Kinderen? Nee, dankjewel

“Dat zeg je nu, maar je gaat echt van gedachten veranderen hoor.” Dit is de standaard reactie wanneer ik zeg, dat ik nul interesse heb om moeder te worden. Iets wat ik vooral veel hoor als ik met mijn familie het gesprek hierover aan ga. En wat als ik nou nooit van gedachten ga veranderen?

Afstuderen, trouwen, kinderen baren en opvoeden. Dit is de norm in onze cultuur en in veel culturen trouwens. Wanneer je alleen afstudeert en begint met werken, word je gezien als een eenzame ‘losbandige’ vrouw, die niet gelukkig zal zijn totdat ze een partner heeft. Als je afstudeert en trouwt krijg je de komende 3 jaar alleen maar dezelfde vraag: ‘Waarom geef je je man geen kinderen?’ En ben je getrouwd en heb je kinderen, maar geen baan? Dan ben je in deze ‘moderne’ maatschappij ouderwets bezig. Alsof fulltime moeder zijn heel makkelijk is. Kortom je lijkt nooit te kunnen winnen in deze vicieuze cirkel.

Ik wist het al vroeg. Het moederschap was niet voor mij bestemd. Kinderen zijn wel leuk, maar voor een uur en dan ben ik er ook echt klaar mee. Ik weet nog, dat ik een bijbaantje als oppas op alle mogelijke manieren probeerde te vermijden. Tegenwoordig weiger ik het zelfs, terwijl mijn zusje helemaal het geweldig vindt. Ze is compleet het tegenovergestelde.

Toch heb ik momenten gehad waarin ik heel erg twijfelde aan mijn keuze. Ik merkte, dat de twijfel alleen opdook als ik weer een gesprek had gehad met vrienden of familie. Vaak omdat ze mijn kijk hierop niet begrepen. Het beeld van mijn omgeving over wat een vrouw succesvol maakt, is niet meer wat het is geweest. Onze vrouwen gaan voor een carrière. Onze vrouwen nemen alle tijd om de juiste partner te kiezen. Onze vrouwen willen hun eigen leven leiden in peace.

Zal de twijfel stoppen met opduiken? Nee, fantaseren mag. Maar ik weet dat mijn keuze vast staat en niet snel zal veranderen.

Gerelateerd

Mijn passie is om mensen aan het lachen te maken!

In 2018 organiseerden wij onze allereerste Titty Talk: een first date met 40 feministen. Een inspirerende ontmoeting tussen activisten, feministische organisaties, kunstenaars en journalisten. Allemaal proberen ze op hun eigen manier een positieve verandering teweeg te brengen. Alleen wie zijn die feministen nou eigenlijk en waar staan ze voor? Wij

Lees meer »

Soms is het lastig

Lastig om te lachen,te huilen,te voelen. Kunst kan je laten voelen.Van onbegrip tot herkenning.Door stil te staan voor dat ene kleurrijke schilderij of die lichtgevende installatie, neemt kunst je mee, Het voert je even weg van dagelijkse stress of diepe gedachtes, of opent soms een ander gevoel. Kunst laat je wegdromen

Lees meer »

KUNSTTIPS! April & Mei

Welk museum moet je opslaan? Welke kunstpodcast is hot? Hoe heet die ene tentoonstelling ook alweer? Het overzicht van alle arty kunst to do’s is soms helemaal kwijt! Maar don’t worry!  Want wij zetten iedere maand de kunst- moetjes voor je op een rijtje. Genoeg om je mee te vermaken.

Lees meer »

Met bokshandschoenen aan in de achtbaan

Daar was het dan. Pijn. Schietende pijn in mijn pols. Mijn hele traject weg, paniek.  Dat is wat er in mijn hoofd gebeurt, het is niet per se waar. Ik heb een domme move gemaakt op de zak, te hard ook. Al die uren sparren in de week en los

Lees meer »

Scroll #12: Wie is Alicja Kwade?

De dagen zijn niet alleen voor uren scrollend door Tinder in bed, maar ook voor eengoede dosis scrollen aan kunst. Zo lichten we speciaal voor jou iedereweek een kunstenaar uit. Deze Scroll staat een kunstenaar centraal, die vragen stelt over het dagelijks leven via enorme beelden en installaties. Kunstenaar: Alicja

Lees meer »

Scroll #11: Wie is Isabelle Udo?

De dagen zijn niet alleen voor uren scrollend door Tinder in bed, maar ook voor een goede dosis scrollen aan kunst. Zo lichten we speciaal voor jou iedere week een kunstenaar uit. Deze Scroll staat een kunstenaar centraal, die als geen ander de online en offline wereld weet te verbinden : Isabelle Udo (1993- ) Isabelle Udo is oprichter en creatief directeur van

Lees meer »

Scroll #10: Wie is AiRich?

De dagen zijn niet alleen bedoeld voor urenlang scrollen op Tinder in bed, maar ook voor eengoede dosis kunstzinnig scrollen. Daarom lichten we speciaal voor jou iedere week een kunstenaar uit.Deze week staat een kunstenaar centraal die een eigen, futuristische toekomst creëert door het combineren van fotografie en beeldende kunst,

Lees meer »

“De mens is lastig te begrijpen.” 

Vrouw zijn, de beste pastrami tot spiritualiteit. Onze Tittymag oprichter Cathelijne Blok sprak hierover voor NRC met de wereldberoemde performancekunstenaar Marina Abramović. Lees hieronder meer: https://www.nrc.nl/nieuws/2024/03/15/marina-abramovic-ik-geef-mijn-publiek-alle-liefde-die-het-wil-a4193224

Lees meer »

The Titty Platform

Currently by invitation only. Still think you're the right fit?