In the Spotlight: Mounir Samuel

Als wij niet naar de kunst toe kunnen, halen we de kunst (en de makers) maar naar ons. Gezondheid gaat voor: logisch, maar dit heeft wel vervelende gevolgen voor de culturele sector. Exposities worden gecanceld en evenementen afgelast. Wij zetten deze mensen, van illustratoren en fotografen tot schrijvers en dansers, daarom de komende tijd ‘In the Spotlight’. Zo kunnen zij hun belangrijke verhalen en werken alsnog met de wereld delen.

Deze week spreken we Mounir Samuel. Mounir is schrijver, journalist, concept ontwikkelaar, adviseur in de kunst en cultuur sector en theatermaker. We vragen Mounir Samuel hoe hij omgaat als ‘creative in quarantaine’ en wat kunstenaars kunnen betekenen.

Wat is jouw missie?
Ik ben altijd bezig geweest met verhalen vertellen en sociale rechtvaardigheid. Ook wil ik mensen wakker schudden en te bevrijden van hokjes. Daarbij zoek ik altijd de juiste vorm die daarbij past. Dat kan een expositie zijn, een theatervoorstelling of roman. Alles wat ik doe vult elkaar weer aan. Mijn ervaring in de journalistiek geeft mij inspiratie en input voor mijn performances.

Hoe ervaar je deze periode?

We hebben te maken met een virus waar we de omvang niet van kunnen begrijpen. De persconferentie op donderdag 12 maart, waarin werd verteld dat de kunst en cultuursector op slot ging, betekende voor mij: geen inkomen in maart en april. Opdrachten, voorstellingen en exposities die ik zou organiseren, vielen allemaal weg. Dit virus kan ook terugkomen in golven en zal het komende jaar onzeker voor mij zijn. 

 Hoe kan men elkaar helpen?

Men kan elkaar helpen door verbinding en afleiding te zoeken. Juist nu is de behoefte aan kunst en cultuur groter dan ooit. Netflix zal ook gaan vervelen na een paar dagen. Ik ben zelf bezig om elke dag iets uit mijn eerdere werk onder de aandacht te brengen. Dit doe ik door bijvoorbeeld mijn volledige theatervoorstelling online te delen. Zo had ik op 18 maart, de dag van het gebed, mijn eigen gebed online geplaatst. Voor velen is dit ongewoon, maar de reacties gaven wel aan dat veel mensen geraakt waren hierdoor. Mensen zijn opzoek naar hoop, verbinding en intimiteit op afstand.

Waar ligt je focus op dit moment?

Op dit moment ligt de focus op wat ik kan betekenen voor anderen. Dit doe ik zonder daar een verdienmodel aan vast te plakken. Ik hoop mensen wakker te schudden en troost te bieden door mooie dingen te maken. Daarnaast ben ik bezig om samen te werken met andere kunstenaars en theatermakers. Om na te denken of we samen iets kunnen maken voor onze omgeving zonder dat we in dezelfde ruimte hoeven zijn.

 Is er nu ruimte voor extra inspiratie? En hoe uit dat zich?

Dit uit zich op verschillende manieren. Als je kunstenaar of artiest bent of enigszins creatief dan brengen deze enorme crisissituaties je toch naar unieke ideeën. Ik ben bezig met het schrijven van een nieuw boek. Dat kan namelijk goed als je bent opgesloten in huis. Dit blijft ook lastig, mijn gedachten zit op een heel ander level dan in een schrijvers flow, want dit blijft een verdrietige tijd.

Hoe zie je de toekomst?

Voor kunstenaar is er minder werk in de toekomst. Dit komt doordat veel kunstinstellingen het niet zullen overleven. Ook omdat dit niet een prioriteit van de overheid is op dit moment… Nu is wel het moment om aan een nieuwe samenleving te werken. Wat leren we hier als mensheid van? Hoe moeten wij de nieuwe samenleving gaan vormgeven? Ik zie het als een wake-up call. Door middel van kunst kan je daar mooi op inspelen. Alleen hoe gaan we dat doen? Kunstenaars kunnen hier een rol in spelen. Wij moeten een nieuwe vorm gaan bedenken.

Wil je meer zien van Mounir? Bekijk hier zijn volledige theatervoorstelling ‘En toen schiep god Mounir’. Of neem een kijkje op zijn website www.mounirsamuel.nl.

 

Gerelateerd

Deze kunstbeurs mag je echt niet missen!

Je onderdompelen in de meest geweldige kunst? En de hotste kunstenaars spotten? Dat kan, want van 21 tot 24 november opent UNFAIR Amsterdam haar deuren! Van rechtstreeks kunst van de kunstenaars kopen tot performances, tours en workshops.  De komende weken tonen wij op Tiktok (@thetittymag) kunstenaars die ons zijn opgevallen.

Lees meer »

Kunsthistoricus roept op tot verandering tijdens lezing

Onze Founder Cathelijne Blok geeft de Joost Zwagerman Lezing op 18 november22 oktober 2024, Alkmaar. Hoe ziet een wereld zonder kunst eruit? Cathelijne Blok, kunsthistoricus, schrijver en journalist, breekt een lans voor de kunsten in haaroptreden op de Joost Zwagerman Lezing op 18 november in TAQA Theater de Vest.Blok spreekt

Lees meer »

Scroll #18: Wie is Maya Deren?

Maya Deren (1917-1961) was een pionier van de Amerikaanse avant-garde film. Haar werk combineert poëzie, symboliek en droombeelden waarmee ze een vrouwelijke perspectief onderzoekt. In haar leven heeft ze andere filmmakers ondersteunt en kreeg ze een fascinatie voor Haïtiaanse Voodoo. Maya Deren is geboren als Eleanora Derenkowski in Kiev, in

Lees meer »

Ik vind dat je via eten, kan laten zien wie je bent.

In 2018 organiseerden wij onze allereerste Titty Talk: een first date met 40 feministen. Een inspirerende ontmoeting tussen activisten, feministische organisaties, kunstenaars en journalisten. Allemaal proberen ze op hun eigen manier een positieve verandering teweeg te brengen. Alleen wie zijn die feministen nou eigenlijk en waar staan ze voor? Wij

Lees meer »

Scroll #17: Wie is Beatriz González?

De in Colombia geboren Beatriz González groeide op in een roerige tijd. In haar tienerjaren en als jongvolwassene heeft ze een traumatische ervaring tijdens het gewelddadige conflict, La Violencia (het Geweld 1948 – 1958). Dit was een grote inspiratie voor haar latere werk dat een gewaagde en confronterende blik werpt op de

Lees meer »

Preview bij Tijd Voor MAX over de DIOR- tentoonstelling!

Onze oprichter Cathelijne Blok mocht voor Tijd voor MAX omroep MAX alvast een kijkje nemen bij de tentoonstelling Dior: A New Look, in het Kunstmuseum Den Haag.  Van de iconische stukken van Christian Dior naar de eerste vrouwelijke ontwerpen aan het roer, Maria Grazia Chiuri. Cathelijne vertelde waarom de tentoonstelling

Lees meer »

Ik heb ook gewoon een gekke obsessie met cijfers.

In 2018 organiseerden wij onze allereerste Titty Talk: een first date met 40 feministen. Een inspirerende ontmoeting tussen activisten, feministische organisaties, kunstenaars en journalisten. Allemaal proberen ze op hun eigen manier een positieve verandering teweeg te brengen. Alleen wie zijn die feministen nou eigenlijk en waar staan ze voor? Wij

Lees meer »

The Titty Platform

Currently by invitation only. Still think you're the right fit?