‘In mijn ideale feministische toekomst zal intersectionaliteit wél zegevieren’

In 2018 organiseerden wij onze allereerste Titty Talk: een first date met 40 feministen. Een inspirerende ontmoeting tussen activisten, feministische organisaties, kunstenaars en journalisten. Allemaal proberen ze op hun eigen manier een positieve verandering teweeg te brengen. Alleen wie zijn die feministen nou eigenlijk en waar staan ze voor? Wij stellen je ze voor in onze reeks: De feministische beldate! Deze keer spreken we met Omar Osman, allround creative en multimedia maker (o.a. freelance journalist, visual editor en storyteller, videoproducer en social media manager).

Samen met Yeliz Çiçek heeft Omar Osman The Female Initiative opgezet. Dit begon als een platform om support te bieden aan vrouwen met kleine ondernemingen die moeite hadden de tweede lockdown door te komen. Na een korte online break zijn zij druk bezig geweest om The Female Initiative te rebranden, om zo vrouwen in de mode-, media- en beauty business te supporten, motiveren en inspireren. Wat je de komende periode kan verwachten? Inspirerende live-sessies met praktische tips voor je business, openstaande vacatures in de mode-, media- en beauty business, gesprekken met business coaches, stijlvolle gecureerde vrouwelijke ondernemingen en nog veel meer.

Waar staan we volgens jou met het feminisme anno 2021?
“Het afgelopen jaar zijn er over de hele wereld gedenkwaardige uitbarstingen van de feministische strijd geweest; zo werd Argentinië de eerste grote Latijns-Amerikaanse staat die abortus legaliseerde, leidden vrouwen in India protesten tegen de Islamofobe wetgeving en seksueel geweld en vonden de grootste Black Trans Lives Matter-protesten in de geschiedenis plaats. Desalniettemin heeft er het afgelopen jaar ook een voortzetting van gevaarlijke en reactionaire politiek plaatsgevonden, evenals verwoestende gender- en sekse gerelateerde effecten van de COVID-19 pandemie. Zo blijkt uit zeer recentelijk onderzoek dat begin dit jaar in Nederland 8 procent van de vrouwen te maken heeft gehad met seksueel geweld als gevolg van de avondklok.

Hoewel er al veel mooie stappen zijn gezet, denk ik dat we nog een lange weg te gaan hebben als het gaat om feminisme voor alle vrouwen. Intersectionaliteit wordt vandaag de dag vaak als overkoepelend doel van feminisme gezien. Echter, telkens wordt pijnlijk duidelijk dat dit uitgangspunt helaas niet altijd gehandhaafd wordt. Denk bijvoorbeeld aan TERFs: individuen die zichzelf feminist noemen, maar tegelijkertijd de identiteiten en rechten van trans personen ontkennen.”

Hoe kunnen we ons nog meer verdiepen in feminisme en inclusiviteit?
“Uiteindelijk gaat feminisme om ervaringen van mensen. Ga gesprekken aan met mensen buiten je eigen bubbel, verdiep je in alle gemarginaliseerde posities, luister naar al deze verschillende verhalen en haal hier kracht uit. Daarnaast: zoek zelf informatie op. Lees boeken – bijvoorbeeld Sister Outsider van Audre Lorde en volg platforms op social media die informatie over feminisme delen. Er is veel informatie beschikbaar om je kennis te verbreden, het is zonde om hier geen gebruik van te maken.”

Hoe denk je dat de toekomst van het feminisme eruit zal zien?
“In mijn ideale feministische toekomst zal intersectionaliteit wél zegevieren. Het zal niet meer nodig zijn om men ervan te moeten overtuigen om op een vrouw te stemmen of aan de macht te brengen: in plaats daarvan omarmen we dit. Zoals Audre Lorde prachtig wist te formuleren: “I am not free while any woman is unfree, even when her shackles are very different from my own”. Gezien intersectionaliteit een verzameling van verschillende realiteiten is, betekent dit per definitie ook dat feminisme nooit één enkel concept met één enkel overkoepelend narratief kan zijn. De ene feminist is de andere niet. Essentieel hierbij is dat het ene narratief het andere niet ondermijnt of uitsluit. De pluraliteit van de definitie moet het voor iedereen mogelijk maken om een stem en een doel te vinden in de strijd voor gelijke rechten. Op deze basis kan feminisme voor iedereen een sociale identiteit worden.”

Wat is een boodschap die je anderen zou willen meegeven?
“Geef niet op in je strijd voor een mooiere wereld. Het is een zware strijd om een eeuwenoud en diepgeworteld systeem te ontmantelen – er zullen goede dagen zijn, maar je zult ook om moeten gaan met tegenslagen. Geef niet op te geloven dat een wereld zonder gelijkheid voor iedereen een onrechtvaardige wereld blijft. Daarnaast: practice what you preach. Spreek je actief uit voor vrouwenrechten, teken die petities, sluit je aan bij feministische bewegingen en support en empower andere vrouwen. Onthoud dat elke bondgenoot een verschil maakt en kan zorgen voor een evenwichtigere en gelijke wereld.”

Wil je meer weten over Omar? Volg hem dan op Instagram!

Gerelateerd

TJA, ik ben een sucker voor een uitdaging

Dit jaar word ik 39 en dit jaar vecht ik voor het eerst van m’n leven een wedstrijd. Ik ga de ring in voor een bokspartij. Een heuse wedstrijd, met echte klappen. Iets dat ik vóór mijn 40e gedaan wil hebben. Voor Tittymag ga ik je maandelijks meenemen in het proces

Lees meer »

Hoe verras jij jezelf?

Hoe vaak kijk jij omhoog?Sta je wel eens stil, wanneer je naar huis fietst?Weet jij de betekenis achter dan ene beeld op die rotonde? Vragen, waar je wellicht ‘nee” op kan antwoorden.En is dat erg? Nee. zeker niet,maar wel zonde. Want kunst is overal om ons heen. Het ligt gewoon voor

Lees meer »

Arty Beldate met schrijver Sanne van Rij!

In 2018 organiseerden wij onze allereerste Titty Talk: een first date met 40 feministen. Een inspirerende ontmoeting tussen activisten, feministische organisaties, kunstenaars en journalisten. Allemaal proberen ze op hun eigen manier een verandering teweeg te brengen. Wij stellen je ze voor in onze reeks: De Arty Beldate! Dit keer spreken wij:  Sanne van Rij,

Lees meer »

“Dit boek over kunst is geen glossy!”

Tittymag- oprichter Cathelijne Blok schreef een boek over kunst, maar deze keer een boek zonder plaatjes. NRC schreef een achtergrondartikel over Blok’s nieuwe boek, Maar is het Kunst? https://www.nrc.nl/nieuws/2024/01/23/dit-boek-over-kunst-is-geen-glossy-de-werken-zijn-gereduceerd-tot-pixels-a4187854

Lees meer »

Scroll #8: Wie is Diana Scherer?

De dagen zijn niet alleen voor uren scrollend door Tinder in bed, maar ook voor een goede dosis scrollen aan kunst. Zo lichten we speciaal voor jou iedere week een kunstenaar uit. Deze Scroll staat een kunstenaar centraal, die tovert met de grenzen van de natuur, met magische grasmatten tot gevolg. Kunstenaar : Diana Scherer (1971- ) Kunst gemaakt van haverwortels. Iets waar

Lees meer »

Al het nieuwe boek, Maar is het kunst?, gespot?

Van fotografie, digitale kunst tot performance, ga mee op een magische kunstreis in het nieuwe boek van Cathelijne Blok.  Over de verbanden tussen Botticelli’s Venus en Carlijn Jacobs’ foto van Beyoncé op een paard. Over beroemde beelden als Leibovitz’ foto van de zwangere Demi Moore, maar ook minder bekende maar boeiende werken.

Lees meer »

KUNSTTIPS! Januari

Welk museum moet je opslaan? Welke kunstpodcast is hot? Hoe heet die ene tentoonstelling ook alweer? Het overzicht van alle arty kunst to do’s is soms helemaal kwijt! Maar don’t worry!  Want wij zetten iedere maand de kunst- moetjes voor je op een rijtje. Genoeg om je mee te vermaken.

Lees meer »

Luister hier Kunsstof terug!

Op 11 januari was oprichter Cathelijne Blok te gast in het Radio1- programma, Kunsttof! Ze vertelt in deze uitzending over het platform The Tittymag, de functie van kunst en haar nieuwe boek ‘Maar is het kunst?’. In het boek neemt ze de lezer mee op kunstreis! Van Botticelli’s wereldberoemde ‘Venus’

Lees meer »

The Titty Platform

Currently by invitation only. Still think you're the right fit?