In the Spotlight: Mitchell Esajas

Als wij niet naar de kunst toe kunnen, halen we de kunst (en de makers) maar naar ons. Gezondheid gaat voor: logisch, maar dit heeft vervelende gevolgen voor de culturele sector. Exposities worden gecanceld en evenementen afgelast. Wij zetten deze mensen, van illustratoren en fotografen tot schrijvers en dansers, daarom de komende tijd ‘in the picture’. Zo kunnen zij hun belangrijke verhalen en werken alsnog met de wereld delen. Deze week spreken we Mitchell Esajas, een van de initiatiefnemers van het historisch archief The Black Archives. We vragen hem hoe het is om een ‘creative in quarnatine’ te zijn.

Wie ben je en wat is The Black Archives ?

Ik ben Michtell Esajas van The  Black Archives. Mijn interesses liggen vooral in de zwarte geschiedenis en cultuur, en heb een achtergrond in bedrijfskunde en antropologie. Ik ben niet per se een creatieveling, maar werk graag met kunstenaars en artiesten. Vanuit The Black Archives willen wij verborgen geschiedenis zichtbaar maken. We hebben een hele grote collectie boeken, documenten en archiefcollectie. Maar dit is voor de gemiddelde persoon niet heel erg aantrekkelijk of interessant, door met creatievelingen te werken proberen we geschiedenis en cultuur toegankelijk te maken voor een brede groep.

Hoe ervaar je deze periode?

Gek genoeg ervaar ik het dubbel. Aan de ene kant is natuurlijk heel triest dat we midden in een pandemie zitten.  Aan de andere kant is het voor ons, ook mij persoonlijk, om even een pauze te hebben. Aangezien we de afgelopen tijd non-stop druk zijn geweest. Ik heb nu om boeken te lezen, onderzoek te doen en werk af te maken waar ik niet aan toe kwam.

Het zeker spijtig dat The Black Archives voorlopig geen publiek meer kan ontvangen. Onze expositie zou tot maart open zijn. We hebben wel besloten om het te verlengen zodra we weer open mogen. In de tussentijd kijken we wat er gedaan kan worden op onze digitale kanalen.

Is er nu ruimte voor extra inspiratie? En uit het zich op een creatieve manier?

Inspiratie heb ik gelukkig altijd, maar ik heb nu wel meer tijd om mij daarin te verdiepen. Momenteel ben ik nu aardig wat aan het lezen. Ik heb nu tijd om ideeën uit te werken, voor bijvoorbeeld digitale lespakketten aan scholieren.

Hoe kunnen we elkaar helpen?

Doneren is een goede manier om creatives te helpen. Dat kan naar organisaties, zoals de onze, of mensen die het op dit moment moeilijk hebben.

Hoe denk je over de toekomst?

Dat is moeilijk te voorspellen. Ik begrijp nu dat dit nog een lange tijd gaat duren voor alles weer normaal is. Ik houd er wel rekening me dat The Black Archives  over een paar maanden weer zijn deuren kan openen. Maar we anticiperen op the worst case scenario dit het echt wel een jaar kan duren.

Gerelateerd

TJA, ik ben een sucker voor een uitdaging

Dit jaar word ik 39 en dit jaar vecht ik voor het eerst van m’n leven een wedstrijd. Ik ga de ring in voor een bokspartij. Een heuse wedstrijd, met echte klappen. Iets dat ik vóór mijn 40e gedaan wil hebben. Voor Tittymag ga ik je maandelijks meenemen in het proces

Lees meer »

Hoe verras jij jezelf?

Hoe vaak kijk jij omhoog?Sta je wel eens stil, wanneer je naar huis fietst?Weet jij de betekenis achter dan ene beeld op die rotonde? Vragen, waar je wellicht ‘nee” op kan antwoorden.En is dat erg? Nee. zeker niet,maar wel zonde. Want kunst is overal om ons heen. Het ligt gewoon voor

Lees meer »

Arty Beldate met schrijver Sanne van Rij!

In 2018 organiseerden wij onze allereerste Titty Talk: een first date met 40 feministen. Een inspirerende ontmoeting tussen activisten, feministische organisaties, kunstenaars en journalisten. Allemaal proberen ze op hun eigen manier een verandering teweeg te brengen. Wij stellen je ze voor in onze reeks: De Arty Beldate! Dit keer spreken wij:  Sanne van Rij,

Lees meer »

“Dit boek over kunst is geen glossy!”

Tittymag- oprichter Cathelijne Blok schreef een boek over kunst, maar deze keer een boek zonder plaatjes. NRC schreef een achtergrondartikel over Blok’s nieuwe boek, Maar is het Kunst? https://www.nrc.nl/nieuws/2024/01/23/dit-boek-over-kunst-is-geen-glossy-de-werken-zijn-gereduceerd-tot-pixels-a4187854

Lees meer »

Scroll #8: Wie is Diana Scherer?

De dagen zijn niet alleen voor uren scrollend door Tinder in bed, maar ook voor een goede dosis scrollen aan kunst. Zo lichten we speciaal voor jou iedere week een kunstenaar uit. Deze Scroll staat een kunstenaar centraal, die tovert met de grenzen van de natuur, met magische grasmatten tot gevolg. Kunstenaar : Diana Scherer (1971- ) Kunst gemaakt van haverwortels. Iets waar

Lees meer »

Al het nieuwe boek, Maar is het kunst?, gespot?

Van fotografie, digitale kunst tot performance, ga mee op een magische kunstreis in het nieuwe boek van Cathelijne Blok.  Over de verbanden tussen Botticelli’s Venus en Carlijn Jacobs’ foto van Beyoncé op een paard. Over beroemde beelden als Leibovitz’ foto van de zwangere Demi Moore, maar ook minder bekende maar boeiende werken.

Lees meer »

KUNSTTIPS! Januari

Welk museum moet je opslaan? Welke kunstpodcast is hot? Hoe heet die ene tentoonstelling ook alweer? Het overzicht van alle arty kunst to do’s is soms helemaal kwijt! Maar don’t worry!  Want wij zetten iedere maand de kunst- moetjes voor je op een rijtje. Genoeg om je mee te vermaken.

Lees meer »

Luister hier Kunsstof terug!

Op 11 januari was oprichter Cathelijne Blok te gast in het Radio1- programma, Kunsttof! Ze vertelt in deze uitzending over het platform The Tittymag, de functie van kunst en haar nieuwe boek ‘Maar is het kunst?’. In het boek neemt ze de lezer mee op kunstreis! Van Botticelli’s wereldberoemde ‘Venus’

Lees meer »

The Titty Platform

Currently by invitation only. Still think you're the right fit?