Kabouter Buttplug is niet zo helder

-

Het ontheemde beeld “Santa Claus” van Paul McCarthy werd na wat omzwervingen door de stad, in november 2008 op het Eendrachtsplein in Rotterdam geplaatst. De Kerstman werd er feestelijk ontvangen en dat mocht ook wel, want de winkeliersvereniging van de Binnenweg had er stevig voor gelobbyd.

Op de kop van de “Koopgoot” was de kabouter eerder al niet welkom. Het plaatsen van het beeld op die locatie riep nogal wat weerstand op bij de ondernemers uit de buurt en dat is niet zo gek aangezien het beeld een kritiek is op de moderne consumptiemaatschappij. Laat dat nou precies zijn waar zij hun brood mee verdienen, niet lekker dat iemand daar een beetje ongezouten zijn mening loopt te geven voor de deur.  Al zou dat een dieper liggende reden zijn en denk ik dat men het in werkelijkheid gewoon een ordinair en obsceen beeld vond. Maar waarom eigenlijk?
Hebben de dingen niet de waarde die je ze geeft? Op de klassieke beelden in het Louvre prijken kleine, maar anatomisch correcte penissen, daar kun je niet omheen. Maar cultureel worden ze geprezen.

De buttplug in de hand van de Kerstman wekt nog de schijn van een kerstboom en is multi-interpretabel. Of is dat juist wat het spannend maakt? Dat het niet helder is?
Als je het mij vraagt ziet alleen een dirty mind de vieze dingen.
Lang leve Kabouter Buttlplug, pontificaal in het commerciële centrum. Hoera.

Foto door: Marije Boomsma

Share this article

Recent posts

Popular categories

Recent comments

DutchEnglish