Sunday Scroll #159: Wie is Jenny Holzer?

Onze Sunday Scroll ken je vast wel. Elke zondag lichten wij op onze Instagram een vrouwelijke kunstenaar uit. Hierbij laten we tien werken van deze persoon zien. Ook vertellen we wie ze is en wat ze doet. Nu brengen we de Sunday Scroll ook hier naartoe. Deze week: installatie kunstenaar Jenny Holzer.

Jenny Holzer werd in 1950 geboren in het Amerikaanse Gallipolis, Ohio. Ze rondde in 1973 haar opleiding Schilderkunst en Grafische Kunsten af aan de Ohio University en behaalde in 1974 haar Master of Fine Arts-graad aan de Rhode Island School of Design. In de jaren daarna reisde ze naar Europa en experimenteerde ze wat af met verschillende kunstvormen, waaronder abstracte schilderkunst. Het was in de late jaren 70 dat Holzer begon te schrijven en haar eerste posters printte,  daarmee leek ze iets bijzonders te pakken te hebben. 

Haar eerste publieke en misschien ook wel meest bekende serie is Truisms (1978-1983). Deze bestaat uit rechttoe-rechtaan opsommingen van spraakmakende slogans op grote witte straatposters. Met uitspraken zoals ‘ABUSE OF POWER COMES AS NO SURPRISE’ wilde Holzer politiek onrecht aan het licht brengen en het publieke debat bevorderen. 

Haar op tekst-gebaseerde werken kaarten onderwerpen als geweld, onderdrukking, seksualiteit, feminisme, macht, oorlog en dood aan. Door de werken anoniem en publiek tentoon te stellen, neemt ze een bepaalde afstand en levert ze de teksten over aan het publieke domein. Holzer vervaagde de grens tussen activisme en kunst en heeft dan ook veel betekent voor de feministische beweging in de jaren 80.

Waar Holzer oorspronkelijk vooral print toepaste, gebruikt ze in de loop van haar carrière een veelheid aan media. T-shirts, marmeren banken, billboards, reclameborden en condooms vormen de dragers van haar teksten. Vanaf halverwege de jaren 80 vindt Holzer middels technologie een nieuwe manier om haar werken tot leven te brengen en een groter publiek te bereiken. In 1985 werd op een billboard op Times Square een werk van haar getoond, die luidde: ‘PROTECT ME FROM WHAT I WANT’ (Survival Series, 1983-1985). Hiermee wilde de kunstenaar mensen aanmoedigen na te denken over de massaconsumptie van luxegoederen.

In haar jeugd twijfelde ´ze of het kunstenaarschap financieel niet te onzeker zou zijn, maar inmiddels heeft ze zichzelf wel het tegendeel bewezen. In 1990 was ze de eerste vrouwelijke solo-kunstenaar die Amerika vertegenwoordigde op de Biënnale van Venetië. Ze exposeerde hier het werk Mother and Child (1990) waarmee ze de Gouden Leeuw won. In hetzelfde jaar toonde het Guggenheim New York een overzichtstentoonstelling van haar werken. Jenny Holzer won talloze andere prijzen, maar maakte bovenal een immense impact op zowel het grote publiek als de kunstwereld.

Op hoogte blijven van Jenny Holzer? Volg haar dan zeker op Instagram!

Gerelateerd

Dat is een mooie gedachte, dat ik gewoon uitvoer wat er naar me toekomt.

In 2018 organiseerden wij onze allereerste Titty Talk: een ‘first date’ met 40 feministen. Een inspirerende ontmoeting tussen activisten, feministische organisaties, kunstenaars en journalisten. Allemaal proberen ze op hun eigen manier een positieve verandering teweeg te brengen. Maar wie zijn die feministen nou eigenlijk en waar staan ze voor? Wij

Lees meer »

Mode stelt ons in staat om te communiceren wie we zijn!

In 2018 organiseerden wij onze allereerste Titty Talk: een first date met 40 feministen. Het was een inspirerende ontmoeting tussen activisten, feministische organisaties, kunstenaars en journalisten. Allen proberen op hun eigen manier een positieve verandering teweeg te brengen. Maar wie zijn die feministen nou eigenlijk en waar staan ze voor?

Lees meer »

In eerste instantie wilde ik helemaal geen kunstenaar worden.

In 2018 organiseerden wij onze allereerste Titty Talk: een first date met 40 feministen. Een inspirerende ontmoeting tussen activisten, feministische organisaties, kunstenaars en journalisten. Allemaal proberen ze op hun eigen manier een positieve verandering teweeg te brengen. Maar wie zijn die feministen nou eigenlijk, en waar staan ze voor? We

Lees meer »

Scroll #16: Wie is Diana Blok?

De dagen zijn niet alleen bestemd voor urenlang scrollen door Tinder in bed, maar ook voor een goede dosis kunst scrollen. Daarom lichten we speciaal voor jou iedere week een kunstenaar uit. In deze aflevering staat een kunstenaar centraal die via fotos ons confronteert met haar photografie en gender en

Lees meer »

In 2018 konden wij onze historische Titty Talk: een eerste date met 40 feministen. Een inspirerende ontmoeting tussen activisten, feministische organisaties, kunstenaars en journalisten. Probeer allemaal op hun eigen manier een positieve verandering teweeg te brengen. Alleen wie zijn die feministen nou eigenlijk en waar staan ​​ze voor? Wij stellen

Lees meer »

Ik leg mijn hart en ziel in alles

In 2018 organiseerden wij onze allereerste Titty Talk: een first date met 40 feministen. Het was een inspirerende ontmoeting tussen activisten, feministische organisaties, kunstenaars en journalisten. Allen proberen op hun eigen manier een positieve verandering teweeg te brengen. Maar wie zijn die feministen nou eigenlijk en waar staan ze voor?

Lees meer »

The Titty Platform

Currently by invitation only. Still think you're the right fit?