In The Spotlight: Alma Mathijsen

-

Als wij niet naar de kunst toe kunnen, halen we de kunst (en de makers) maar naar ons. Gezondheid gaat voor: logisch, maar dit heeft wel vervelende gevolgen voor de culturele sector. Exposities worden gecanceld en evenementen afgelast. Wij zetten deze mensen, van illustratoren en fotografen tot schrijvers en dansers, daarom de komende tijd ‘in the Spotlight’. Zo kunnen zij hun belangrijke verhalen en werken alsnog met de wereld delen.

Foto: Teska Overbeeke

Deze week spreken we met schijver Alma Mathijsen. Bekend van haar boeken Alles is Carmen (2011) en De grote goede dingen (2014). We vragen haar over hoe het thuiswerken voor haar is en hoe het is om een ‘creative in quarantaine’ te zijn.

Vertel wat over jezelf?

Ik ben schrijver van zes boeken. Daarnaast ik geef lezingen op middelbare scholen, geef ik optredens en organiseer ik literaire avonden.

Waarom maak je kunst?

Misschien door gebrek aan talent in een ander werkgebied. Ik heb schrijven altijd leuk gevonden. Toen ik klein was, bedacht ik verhalen en liet mijn moeder die uittypen. Op de middelbare school schreef ik voor de schoolkrant, maar wilde toen acteren. Dus heb ik wel drie keer auditie gedaan op elke toneelschool. Wel bleef ik doorgaan met schrijven voor mijn eigen plezier, dat is iets wat bij mij hoort. Op mijn negentiende begon ik te werken voor Het Parool, wat ik destijds niet zag als bijzonder of speciaal. Het is voor mij een privilege dat ik met schrijven geld kan verdienen.

Hoe ervaar je deze periode?

Deze periode is heel vreemd. In het begin dacht er niet zoveel van, maar sinds een paar dagen vind ik het een hele droevige tijd. Ik ben zelf een sociaal persoon, dus mijn vrienden regelmatig zien of knuffelen doe ik graag. Nu dat even niet meer kan, probeer ik contact te houden online.

Hoe kan men elkaar helpen?

We kunnen elkaar helpen door solidair te zijn naar elkaar toe. Toen mijn lezingen niet door gingen, heb ik aangegeven of ik nog 50% uitbetaald zou kunnen krijgen. Sommige werkgevers hebben dat gedaan, anderen niet. Ik heb dat gedeeld online om anderen te informeren, waardoor ik ook berichtjes kreeg van andere organisaties. Zij overwegen om dit nu te doen voor hun afgelastten evenementen. Ik denk dat, we nu heel lief voor elkaar moeten zijn. Denk aan de mensen om je heen, maak een wandeling. Raak vooral niet in paniek!

Waar ligt je focus op dit moment?

Ik zit momenteel in een jury, dus ga ik in twee maanden twaalf boeken lezen. Mijn schrijfopdrachten bij LINDA gaan gelukkig wel gewoon door, en start ik een boekenclub bij VPRO Mondo daar ben ik erg blij mee. In plaats van optreden in maart en april heb ik nu meer tijd om aan mijn volgende boek te werken.

Is er ruimte voor extra inspiratie? En uit het zich op een creatieve manier?

Ik had hier laatst over met een vriendin! Het voelt alsof we in slechte Sci-Fi film zitten, die meestal kijkt alleen op de bank met popcorn. Wat mij rust biedt is schrijven, daarmee bedoel ik wat ik voor mezelf schrijf en niet werk. Voor de mensen die thuis zitten, stuur eens een brief naar je vrienden die ook thuis zitten of naar die ene tante die je niet vaak genoeg spreekt.

Hoe zie jij de toekomst?

Dat weet ik echt niet. Ik denk dat er veel dingen op dit moment gebeuren, maar ik zou niet weten wat ik kan verwachten.

Meer weten over Alma? Check @almamathijsen op Instagram en volgende week lichten we weer een nieuwe creative uit in  ‘In The Spotlight’.

Share this article

Recent posts

Popular categories

Previous articleLINDA.
Next articleMaar verder dan dat, gaat het niet

Recent comments

DutchEnglish