In the Spotlight: Mitchell Esajas

Als wij niet naar de kunst toe kunnen, halen we de kunst (en de makers) maar naar ons. Gezondheid gaat voor: logisch, maar dit heeft vervelende gevolgen voor de culturele sector. Exposities worden gecanceld en evenementen afgelast. Wij zetten deze mensen, van illustratoren en fotografen tot schrijvers en dansers, daarom de komende tijd ‘in the picture’. Zo kunnen zij hun belangrijke verhalen en werken alsnog met de wereld delen. Deze week spreken we Mitchell Esajas, een van de initiatiefnemers van het historisch archief The Black Archives. We vragen hem hoe het is om een ‘creative in quarnatine’ te zijn.

Wie ben je en wat is The Black Archives ?

Ik ben Michtell Esajas van The  Black Archives. Mijn interesses liggen vooral in de zwarte geschiedenis en cultuur, en heb een achtergrond in bedrijfskunde en antropologie. Ik ben niet per se een creatieveling, maar werk graag met kunstenaars en artiesten. Vanuit The Black Archives willen wij verborgen geschiedenis zichtbaar maken. We hebben een hele grote collectie boeken, documenten en archiefcollectie. Maar dit is voor de gemiddelde persoon niet heel erg aantrekkelijk of interessant, door met creatievelingen te werken proberen we geschiedenis en cultuur toegankelijk te maken voor een brede groep.

Hoe ervaar je deze periode?

Gek genoeg ervaar ik het dubbel. Aan de ene kant is natuurlijk heel triest dat we midden in een pandemie zitten.  Aan de andere kant is het voor ons, ook mij persoonlijk, om even een pauze te hebben. Aangezien we de afgelopen tijd non-stop druk zijn geweest. Ik heb nu om boeken te lezen, onderzoek te doen en werk af te maken waar ik niet aan toe kwam.

Het zeker spijtig dat The Black Archives voorlopig geen publiek meer kan ontvangen. Onze expositie zou tot maart open zijn. We hebben wel besloten om het te verlengen zodra we weer open mogen. In de tussentijd kijken we wat er gedaan kan worden op onze digitale kanalen.

Is er nu ruimte voor extra inspiratie? En uit het zich op een creatieve manier?

Inspiratie heb ik gelukkig altijd, maar ik heb nu wel meer tijd om mij daarin te verdiepen. Momenteel ben ik nu aardig wat aan het lezen. Ik heb nu tijd om ideeën uit te werken, voor bijvoorbeeld digitale lespakketten aan scholieren.

Hoe kunnen we elkaar helpen?

Doneren is een goede manier om creatives te helpen. Dat kan naar organisaties, zoals de onze, of mensen die het op dit moment moeilijk hebben.

Hoe denk je over de toekomst?

Dat is moeilijk te voorspellen. Ik begrijp nu dat dit nog een lange tijd gaat duren voor alles weer normaal is. Ik houd er wel rekening me dat The Black Archives  over een paar maanden weer zijn deuren kan openen. Maar we anticiperen op the worst case scenario dit het echt wel een jaar kan duren.

Gerelateerd

Ik vind dat je via eten, kan laten zien wie je bent.

In 2018 organiseerden wij onze allereerste Titty Talk: een first date met 40 feministen. Een inspirerende ontmoeting tussen activisten, feministische organisaties, kunstenaars en journalisten. Allemaal proberen ze op hun eigen manier een positieve verandering teweeg te brengen. Alleen wie zijn die feministen nou eigenlijk en waar staan ze voor? Wij

Lees meer »

Scroll #17: Wie is Beatriz González?

De in Colombia geboren Beatriz González groeide op in een roerige tijd. In haar tienerjaren en als jongvolwassene heeft ze een traumatische ervaring tijdens het gewelddadige conflict, La Violencia (het Geweld 1948 – 1958). Dit was een grote inspiratie voor haar latere werk dat een gewaagde en confronterende blik werpt op de

Lees meer »

Preview bij Tijd Voor MAX over de DIOR- tentoonstelling!

Onze oprichter Cathelijne Blok mocht voor Tijd voor MAX omroep MAX alvast een kijkje nemen bij de tentoonstelling Dior: A New Look, in het Kunstmuseum Den Haag.  Van de iconische stukken van Christian Dior naar de eerste vrouwelijke ontwerpen aan het roer, Maria Grazia Chiuri. Cathelijne vertelde waarom de tentoonstelling

Lees meer »

Ik heb ook gewoon een gekke obsessie met cijfers.

In 2018 organiseerden wij onze allereerste Titty Talk: een first date met 40 feministen. Een inspirerende ontmoeting tussen activisten, feministische organisaties, kunstenaars en journalisten. Allemaal proberen ze op hun eigen manier een positieve verandering teweeg te brengen. Alleen wie zijn die feministen nou eigenlijk en waar staan ze voor? Wij

Lees meer »

Dat is een mooie gedachte, dat ik gewoon uitvoer wat er naar me toekomt.

In 2018 organiseerden wij onze allereerste Titty Talk: een ‘first date’ met 40 feministen. Een inspirerende ontmoeting tussen activisten, feministische organisaties, kunstenaars en journalisten. Allemaal proberen ze op hun eigen manier een positieve verandering teweeg te brengen. Maar wie zijn die feministen nou eigenlijk en waar staan ze voor? Wij

Lees meer »

Mode stelt ons in staat om te communiceren wie we zijn!

In 2018 organiseerden wij onze allereerste Titty Talk: een first date met 40 feministen. Het was een inspirerende ontmoeting tussen activisten, feministische organisaties, kunstenaars en journalisten. Allen proberen op hun eigen manier een positieve verandering teweeg te brengen. Maar wie zijn die feministen nou eigenlijk en waar staan ze voor?

Lees meer »

The Titty Platform

Currently by invitation only. Still think you're the right fit?