonst het door mijn hoofd. De woorden komen van een legendarisch trainster en tevens uitbater van een gevestigde vechtsportwinkel. Ik krijg gratis advies bij m’n nieuwe bokshandschoenen en weken lang vraag ik me af hoe ik precies dit ga vormgeven.

Lees meer »

Ben je bij de Boekenborrel in de Kleine Komedie?

Onze oprichter Cathelijne Blok neemt tijdens de beruchte Boekenborrel van de Kleine Komedie niet haar eigen boek mee, maar juist haar favorieten van anderen—welke schrijvers moet je van Cathelijne kennen? Kom naar deze iconische boekenclub op zondagmiddag 15 september en koop hier je ticket: https://www.dekleinekomedie.nl/agenda/3151/cathelijne-blok/boekenborrel

Lees meer »

Scroll #14: wie is Levi van Veluw?

De dagen zijn niet alleen bedoeld om urenlang scrollend door Tinder in bed door te brengen, maar ook om een goede dosis kunst te verkennen. Daarom lichten we speciaal voor jou iedere week een kunstenaar uit. Deze week staat een kunstenaar centraal die met zijn vakmanschap nieuwe werelden creëert: Levi

Lees meer »

Scroll #13: Wie is Miles Greenberg?

De dagen zijn niet alleen voor uren scrollend door Tinder in bed, maar ook voor een goede dosis scrollen aan kunst. Zo lichten we speciaal voor jou iedere week een kunstenaar uit. Deze Scroll staat een kunstenaar centraal, die een nieuwe vorm van immersieve performancekunst heeft ontwikkeld : beeldhouwer en

Lees meer »

“Nee meisje, zo doen we het hier nou eenmaal”, dat was zo frustrerend. Nu kan ik elke dag zelf bepalen wat we doen, and I love it. “

In 2018 organiseerden wij onze allereerste Titty Talk: een first date met 40 feministen. Een inspirerende ontmoeting tussen activisten, feministische organisaties, kunstenaars en journalisten. Allemaal proberen ze op hun eigen manier een positieve verandering teweeg te brengen. Alleen wie zijn die feministen nou eigenlijk en waar staan ze voor? Wij

Lees meer »

The Titty Platform

Currently by invitation only. Still think you're the right fit?