Sunday Scroll #159: Wie is Jenny Holzer?

-

Onze Sunday Scroll ken je vast wel. Elke zondag lichten wij op onze Instagram een vrouwelijke kunstenaar uit. Hierbij laten we tien werken van deze persoon zien. Ook vertellen we wie ze is en wat ze doet. Nu brengen we de Sunday Scroll ook hier naartoe. Deze week: installatie kunstenaar Jenny Holzer.

Jenny Holzer werd in 1950 geboren in het Amerikaanse Gallipolis, Ohio. Ze rondde in 1973 haar opleiding Schilderkunst en Grafische Kunsten af aan de Ohio University en behaalde in 1974 haar Master of Fine Arts-graad aan de Rhode Island School of Design. In de jaren daarna reisde ze naar Europa en experimenteerde ze wat af met verschillende kunstvormen, waaronder abstracte schilderkunst. Het was in de late jaren 70 dat Holzer begon te schrijven en haar eerste posters printte,  daarmee leek ze iets bijzonders te pakken te hebben. 

Haar eerste publieke en misschien ook wel meest bekende serie is Truisms (1978-1983). Deze bestaat uit rechttoe-rechtaan opsommingen van spraakmakende slogans op grote witte straatposters. Met uitspraken zoals ‘ABUSE OF POWER COMES AS NO SURPRISE’ wilde Holzer politiek onrecht aan het licht brengen en het publieke debat bevorderen. 

Haar op tekst-gebaseerde werken kaarten onderwerpen als geweld, onderdrukking, seksualiteit, feminisme, macht, oorlog en dood aan. Door de werken anoniem en publiek tentoon te stellen, neemt ze een bepaalde afstand en levert ze de teksten over aan het publieke domein. Holzer vervaagde de grens tussen activisme en kunst en heeft dan ook veel betekent voor de feministische beweging in de jaren 80.

Waar Holzer oorspronkelijk vooral print toepaste, gebruikt ze in de loop van haar carrière een veelheid aan media. T-shirts, marmeren banken, billboards, reclameborden en condooms vormen de dragers van haar teksten. Vanaf halverwege de jaren 80 vindt Holzer middels technologie een nieuwe manier om haar werken tot leven te brengen en een groter publiek te bereiken. In 1985 werd op een billboard op Times Square een werk van haar getoond, die luidde: ‘PROTECT ME FROM WHAT I WANT’ (Survival Series, 1983-1985). Hiermee wilde de kunstenaar mensen aanmoedigen na te denken over de massaconsumptie van luxegoederen.

In haar jeugd twijfelde ´ze of het kunstenaarschap financieel niet te onzeker zou zijn, maar inmiddels heeft ze zichzelf wel het tegendeel bewezen. In 1990 was ze de eerste vrouwelijke solo-kunstenaar die Amerika vertegenwoordigde op de Biënnale van Venetië. Ze exposeerde hier het werk Mother and Child (1990) waarmee ze de Gouden Leeuw won. In hetzelfde jaar toonde het Guggenheim New York een overzichtstentoonstelling van haar werken. Jenny Holzer won talloze andere prijzen, maar maakte bovenal een immense impact op zowel het grote publiek als de kunstwereld.

Op hoogte blijven van Jenny Holzer? Volg haar dan zeker op Instagram!

Share this article

Recent posts

Popular categories

Recent comments

DutchEnglish