Karma is niet altijd een bitch

Karma is niet altijd een bitch

Karma.

कर्म

Bestaat.

Yes, I said it, karma bestaat, duh.

Of ik bewijs heb?

Ik dacht dat je het nooit zou vragen.

Storytime.

Ik had mijn haar al een week niet gewassen. Er zat een scheur in mijn overhemd en mijn harembroek hing net wat lager dan eigenlijk zou moeten, maar ik was toch al te ver in mijn hippie-fase om me zorgen te maken om de modepolitie. Zoals elke doorsnee twintiger die net uit een depressie van 3 jaar komt, was ik mezelf aan het ‘vinden’ in India.

Eat. Pray. Love.

Een voorbereid mens telt voor twee. Dus uiteraard had ik me totaal niét voorbereid. Ik wist niet eens wat de munteenheid was. En daar stond ik dan, om 11 uur ‘s avonds op het vliegveld van Mumbai.

Geen hostel geboekt.

Maar mijn backpack was licht.

Minimaal geld.

Maximale glimlach op mijn gezicht.

Ik trok net mijn laatste flappen uit de ATM toen een onbekende stem achter mij vroeg wat de wisselkoers was. Natuurlijk had ik geen idee, maar ik kon wel zien dat de vreemdeling een asociaal grote hoeveelheid koffers bij zich had. Ik bood hem aan om twee van zijn koffers te dragen, ik had toch alleen maar een halflege backpack.

De koffers waren zwaar.

Maar ik ben sterk.

Be kind, it’s free.

De vreemdeling kwam uit New York, en was verbaasd door mijn vriendelijkheid. Of ik een taxi wilde delen naar mijn hostel. Dat wilde ik wel! Ik vertelde hem dat ik nog geen hostel geboekt had, maar dat ik wel gewoon naar een drukke straat kon gaan om daar ergens aan te kloppen.

Ik weet niet of het kwam doordat het inmiddels al bijna middernacht was, en hij mijn zwak uitgedachte plan wat minder slim vond dan ikzelf, of doordat ik zijn koffers tilde zonder iets terug te verwachten… maar daar was het dan:

कर्म

Karma.

‘Dit gaat vast heel raar klinken, and don’t freak out, maar ik ben eigenlijk miljonair, en ik wil je graag 3 nachten aanbieden in een 5-sterren hotel.’

De volgende ochtend werd ik wakker in het duurste hotel van Mumbai.

Bollywoodsterren op links.

Leden van de Royal Family op rechts.

Mijn haar was eindelijk gewassen.

‘Pik je vaker verdwaalde backpackers op?’ vroeg ik.

‘No, but you’re the first one who has offered to carry my bags.’<

Gerelateerd

Soms is het lastig

Lastig om te lachen,te huilen,te voelen. Kunst kan je laten voelen.Van onbegrip tot herkenning.Door stil te staan voor dat ene kleurrijke schilderij of die lichtgevende installatie, neemt kunst je mee, Het voert je even weg van dagelijkse stress of diepe gedachtes, of opent soms een ander gevoel. Kunst laat je wegdromen

Lees meer »

KUNSTTIPS! April & Mei

Welk museum moet je opslaan? Welke kunstpodcast is hot? Hoe heet die ene tentoonstelling ook alweer? Het overzicht van alle arty kunst to do’s is soms helemaal kwijt! Maar don’t worry!  Want wij zetten iedere maand de kunst- moetjes voor je op een rijtje. Genoeg om je mee te vermaken.

Lees meer »

Met bokshandschoenen aan in de achtbaan

Daar was het dan. Pijn. Schietende pijn in mijn pols. Mijn hele traject weg, paniek.  Dat is wat er in mijn hoofd gebeurt, het is niet per se waar. Ik heb een domme move gemaakt op de zak, te hard ook. Al die uren sparren in de week en los

Lees meer »

Scroll #12: Wie is Alicja Kwade?

De dagen zijn niet alleen voor uren scrollend door Tinder in bed, maar ook voor eengoede dosis scrollen aan kunst. Zo lichten we speciaal voor jou iedereweek een kunstenaar uit. Deze Scroll staat een kunstenaar centraal, die vragen stelt over het dagelijks leven via enorme beelden en installaties. Kunstenaar: Alicja

Lees meer »

Scroll #11: Wie is Isabelle Udo?

De dagen zijn niet alleen voor uren scrollend door Tinder in bed, maar ook voor een goede dosis scrollen aan kunst. Zo lichten we speciaal voor jou iedere week een kunstenaar uit. Deze Scroll staat een kunstenaar centraal, die als geen ander de online en offline wereld weet te verbinden : Isabelle Udo (1993- ) Isabelle Udo is oprichter en creatief directeur van

Lees meer »

Scroll #10: Wie is AiRich?

De dagen zijn niet alleen bedoeld voor urenlang scrollen op Tinder in bed, maar ook voor eengoede dosis kunstzinnig scrollen. Daarom lichten we speciaal voor jou iedere week een kunstenaar uit.Deze week staat een kunstenaar centraal die een eigen, futuristische toekomst creëert door het combineren van fotografie en beeldende kunst,

Lees meer »

“De mens is lastig te begrijpen.” 

Vrouw zijn, de beste pastrami tot spiritualiteit. Onze Tittymag oprichter Cathelijne Blok sprak hierover voor NRC met de wereldberoemde performancekunstenaar Marina Abramović. Lees hieronder meer: https://www.nrc.nl/nieuws/2024/03/15/marina-abramovic-ik-geef-mijn-publiek-alle-liefde-die-het-wil-a4193224

Lees meer »

Scroll # 9: Wie is Sarah Lucas?

De dagen zijn niet alleen voor uren scrollend door Tinder in bed, maar ook voor een goede dosisscrollen aan kunst. Zo lichten we speciaal voor jou iedere week een kunstenaar uit.Deze Scroll staat een kunstenaar centraal, die bekend staat om haar humorvolle en ongebruikte benadering van thema’s als gender, seksualiteit en het menselijk lichaam: Sarah Lucas (1962- ). Sarah Lucas wordt gezien als

Lees meer »

The Titty Platform

Currently by invitation only. Still think you're the right fit?