Kan iemand mij de weg wijzen, want ik ben verdwaald

Dromen zijn geen bedrog, maar wel beangstigend. Ik ben bijna klaar met mijn MBO-opleiding en heb besloten hierna een tussenjaar te nemen om te onderzoeken wat ik écht wil. Ik wil geen overhaaste beslissingen maken en de verkeerde studie kiezen, maar tegelijkertijd lijkt een jaar niet naar school gaan me doodeng. Ik voel me rusteloos zonder vaste routine; zes weken zomervakantie zijn mij al teveel. Is een tussenjaar wel een goed idee of is deze onzekerheid het recept voor een depressie?

Ik zit stiekem al na te denken over wat ik allemaal kan gaan doen met al die vrije tijd. Een schrijfcursus volgen, Indonesisch leren of misschien zelfs een kinderboek schrijven (en uiteraard geld verdienen). Ik weet wat ik wil, maar ik durf het nog niet hardop te zeggen. Wie weet helpt het om het nu op papier te zetten. Ik heb namelijk altijd van mezelf gedacht dat ik verder zou studeren. En dat wil ik nog steeds dolgraag. Ik wil eindeloos mijn kennis verbreden, toetsen maken en samenvattingen schrijven. De vraag is alleen; waar wil ik dat doen?

Keuzes maken heb ik nooit makkelijk of leuk gevonden. Ik denk veel te veel en lang na over alles, waardoor ik op een gegeven moment door de bomen het bos niet meer zie. Het is lastig om te vertrouwen op mezelf, vooral omdat het al eens eerder fout is gegaan. Ik koos de verkeerde stageplek uit en sindsdien ging er eigenlijk van alles fout. Natuurlijk betekent dit niet dat elke keuze die ik ooit ga maken verkeerd zal zijn; ik heb er namelijk ook veel van geleerd. Ik heb de moed verzameld om weer in therapie te gaan en leer steeds beter mijn gevoelens te accepteren, zowel de lichte als de donkere. De weg er naartoe was niet makkelijk, maar het leven gaat langzamerhand in een stijgende lijn.
Toch zou ik willen dat ik even in de toekomst kon kijken. Word ik echt gelukkig van een tussenjaar? Ga ik iets bereiken? Kan iemand mij de weg wijzen, want ik ben verdwaald.

Soms denk ik dat het makkelijker zou zijn als het veld niet zo wijd open lag. Er zijn zoveel keuzes dat het bijna onmogelijk is om een beslissing te nemen. En tegelijk voelt niks goed aan en denk ik; is er wel iets voor mij? Moet ik genoegen nemen met het aanbod of verder zoeken tot ik honderd procent tevreden ben? Kan dat überhaupt?

Ik heb de antwoorden helaas (nog) niet. Ik weet alleen dat dit een keuze is die ik zelf moeten maken. Hoe moeilijk ik dat ook vind. Ik zal op enig moment toch naar mezelf moeten luisteren. Dit is een discussie waar alleen ik het woord krijg. Zoals Oprah ooit zei; ‘Follow your instincts. That’s where true wisdom manifests itself.’

Gerelateerd

KUNSTTIPS! December 

Welk museum moet je opslaan? Welke kunstpodcast is hot? Hoe heet die ene tentoonstelling ook alweer? Het overzicht van alle arty kunst to do’s is soms helemaal kwijt! Maar don’t worry!  Want wij zetten iedere maand de kunst- moetjes voor je op een rijtje. Genoeg om je mee te vermaken. Of leuke gespreksstof voor tijdens de

Lees meer »

‘Maffe Monarchen’, een nieuwe podcast over dode royals!

Royalty blijft nu eenmaal intrigeren. Kunsthistoricus Paul Rem en oprichter van Tittymag, Cathelijne Blok duiken in de wereld van excentrieke vorsten en vorstinnen uit het verleden. Zij wentelen zich onbeschaamd in hun bizarre levens die rijk gevuld zijn met betekenisvolle trivia.  Wat is tijdens hun leven de impact geweest van deze royals met

Lees meer »

Scroll #6: Wie is Bobbi Essers?

De dagen zijn niet alleen voor uren scrollend door Tinder in bed, maar ook voor een goede dosis scrollen aan kunst. Zo lichten we speciaal voor jou iedere week een kunstenaar uit. Deze Scroll staat een kunstenaar centraal: Dit talent in de kunstwereld, onthult een unieke wereld van schilderkunst, die doordrenkt is met intimiteit, vriendschap, en conventies. Haar werk is bekroond met de

Lees meer »

KUNSTTIPS! November

Welk museum moet je opslaan? Welke kunstpodcast is hot? Hoe heet die ene tentoonstelling ook alweer? Het overzicht van alle arty kunst to do’s is soms helemaal kwijt! Maar don’t worry!  Want wij zetten iedere maand de kunst- moetjes voor je op een rijtje. Genoeg om je mee te vermaken.

Lees meer »

Scroll #4: Wie is Tracey Emin?

De dagen zijn niet alleen voor uren scrollend door Tinder in bed, maar ook voor een goede dosis scrollen aan kunst. Zo lichten we speciaal voor jou iedere week een kunstenaar uit. Deze Scroll staat één van de meest populaire hedendaagse kunstenaars centraal,  en iemand die weet hoe ze met haar kunst mensen direct in het hart kan raken: Tracey Emin (1963- )

Lees meer »

KUNSTTIPS! Oktober

Welk museum moet je opslaan? Welke kunstpodcast is hot? Hoe heet die ene tentoonstelling ook alweer? Het overzicht van alle arty kunst to do’s is soms helemaal kwijt! Maar don’t worry! Want wij zetten iedere maand de kunst- moetjes voor je op een rijtje. Genoeg om je mee te vermaken.

Lees meer »

Scroll #2: Wie is Yayoi Kusama

De dagen zijn niet alleen voor uren scrollend door Tinder in bed, maar ook voor een goede dosis scrollen aan kunst.  Zo lichten we speciaal voor jou iedere week een kunstenaar uit.  Deze Scroll staat kunstenaar centraal, die de stip populairder dan ooit heeft gemaakt: Yayoi Kusama(1939-  ). Yayoi Kusama,

Lees meer »

The Titty Platform

Currently by invitation only. Still think you're the right fit?