Als wij niet naar de kunst toe kunnen, halen we de kunst (en de makers) maar naar ons. Gezondheid gaat voor: logisch, maar dit heeft wel vervelende gevolgen voor de culturele sector. Exposities worden gecanceld en evenementen afgelast. Wij zetten deze mensen, van illustratoren en fotografen tot schrijvers en dansers, daarom de komende tijd ‘In the Spotlight’. Zo kunnen zij hun belangrijke verhalen en werken alsnog met de wereld delen. Dit keer vragen we Sahar Shirzad hoe het is om een creatieveling in quarantaine te zijn.
Op haar twintigste was Sahar al actief in de politiek. Ze debatteerde op podia en was de voorzitter van de Jonge Socialisten. Nu is ze debatleider van verschillende debatten en een belangrijke stem voor vele. ‘’Ik representeer de stem van anderen; dat voelt als mijn verantwoordelijkheid.’’
The TittyMag: Waarom ben je begonnen met modereren?
Sahar Shirzad: Als maker creëer en spreek ik vanuit mijn hart. Ik ben programmamaker, spreker en moderator. Waar mijn hart van gaat zingen, is dat ik in mijn beroep multi-perspectiviteit bied aan mensen. Het is mooi als er een dans is tussen creativiteit en inhoud ontstaat. Zodat niet alleen mensen hun hoofden, maar ook hun harten worden aangesproken. Bij Humanity house hebben we het programma ‘the refugee millennial’ gemaakt. Wat gaat over jongeren met een vluchteling achtergrond die hier langer dan twintig jaar wonen. Door de crisis kan dit fysiek niet meer. Mijn baan zal door de lockdown minimaal een jaar niet kunnen bestaan. Nu hebben we in de vrijheid week een nieuwe video gelanceerd. Dit was moeilijk, en het duurde even tot ik dit kon beseffen. Voor mij is nu de vraag, hoe ik de mens hun hoofd en hart kan aanspreken vanaf een afstand.
TTM: Hoe ervaar je deze periode?
SS: Nu is de tijd om te kijken hoe ik verder kan gaan in deze periode. De vrije tijd die ik heb probeer ik zoveel mogelijk te besteden aan mezelf te her ontwikkelen. Ik zie dit als een kans. Deze tijd benut ik ook om zoveel mogelijk inzichten en informatie te verzamelen. Dit kan heel handig zijn voor de toekomst.
TTM: Hoe kan men elkaar helpen?
SS: We kunnen elkaar helpen door voorbij de deken van corona te kijken. Stel jezelf de vraag: wat kan ik doen als mens? Maar probeer het niet te breed maken, houd je bij een onderwerp. Dat is lastig als je werkt voor verandering. Er komt veel op je af, zoals dilemma’s over het klimaat, vluchtelingen en de CO2 uitstoot in Nederland. Ook kunnen we elkaar helpen door kwesties te bekijken vanuit verschillende perspectieven. Het is belangrijk om te kijken naar de behoeftes van je omgeving. Zorg dat de schoonheid van kunst dichtbij degenen komt die dat willen. En geef de mensen die meer rust willen vooral de ruimte.
TTM: Waar ligt je focus op dit moment?
SS: De focus ligt op het vinden van een balans, om te voorkomen dat ik niet overprikkeld word door sociale media. Ik leer mezelf aan om soms even niets te doen. Tevens komt, door deze verplichte rust, ineens alle vermoeidheid van het afgelopen jaar naar boven. Ik heb heel hard gewerkt. Nu is er ruimte voor zelfreflectie. In deze vertraging kan ik mezelf opnieuw toetsen met belangrijke vragen, bijvoorbeeld waarom ik het belangrijk vind wat ik doe.
TTM: Is er nu ruimte voor extra inspiratie? En uit dit zich op een creatieve manier?
SS: De nieuwszenders gaan nu voornamelijk over corona. Hierdoor worden andere belangrijke nieuwskwesties op de achtergrond gezet. Het is rijkdom als je een thema kan kiezen dat belangrijk is en daar wat mee kunt doen. Vanwege mijn achtergrond in internationaal recht, volg ik nu heel nauw wat er gebeurt met de vluchtelingen in Griekenland. Het is belangrijk dat dit probleem serieus genomen wordt. Er is al vastgesteld dat corona daar is uitgebroken; en als dit verder uit de hand loopt zijn er duizenden mensen in gevaar. Europese dokters zijn hiervoor een petitie gestart, Sosmoria, een noodoproep op van artsen. En we hebben nu ook een demonstratie kunnen organiseren op het Malieveld in Den Haag. We hadden allemaal een lichtsculptuur op onze rug die een SOS-signaal afgaf. Zo liepen we met dertig man ruim tien meter van elkaar vandaan.
TTM: Hoe zie je de toekomst?
SS: Voor deze periode waren we allen zo druk met prestaties leveren. Ik hoop dat daar nu verandering in komt. Als het systeem weer langzaam op gang komt, hoop ik dat we niet meer zo afhankelijk zullen zijn van een bevestiging voor je prestatie. Dit is een proces waar ik zelf ook inzit.
je meer zien van Sahar, bekijk hier haar Instagram en website! Hier kan je de hele reeks van ‘The Refugee Millennial’ bekijken.