In the Spotlight: Sabine Staartjes

Als wij niet naar de kunst toe kunnen, halen we de kunst (en de makers) maar naar ons. Gezondheid gaat voor: logisch, maar dit heeft wel vervelende gevolgen voor de culturele sector. Exposities worden gecanceld en evenementen afgelast. Wij zetten deze mensen, van illustratoren en fotografen tot schrijvers en dansers, daarom de komende tijd ‘In the Spotlight’. Zo kunnen zij hun belangrijke verhalen en werken alsnog met de wereld delen. Sabine Staartjes is kleding ontwerper van haar eigen label. Deze week vragen we haar hoe het is om een ‘creative in quarantine’ te zijn.

Foto: Peter van der Wal

Sabine jij lijkt alles te doen wat je leuk vindt. Van kleding ontwerpen voor artiesten tot naailes geven. Hoe is die passie ooit begonnen?

Mijn moeder kan heel goed kleding maken, daardoor was ik als kind al snel gewend om kleding te dragen die andere kinderen niet hadden. Voordat ik zelf kon naaien, gaf ik mijn moeder mijn ontwerpen. Wanneer ik iets wilde dragen wat niet bestond dan maakte ik het zelf. Ik wilde een eigen stijl ontwerpen en modeontwerpen was mijn roeping. Zo ben ik uiteindelijk op de kunstacademie beland. Mijn afstudeerproject was een groot succes. Nu heb ik mijn eigen winkel en maak ik veel gevarieerd werk. Ik maak kleinere dingen zoals oorbellen en tasjes, maar ook grotere tijdrovende concepten.

Hoe ervaar je deze periode?

Ik ervaar deze periode in fases. Het begon met ups en downs. Ik heb een uurtje gehuild, maar dan is het daarna ook over. We moeten uiteindelijk verder. Persoonlijk ben ik iemand die leeft op prikkels en geen dag was voorheen hetzelfde. Voor de crisis was ik altijd druk en vloog ik van hot naar her. Nu is dat allemaal anders. 

Mijn winkel is op dit moment gesloten voor klanten waardoor ik me kan focussen op nieuwe opdrachten. Mijn vriend kan thuis werken en ik in mijn atelier. Ik ben een positief persoon en we hebben zo veel geluk om hier te wonen. In een land, waar je als ZZP’er steun krijgt van de overheid. Ik was even bang dat deze crisis mijn droom zou verwoesten. A sta je als creatief ondernemer vaker voor lastige situaties. Er zijn in het begin van mijn carrièreperiodes geweest, dat ik financieel niet veel ruimte had. Ook dit is goed gekomen. Het heeft geen zin om negatief te zijn, want we moeten ook verder hoe lastig dat soms ook kan zijn.

Hoe kan men elkaar helpen?

We kunnen elkaar helpen door positief te blijven. Als er een vriend of vriendin het even niet ziet zitten, steun ze dan! Bel ze eens wat vaker op, zodat je vrienden weten dat je er bent voor ze. Ik vind het ook heel erg belangrijk, dat je je goed aankleedt. Ik ben er heilig van overtuigd, dat je dan ook veel productiever bent. Als je zin en de middelen hebt om geld uit te geven, doe dat dan juist nu bij kleine ondernemers. Er zijn zoveel eenmanszaken, die de hulp kunnen gebruiken. Op deze manier kan je elkaar altijd steunen.

Waar ligt je focus verder op dit moment?

Ik ben bezig met hobby’s waar ik voorheen geen tijd voor had. Ik ben druk met kleien en koken. Ik heb van mijn hobby eigenlijk mijn werk gemaakt. In de eerste paar weken heb ik een muurschildering gemaakt, omdat ik even iets anders wilde dan naaien. Nu er meer tijd is en ik hierin rust heb gevonden, ben ik begonnen kleien. Dat is ook iets wat ik met mijn handen doe, maar het werkt voor mij zo rustgevend. Ik probeer in het weekend elke keer iets anders te koken uit mijn kookboek. Dan staat er toch elke keer weer iets anders op tafel. 

Is er nu dan meer ruimte voor inspiratie? 

Er is altijd ruimte om te kijken met waar ik mee bezig ben. Ben ik bezig met de dingen, die ik echt wil doen? Ik geef ook naailes, maar dat doe ik nu online. Dat is bijvoorbeeld iets zwat ik na deze crisis nog steeds wil blijven doen. Ik merk, dat er buiten Amsterdam ook veel interesse voor is. Alleen mensen konden door de afstand niet helemaal naar Amsterdam komen. Ik heb eigenlijk altijd wel inspiratie. Om de minuut schiet er een nieuwe idee naar binnen. 

Hoe zie je de toekomst?

We kunnen maar beter blanco blijven als het aankomt op data. Anders verheugen we ons straks op iets wat niet gaat gebeuren. Ik moet zeggen dat ik van dag tot dag leef. Dat deed ik al, maar op dit moment is het natuurlijk heel zuur dat alle festivals niet doorgaan. Er wordt zo veel tofs gedaan met kleding op festivals. Mensen kunnen zich op zo veel manieren uiten met wat ze dragen. Aan de andere kant als eenmaal alles weer mag doorgaan dan wordt het extra geweldig! Ik hoop dat we het virus snel achter ons kunnen laten en weer de draad kunnen oppakken.

Benieuwd naar Sabine’s naailessen of designs? Scroll eens door haar site of Instagram!

 

Gerelateerd

Filmtip!

Geen idee meer wat je nu weer moet kijken op Netflix? En ben je heel even klaar met tannen? Dan wordt het weer eens tijd voor een bezoekje aan de bioscoop! En dan hebben we nogal een super tip voor je. Een film vol prachtige beelden en inhoudelijke thema’s: de

Lees meer »

Het Sluitstuk

Zodra ze boks zeggen, « gelijk links rechts op d’r kanis » gonst het door mijn hoofd. De woorden komen van een legendarisch trainster en tevens uitbater van een gevestigde vechtsportwinkel. Ik krijg gratis advies bij m’n nieuwe bokshandschoenen en weken lang vraag ik me af hoe ik precies dit ga vormgeven.

Lees meer »

Ben je bij de Boekenborrel in de Kleine Komedie?

Onze oprichter Cathelijne Blok neemt tijdens de beruchte Boekenborrel van de Kleine Komedie niet haar eigen boek mee, maar juist haar favorieten van anderen—welke schrijvers moet je van Cathelijne kennen? Kom naar deze iconische boekenclub op zondagmiddag 15 september en koop hier je ticket: https://www.dekleinekomedie.nl/agenda/3151/cathelijne-blok/boekenborrel

Lees meer »

Scroll #14: wie is Levi van Veluw?

De dagen zijn niet alleen bedoeld om urenlang scrollend door Tinder in bed door te brengen, maar ook om een goede dosis kunst te verkennen. Daarom lichten we speciaal voor jou iedere week een kunstenaar uit. Deze week staat een kunstenaar centraal die met zijn vakmanschap nieuwe werelden creëert: Levi

Lees meer »

Scroll #13: Wie is Miles Greenberg?

De dagen zijn niet alleen voor uren scrollend door Tinder in bed, maar ook voor een goede dosis scrollen aan kunst. Zo lichten we speciaal voor jou iedere week een kunstenaar uit. Deze Scroll staat een kunstenaar centraal, die een nieuwe vorm van immersieve performancekunst heeft ontwikkeld : beeldhouwer en

Lees meer »

“Nee meisje, zo doen we het hier nou eenmaal”, dat was zo frustrerend. Nu kan ik elke dag zelf bepalen wat we doen, and I love it. “

In 2018 organiseerden wij onze allereerste Titty Talk: een first date met 40 feministen. Een inspirerende ontmoeting tussen activisten, feministische organisaties, kunstenaars en journalisten. Allemaal proberen ze op hun eigen manier een positieve verandering teweeg te brengen. Alleen wie zijn die feministen nou eigenlijk en waar staan ze voor? Wij

Lees meer »

Laat ons stilstaan en bewegen.

Praten,Schrijven,Tekenen, Rennen,Schreeuwen. Hoe uit jij jezelf?Kan je praten over wat je ziet en hoort?Weet jij de manier om die gevoelens te uiten?En doe je het wel goed? Kunstenaars maken en maakten de grootste beelden, de kleurrijkste schilderijen of de meest magische installaties.Ze uiten zich in hun vorm en op hun manier.Het

Lees meer »

DE TUNNEL

Op 7 juni is het zover! Mijn eerste gevecht, op 39-jarige leeftijd klim ik de ring in. Al staat zoiets altijd op losse schroeven omdat er geen wissels zijn in het geval van ziekte of blessure, zoals in teamsport. Er staan geen rijen “ring ready” dames in de wacht… Een

Lees meer »

The Titty Platform

Currently by invitation only. Still think you're the right fit?