Kan iemand mij de weg wijzen, want ik ben verdwaald

Dromen zijn geen bedrog, maar wel beangstigend. Ik ben bijna klaar met mijn MBO-opleiding en heb besloten hierna een tussenjaar te nemen om te onderzoeken wat ik écht wil. Ik wil geen overhaaste beslissingen maken en de verkeerde studie kiezen, maar tegelijkertijd lijkt een jaar niet naar school gaan me doodeng. Ik voel me rusteloos zonder vaste routine; zes weken zomervakantie zijn mij al teveel. Is een tussenjaar wel een goed idee of is deze onzekerheid het recept voor een depressie?

Ik zit stiekem al na te denken over wat ik allemaal kan gaan doen met al die vrije tijd. Een schrijfcursus volgen, Indonesisch leren of misschien zelfs een kinderboek schrijven (en uiteraard geld verdienen). Ik weet wat ik wil, maar ik durf het nog niet hardop te zeggen. Wie weet helpt het om het nu op papier te zetten. Ik heb namelijk altijd van mezelf gedacht dat ik verder zou studeren. En dat wil ik nog steeds dolgraag. Ik wil eindeloos mijn kennis verbreden, toetsen maken en samenvattingen schrijven. De vraag is alleen; waar wil ik dat doen?

Keuzes maken heb ik nooit makkelijk of leuk gevonden. Ik denk veel te veel en lang na over alles, waardoor ik op een gegeven moment door de bomen het bos niet meer zie. Het is lastig om te vertrouwen op mezelf, vooral omdat het al eens eerder fout is gegaan. Ik koos de verkeerde stageplek uit en sindsdien ging er eigenlijk van alles fout. Natuurlijk betekent dit niet dat elke keuze die ik ooit ga maken verkeerd zal zijn; ik heb er namelijk ook veel van geleerd. Ik heb de moed verzameld om weer in therapie te gaan en leer steeds beter mijn gevoelens te accepteren, zowel de lichte als de donkere. De weg er naartoe was niet makkelijk, maar het leven gaat langzamerhand in een stijgende lijn.
Toch zou ik willen dat ik even in de toekomst kon kijken. Word ik echt gelukkig van een tussenjaar? Ga ik iets bereiken? Kan iemand mij de weg wijzen, want ik ben verdwaald.

Soms denk ik dat het makkelijker zou zijn als het veld niet zo wijd open lag. Er zijn zoveel keuzes dat het bijna onmogelijk is om een beslissing te nemen. En tegelijk voelt niks goed aan en denk ik; is er wel iets voor mij? Moet ik genoegen nemen met het aanbod of verder zoeken tot ik honderd procent tevreden ben? Kan dat überhaupt?

Ik heb de antwoorden helaas (nog) niet. Ik weet alleen dat dit een keuze is die ik zelf moeten maken. Hoe moeilijk ik dat ook vind. Ik zal op enig moment toch naar mezelf moeten luisteren. Dit is een discussie waar alleen ik het woord krijg. Zoals Oprah ooit zei; ‘Follow your instincts. That’s where true wisdom manifests itself.’

Gerelateerd

Arty Beldate met Snackpaper oprichter Janna Nieuwenhuijzen

In 2018 organiseerden wij onze allereerste Titty Talk: een first date met 40 feministen. Een inspirerende ontmoeting tussen activisten, feministische organisaties, kunstenaars en journalisten. Allemaalproberen ze op hun eigen manier een positieve verandering teweeg te brengen. Alleen wie zijn die feministen nou eigenlijk en waar staan ze voor? Wij stellen

Lees meer »

Laat ons stilstaan en bewegen.

Praten,Schrijven,Tekenen, Rennen,Schreeuwen. Hoe uit jij jezelf?Kan je praten over wat je ziet en hoort?Weet jij de manier om die gevoelens te uiten?En doe je het wel goed? Kunstenaars maken en maakten de grootste beelden, de kleurrijkste schilderijen of de meest magische installaties.Ze uiten zich in hun vorm en op hun manier.Het

Lees meer »

DE TUNNEL

Op 7 juni is het zover! Mijn eerste gevecht, op 39-jarige leeftijd klim ik de ring in. Al staat zoiets altijd op losse schroeven omdat er geen wissels zijn in het geval van ziekte of blessure, zoals in teamsport. Er staan geen rijen “ring ready” dames in de wacht… Een

Lees meer »

Mijn passie is om mensen aan het lachen te maken!

In 2018 organiseerden wij onze allereerste Titty Talk: een first date met 40 feministen. Een inspirerende ontmoeting tussen activisten, feministische organisaties, kunstenaars en journalisten. Allemaal proberen ze op hun eigen manier een positieve verandering teweeg te brengen. Alleen wie zijn die feministen nou eigenlijk en waar staan ze voor? Wij

Lees meer »

Soms is het lastig

Lastig om te lachen,te huilen,te voelen. Kunst kan je laten voelen.Van onbegrip tot herkenning.Door stil te staan voor dat ene kleurrijke schilderij of die lichtgevende installatie, neemt kunst je mee, Het voert je even weg van dagelijkse stress of diepe gedachtes, of opent soms een ander gevoel. Kunst laat je wegdromen

Lees meer »

KUNSTTIPS! April & Mei

Welk museum moet je opslaan? Welke kunstpodcast is hot? Hoe heet die ene tentoonstelling ook alweer? Het overzicht van alle arty kunst to do’s is soms helemaal kwijt! Maar don’t worry!  Want wij zetten iedere maand de kunst- moetjes voor je op een rijtje. Genoeg om je mee te vermaken.

Lees meer »

Met bokshandschoenen aan in de achtbaan

Daar was het dan. Pijn. Schietende pijn in mijn pols. Mijn hele traject weg, paniek.  Dat is wat er in mijn hoofd gebeurt, het is niet per se waar. Ik heb een domme move gemaakt op de zak, te hard ook. Al die uren sparren in de week en los

Lees meer »

Scroll #12: Wie is Alicja Kwade?

De dagen zijn niet alleen voor uren scrollend door Tinder in bed, maar ook voor eengoede dosis scrollen aan kunst. Zo lichten we speciaal voor jou iedereweek een kunstenaar uit. Deze Scroll staat een kunstenaar centraal, die vragen stelt over het dagelijks leven via enorme beelden en installaties. Kunstenaar: Alicja

Lees meer »

The Titty Platform

Currently by invitation only. Still think you're the right fit?