Kittig, niet?

-

Ik vond dit een hele vette piece en trof het aan, prijkend pal in het midden van het Amsterdams historisch centrum, waar, zoals je misschien weet als je vaker iets van me hebt gelezen, de gladgestreken gentrificatie mij zorgen baart. Dit relikwie van het scherpe randje dat een stad karakter geeft, deed mijn hart een klein sprongetje maken.

Maar uiteraard riep de kattenafbeelding vragen op. Geen idee wat de maker bedoelt met de poes, maar ik dacht meteen aan de term “pussy” als het gaat om een vagina of een zwakkeling. Ver gezocht? Ach ja, een brein maakt sprongen.

Comedian Trevor Noah heeft een stukje in zijn show “Afraid of the dark” gewijd aan de krachtterm. Hij geeft aan deze vreemd gekozen te vinden voor het sterkste dat hij kan bedenken. Er komen bijvoorbeeld volledige, nieuwe mensen uit en na de nodige rust fungeert het gewoon als tevoren.

De oorsprong van de pussy is echter onduidelijk. Sommigen beweren dat het van het Oud-Noorse “puss” afkomstig is dat “pocket pouch” betekent. Weer anderen stellen dat het van “pusillanimous” komt, “laf”.

In alle gevallen is de uiteindelijke straatbetekenis behoorlijk beledigend voor iedereen met een vagina. Maar gelukkig weet de gemiddelde vulva-eigenaar wel beter en is het zelfs een geuzennaam geworden. Zo schalde het vanaf de Viva-boot “Pussy power” over de Amsterdamse grachten tijdens de Pride. Niks laf. De poes is een waardevol bezit, of dit nu aan de onderkant van een torso is of in fuchsia roze op een muur. Hoera voor pussy.

P.s. het is gemaakt door Slaven Lunar Kasanovic (Lunar), een Kroatische street artist die wereldwijd kleurrijke pieces zette.

Foto door: Marije Boomsma

Share this article

Recent posts

Popular categories

Recent comments

DutchEnglish