In 2018 organiseerden wij onze allereerste Titty Talk: een first date met 40 feministen. Een inspirerende ontmoeting tussen activisten, feministische organisaties, kunstenaars en journalisten. Allemaal proberen ze op hun eigen manier een positieve verandering teweeg te brengen. Alleen wie zijn die feministen nou eigenlijk en waar staan ze voor? Wij stellen je ze voor in onze reeks: De feministische beldate! Deze keer spreken we met Omar Osman, allround creative en multimedia maker (o.a. freelance journalist, visual editor en storyteller, videoproducer en social media manager).
Samen met Yeliz Çiçek heeft Omar Osman The Female Initiative opgezet. Dit begon als een platform om support te bieden aan vrouwen met kleine ondernemingen die moeite hadden de tweede lockdown door te komen. Na een korte online break zijn zij druk bezig geweest om The Female Initiative te rebranden, om zo vrouwen in de mode-, media- en beauty business te supporten, motiveren en inspireren. Wat je de komende periode kan verwachten? Inspirerende live-sessies met praktische tips voor je business, openstaande vacatures in de mode-, media- en beauty business, gesprekken met business coaches, stijlvolle gecureerde vrouwelijke ondernemingen en nog veel meer.
Waar staan we volgens jou met het feminisme anno 2021?
“Het afgelopen jaar zijn er over de hele wereld gedenkwaardige uitbarstingen van de feministische strijd geweest; zo werd Argentinië de eerste grote Latijns-Amerikaanse staat die abortus legaliseerde, leidden vrouwen in India protesten tegen de Islamofobe wetgeving en seksueel geweld en vonden de grootste Black Trans Lives Matter-protesten in de geschiedenis plaats. Desalniettemin heeft er het afgelopen jaar ook een voortzetting van gevaarlijke en reactionaire politiek plaatsgevonden, evenals verwoestende gender- en sekse gerelateerde effecten van de COVID-19 pandemie. Zo blijkt uit zeer recentelijk onderzoek dat begin dit jaar in Nederland 8 procent van de vrouwen te maken heeft gehad met seksueel geweld als gevolg van de avondklok.
Hoewel er al veel mooie stappen zijn gezet, denk ik dat we nog een lange weg te gaan hebben als het gaat om feminisme voor alle vrouwen. Intersectionaliteit wordt vandaag de dag vaak als overkoepelend doel van feminisme gezien. Echter, telkens wordt pijnlijk duidelijk dat dit uitgangspunt helaas niet altijd gehandhaafd wordt. Denk bijvoorbeeld aan TERFs: individuen die zichzelf feminist noemen, maar tegelijkertijd de identiteiten en rechten van trans personen ontkennen.”
Hoe kunnen we ons nog meer verdiepen in feminisme en inclusiviteit?
“Uiteindelijk gaat feminisme om ervaringen van mensen. Ga gesprekken aan met mensen buiten je eigen bubbel, verdiep je in alle gemarginaliseerde posities, luister naar al deze verschillende verhalen en haal hier kracht uit. Daarnaast: zoek zelf informatie op. Lees boeken – bijvoorbeeld Sister Outsider van Audre Lorde en volg platforms op social media die informatie over feminisme delen. Er is veel informatie beschikbaar om je kennis te verbreden, het is zonde om hier geen gebruik van te maken.”
Hoe denk je dat de toekomst van het feminisme eruit zal zien?
“In mijn ideale feministische toekomst zal intersectionaliteit wél zegevieren. Het zal niet meer nodig zijn om men ervan te moeten overtuigen om op een vrouw te stemmen of aan de macht te brengen: in plaats daarvan omarmen we dit. Zoals Audre Lorde prachtig wist te formuleren: “I am not free while any woman is unfree, even when her shackles are very different from my own”. Gezien intersectionaliteit een verzameling van verschillende realiteiten is, betekent dit per definitie ook dat feminisme nooit één enkel concept met één enkel overkoepelend narratief kan zijn. De ene feminist is de andere niet. Essentieel hierbij is dat het ene narratief het andere niet ondermijnt of uitsluit. De pluraliteit van de definitie moet het voor iedereen mogelijk maken om een stem en een doel te vinden in de strijd voor gelijke rechten. Op deze basis kan feminisme voor iedereen een sociale identiteit worden.”
Wat is een boodschap die je anderen zou willen meegeven?
“Geef niet op in je strijd voor een mooiere wereld. Het is een zware strijd om een eeuwenoud en diepgeworteld systeem te ontmantelen – er zullen goede dagen zijn, maar je zult ook om moeten gaan met tegenslagen. Geef niet op te geloven dat een wereld zonder gelijkheid voor iedereen een onrechtvaardige wereld blijft. Daarnaast: practice what you preach. Spreek je actief uit voor vrouwenrechten, teken die petities, sluit je aan bij feministische bewegingen en support en empower andere vrouwen. Onthoud dat elke bondgenoot een verschil maakt en kan zorgen voor een evenwichtigere en gelijke wereld.”
Wil je meer weten over Omar? Volg hem dan op Instagram!