Kunst is een manier om de wereld beter te begrijpen.

In 2018 organiseerden wij onze allereerste Titty Talk: een ‘first date’ met 40 feministen. Een inspirerende ontmoeting tussen activisten, feministische organisaties, kunstenaars en journalisten. Allemaal proberen ze op hun eigen manier een positieve verandering teweeg te brengen. Maar wie zijn die feministen nou eigenlijk en waar staan ze voor? Wij stellen ze je voor in onze reeks: De Arty Beldate!

Dit keer spreken we met een kunstenares die met haar unieke stijl een wereld van rust en samenhorigheid creëert: Tessel van der Putte (@tesselvanderputte). We praten over ecofeminisme, muziek tijdens het creatieproces, en meer.

TheTittymag: HI Tessel, wat fijn dat je spreken… vertel eens, hoe ben je ooit begonnen?

Tessel van der Putten: Nou, van jongs af aan had ik al een fascinatie voor creativiteit. Ik was altijd bezig met tekenen en schilderen. Mijn ouders moedigden me aan om mijn artistieke kant te verkennen, dus ik voelde me vrij om verschillende materialen en technieken uit te proberen. Ik kom wellicht vanuit een wat ongewone achtergrond als kunstenaar. Ik studeerde World Politics en daarna Internationaal Recht en Mensenrechten. Na ook in de humanitaire sector gewerkt te hebben, en een onderzoek over klimaatverandering op mens en water te hebben gepubliceerd, dacht ik… dit moet anders. Ik maakte en verkocht al sinds hele jonge leeftijd kunst, maar het was pas in 2022 dat ik besefte dat ik dit ook echt serieus en fulltime moest gaan doen. Deze thematiek rondom mensenrechten (met name dat van vrouwen), en moeilijke vragen over onze relatie met de natuurlijke omgeving en het idee van “lichaamsgrenzen” zijn allemaal een inherent onderdeel van mijn kunst geworden.

TTM: Hoe komt dit tot uiting in je schilderijen?

Tessel van der Putten: In mijn schilderkunst ben ik bezig met het verbinden van de mens met haar omgeving. Je kan zien dat de ruimte en het lichaam vaak in elkaar overlopen. Soms zijn er meerdere lichamen afgebeeld die ook in elkaar overlopen. Het idee daarachter is dat we in een wereld leven waar mensen zich vaak erg aan de handen houden en zich afgescheiden voelen van de natuur, van elkaar, en tot op zekere hoogte ook van zichzelf. Ik wil werelden verbeelden waarbij het tegenovergestelde waar is: een diepe verbondenheid, waarbij het niet duidelijk is waar de grens van het lichaam ligt en waar het overloopt in de natuur om hen heen.

Het water is een grote inspiratie voor mij. Water heeft geen kleur en het reflecteert alleen maar. Ik  vind het mooi hoe water stroomt en constant een andere vorm heeft. Van rivieren tot oceanen, maar ook hoe water het land en aarde vormt en kapot maakt.Ik probeer dat na te maken in mijn kubistische stijl. Dat zie je aan mijn diepe contrasten die van licht naar donker overlopen. 

TTM: Waar komt die passie voor water vandaan?

Tessel: Mijn ouders hebben mijn creativiteit erg gesteund. Mijn vader bewerkt hout en maakt al mijn lijsten. Mijn ouders houden van de natuur en namen ons vaak mee op avontuurlijke reizen. Hoewel ze niet uit een creatieve sector komen, hebben ze mijn creatieve kant altijd gevoed. Als kind groeide ik op met kamperen en buiten zijn in de wilde natuur. Mijn vroege herinneringen gaan over het in de buurt zijn van water. Nederland is natuurlijk een waterland en tijdens mijn opvoeding ben ik veel omgeven geweest door water. De afgelopen jaren heb ik in Zwitserland gewoond en gewerkt naast een rivier. Daar ging ik elke dag zwemmen om mezelf even te resetten. Daar heb ik veel inspiratie opgedaan voor mijn huidige werken.

TTM: Interessant. Ik hoorde je ook zeggen dat water kalmerend werkt voor je zenuwstelsel.

Tessel: Ja, dat klopt. Het schijnt ‘Blue Mind Theory’ te heten, dat mensen kalmeren wanneer ze water horen, ruiken of voelen. Dat is misschien logisch, aangezien we allemaal van het water komen, denk aan het vrouwelijk lichaam en vruchtwater. Er zit veel symboliek in water, zoals vrouwelijke geborgenheid.

TTM: Hoe ziet jouw werkproces eruit?

Tessel: Het hangt ervan af. Soms doe ik een maand over een schilderij, soms langer. Het is een kwestie van veel geduld hebben. Je moet het proces eren met de tijd die het nodig heeft, en dat vind ik heel mooi. Ik denk dat het ook voor iedereen heel belangrijk is om dingen te creëren, of het nu schilderen is, graphic design, of andere visuele kunst. Het maakt niet uit wat je maakt; het is heel gezond voor mensen. Voor mij werkt het heel meditatief. Ik zeg vaak tegen mensen dat ik zelfs vergeet te eten of te drinken als ik bezig ben. Ik weet niet waarom ik dat altijd zeg, maar het illustreert goed hoe ik me voel. Ik vergeet alles om me heen, inclusief de tijd. Ik zit dan helemaal in een andere wereld. Als ik aan het schilderen ben, verwerk ik oude herinneringen. Ze komen onverwachts naar boven terwijl ik bezig ben. Daarna is mijn hoofd weer helemaal rustig. Dit proces, deze vorm van creativiteit, is voor mij enorm waardevol en rustgevend.

TTM: De radio staat hier aan in jouw atelier,  wat luister je graag terwijl je schildert?

Tessel:  Ik luister veel naar podcasts of documentaires. Soms klassieke muziek of harde muziek op 432 hertz. Het hangt ervan af wat ik nodig heb voor het werk. Sommige werken voelen drukker en dynamischer, maar andere zijn rustiger en statischer. Bepaalde werken hebben meer ritme en beweging als ik naar drukke muziek luister. Andere werken zijn stiller als ik naar rustige klanken luister. Muziek trillingen doen veel met ons en het kan helend zijn.

TTM: De vrouw is een groot thema in jouw werk, maar je doet vooral veel werk rondom ecofeminisme, leg dat eens uit?

Tessel: Ecofeminisme legt een verband tussen de onderdrukking van vrouwen en de controle van natuur en natuurlijke elementen. Vrouwen hebben waardevolle bijdragen aan oplossingen voor klimaatverandering en vervuiling. Juist die stemmen hebben we nodig en vooral in ontwikkelingslanden. Ja, dat is zo! Wat ecofeminisme met name inhoudt, is dat het een vergelijking maakt met het vrouwelijk perspectief en het vrouwenlichaam en de overheersing en controle van de natuur. Hierbij zien we de natuur ook als een vrouwenlichaam, “Moeder Natuur” wat onderdrukt wordt en niet gezien of gerespecteerd. Zonder al te veel in dit negatieve perspectief te gaan zitten met mijn werk, probeer ik met mijn kunst werelden te verbeelden die dieper verbonden zijn met elkaar… en waar relaties niet gebaseerd zijn op controle of ongelijkheid, maar op herkenbaarheid en empathie (thema’s die voor mij centraal staan in feministische kunst!). Een voorbeeld daarvan in mijn werk is het volgende werk. 

TTM: Wat betekent kunst voor jou?

Tessel: Kunst is een middel om de wereld om mij heen beter te begrijpen en om mezelf te begrijpen. Het is een taal waarmee ik inzichten en ideeën voor mezelf vergaar. Kunst gaat verder waar woorden ophouden. Het brengt veel los bij mensen.Zo zijn mijn inspiratiebronnen heel uiteenlopend. Ik ben geïnspireerd door vrouwelijke kunstenaars zoals Shilpa Gupta, Wangechi Mutu, en Georgia O’Keeffe. Ook Surrealisten zoals Leonora Carrington en Remedios Varo inspireren me. Hun werk speelt met perceptie en realiteit, en dat vind ik heel boeiend. Ik zoek altijd naar emotionele intelligentie in kunst. Ik vind het belangrijk dat kunst iets bij me losmaakt. Daarnaast kijk ik naar hoe kunst verhalen kan vertellen en veranderen. Wat zegt het werk over de wereld van nu en hoe draagt het bij? Ik denk dat het belangrijk is om te kijken naar hoeveel vrouwen gerepresenteerd zijn en waar ze vandaan komen. Dit is noodzakelijk om een breed en inclusief wereldbeeld te krijgen.

TTM:  Heb je nog meer op de planning? 

Tessel: Oh, ik heb zoveel ideeën. Ik wil in ieder geval meer met olieverf (op waterbasis) gaan werken de komende tijd. Ik ben mezelf aan het aanleren dit medium, naas acrylverf, te beheersen. En de zomermaanden zijn daar echt perfect voor. Daarnaast wil ik graag meer met textiel gaan werken. Toen ik wat jonger was, heb ik negen jaar lang een haute couture-achtige mix van textielbewerking gedaan. Ik wil die aangedane technieken en materialen heel graag combineren met mijn schilderwerk in te toekomst. Ik hoop op die manier mijn werken wat driedimensionaler maken. 

TTM: Heb je ook grote plannen of thema’s waar je aan wilt werken?

Tessel:  Ja, ik ben geïnteresseerd in de thema’s sisterhood  en de activiteiten die ons in deze relaties met elkaar verbinden als we opgroeien, maar ook als we al ouder zijn (zoals het vlechten van elkaar’s haar). Dat zijn op het moment belangrijke thema’s voor mij. Ik ben ook aan het verkennen of ik dit kan uitdiepen in een buitenlandse residency komend jaar. Een nieuwe culturele setting kan hierin zo van betekenis zijn en een kunstproject verdieping en nieuw perspectief geven . In veel culturen heeft dit een bepaalde betekenis en staat het voor  verbinding.

TTM: Welke kunstenaars inspireren je momenteel?

Tessel: Hilma af Klint, zeker. Ik ben echt een groot Hilma af Klint fan. Ik bezocht haar tentoonstelling zowel in Londen als in Den Haag – en kende haar werk daarvoor ook al langer. Af Klint’s werk heeft zo’n spiritueel karakter en ze was haar tijd ver vooruit. Ze wist dat haar kunst in de toekomst belangrijk zou zijn, en dat vind ik een prachtige gedachte. Ze krijgt nu gelukkig wel de credits die ze verdiend heeft, maar het duurde te lang. Haar werk was heel belangrijk en buitengewoon in die tijd.<

Gerelateerd

Ik haal inspiratie uit de kleine dingen in het leven.

In 2018 organiseerden wij onze allereerste Titty Talk: een first date met 40 feministen. Een inspirerende ontmoeting tussen activisten, feministische organisaties, kunstenaars en journalisten. Allemaal proberen ze op hun eigen manier een positieve verandering teweeg te brengen. Alleen wie zijn die feministen nou eigenlijk en waar staan ze voor? Wij

Lees meer »

Filmtip!

Geen idee meer wat je nu weer moet kijken op Netflix? En ben je heel even klaar met tannen? Dan wordt het weer eens tijd voor een bezoekje aan de bioscoop! En dan hebben we nogal een super tip voor je. Een film vol prachtige beelden en inhoudelijke thema’s: de

Lees meer »

Het Sluitstuk

Zodra ze boks zeggen, « gelijk links rechts op d’r kanis » gonst het door mijn hoofd. De woorden komen van een legendarisch trainster en tevens uitbater van een gevestigde vechtsportwinkel. Ik krijg gratis advies bij m’n nieuwe bokshandschoenen en weken lang vraag ik me af hoe ik precies dit ga vormgeven.

Lees meer »

Ben je bij de Boekenborrel in de Kleine Komedie?

Onze oprichter Cathelijne Blok neemt tijdens de beruchte Boekenborrel van de Kleine Komedie niet haar eigen boek mee, maar juist haar favorieten van anderen—welke schrijvers moet je van Cathelijne kennen? Kom naar deze iconische boekenclub op zondagmiddag 15 september en koop hier je ticket: https://www.dekleinekomedie.nl/agenda/3151/cathelijne-blok/boekenborrel

Lees meer »

Scroll #14: wie is Levi van Veluw?

De dagen zijn niet alleen bedoeld om urenlang scrollend door Tinder in bed door te brengen, maar ook om een goede dosis kunst te verkennen. Daarom lichten we speciaal voor jou iedere week een kunstenaar uit. Deze week staat een kunstenaar centraal die met zijn vakmanschap nieuwe werelden creëert: Levi

Lees meer »

Scroll #13: Wie is Miles Greenberg?

De dagen zijn niet alleen voor uren scrollend door Tinder in bed, maar ook voor een goede dosis scrollen aan kunst. Zo lichten we speciaal voor jou iedere week een kunstenaar uit. Deze Scroll staat een kunstenaar centraal, die een nieuwe vorm van immersieve performancekunst heeft ontwikkeld : beeldhouwer en

Lees meer »

“Nee meisje, zo doen we het hier nou eenmaal”, dat was zo frustrerend. Nu kan ik elke dag zelf bepalen wat we doen, and I love it. “

In 2018 organiseerden wij onze allereerste Titty Talk: een first date met 40 feministen. Een inspirerende ontmoeting tussen activisten, feministische organisaties, kunstenaars en journalisten. Allemaal proberen ze op hun eigen manier een positieve verandering teweeg te brengen. Alleen wie zijn die feministen nou eigenlijk en waar staan ze voor? Wij

Lees meer »

Laat ons stilstaan en bewegen.

Praten,Schrijven,Tekenen, Rennen,Schreeuwen. Hoe uit jij jezelf?Kan je praten over wat je ziet en hoort?Weet jij de manier om die gevoelens te uiten?En doe je het wel goed? Kunstenaars maken en maakten de grootste beelden, de kleurrijkste schilderijen of de meest magische installaties.Ze uiten zich in hun vorm en op hun manier.Het

Lees meer »

The Titty Platform

Currently by invitation only. Still think you're the right fit?