‘Kunst is een manier om jezelf te uiten – en het resultaat is een reflectie van een deel van jou’

Moest je huilen, lachen of raakte je er compleet van in de war? Wat was jouw gevoel bij dat ene kunstwerk dat maar in je hoofd bleef hangen?

Een kunstwerk kan veel met je doen. Het laat je soms opnieuw kijken naar een onderwerp, de geschiedenis of zelfs de toekomst. Kunst heeft altijd een grote rol gespeeld in de samenleving. We kunnen door middel van kunst anders kijken naar onze omgeving en situatie. Het is een mooie manier om emoties te verwerken, nieuwe inzichten te krijgen of iemand uit te dagen om anders te denken. Daarom vragen wij naar het favoriete werk van krachtige voorlopers en opvallende spraakmakers. Deze keer spreken we met danser Alysha Thompson.

Wat betekent kunst voor jou?
“Kunst is een manier om jezelf te uiten. Je stopt er je emoties, energie en tijd in – en het resultaat is een reflectie van een deel van jou.
Er zijn zoveel verschillende kunstvormen – ik houd me vooral bezig met muziek, dans en het schrijven van teksten. Maar ik gebruik ook mijn haar om mezelf te uiten, daarom zie ik dit ook als kunstvorm.”

Herinner jij je eerste ervaring met kunst nog?
“Ik kan mijn eerste ervaring niet echt herinneren. Ik ben niet echt opgegroeid met veel dans of muziek om me heen, maar het is zeker iets wat me altijd al heeft geïnteresseerd. Ik kan me wel herinneren hoe ik me voelde wanneer ik danste, zong of een tekst schreef. Ik voelde me vrij, echt mezelf. Zo voel ik me nu nog steeds wanneer ik me bezig houd met kunst – en ik merk ook dat mijn liefde voor kunst met de dag groeit.”

Welke dansstijl trok jou als eerste aan?
“Toen ik jonger was, wilde ik graag op breakdanceles. Ik liep een keer door het park en zag een paar dansers die een zeil hadden meegenomen en hierop gingen breaken. Ik was onder de indruk van alle moves en tricks die ze deden, maar wat me het meest is bijgebleven, was hun energie. Ik voelde de onderlinge waardering tussen deze dansers die hun kunstvorm met elkaar deelden.

Toen ik begon met trainen, heb ik meegedaan aan een paar breakbattles. Maar in deze tijd had ik nog veel last van faalangst, dus ik keek er steeds eigenlijk heel erg tegenop. Uiteindelijk ben ik om deze reden gestopt met breaken, maar het is een kunstvorm die ik altijd prachtig zal blijven vinden.”

Wat is op dit moment jouw favoriete stijl?
“Mijn favoriete stijl is hiphop, zowel om naar te kijken als om zelf te dansen. Wanneer ik dans, kan ik ontroerd raken, maar ik kan ook helemaal in die hype komen, vooral wanneer ik met anderen dans. Ik ben geboren in de Verenigde Staten, dus de oorsprong van de gehele hiphopcultuur heeft me altijd erg aangesproken. I feel like it’s something in my roots.

Wanneer we in een groep gaan freestylen, ben ik nog altijd best zenuwachtig. Ik denk vaak: dit ziet er niet uit, waarom gaat het nou fout, et cetera. Maar ik leer dit steeds meer los te laten tijdens een freestyle en als dat lukt, voel ik me echt vrij.”

Waar komt je liefde voor dans vandaan?

“Ik ben altijd onder de indruk geweest als ik mensen zag dansen, ongeacht de stijl. Ik vind het mooi dat je als danser echt een verhaal of een gevoel kunt overbrengen. Je stelt jezelf namelijk best wel kwetsbaar op.
Door te dansen en te bewegen, kun je emoties ook beter verwerken. Als je danst, communiceer je met de mensen om je heen, maar vooral met jezelf. Niet in woorden, maar in bewegingen. Dit is denk ik iets wat ik van jongs af aan heb gevoeld wanneer ik danste.”

Wie inspireert jou?
“Ik word geïnspireerd door mijn omgeving. De dingen die ik hoor, de natuur, mijn gevoelens, eigenlijk alles.
Ook word ik als danser geïnspireerd door andere dansers om mij heen. Als je samen danst, geef je elkaar inspiratie en energie. Dat vind ik heel mooi en daar ben ik anderen erg dankbaar voor.”

Gerelateerd

Mijn passie is om mensen aan het lachen te maken!

In 2018 organiseerden wij onze allereerste Titty Talk: een first date met 40 feministen. Een inspirerende ontmoeting tussen activisten, feministische organisaties, kunstenaars en journalisten. Allemaal proberen ze op hun eigen manier een positieve verandering teweeg te brengen. Alleen wie zijn die feministen nou eigenlijk en waar staan ze voor? Wij

Lees meer »

Soms is het lastig

Lastig om te lachen,te huilen,te voelen. Kunst kan je laten voelen.Van onbegrip tot herkenning.Door stil te staan voor dat ene kleurrijke schilderij of die lichtgevende installatie, neemt kunst je mee, Het voert je even weg van dagelijkse stress of diepe gedachtes, of opent soms een ander gevoel. Kunst laat je wegdromen

Lees meer »

KUNSTTIPS! April & Mei

Welk museum moet je opslaan? Welke kunstpodcast is hot? Hoe heet die ene tentoonstelling ook alweer? Het overzicht van alle arty kunst to do’s is soms helemaal kwijt! Maar don’t worry!  Want wij zetten iedere maand de kunst- moetjes voor je op een rijtje. Genoeg om je mee te vermaken.

Lees meer »

Met bokshandschoenen aan in de achtbaan

Daar was het dan. Pijn. Schietende pijn in mijn pols. Mijn hele traject weg, paniek.  Dat is wat er in mijn hoofd gebeurt, het is niet per se waar. Ik heb een domme move gemaakt op de zak, te hard ook. Al die uren sparren in de week en los

Lees meer »

Scroll #12: Wie is Alicja Kwade?

De dagen zijn niet alleen voor uren scrollend door Tinder in bed, maar ook voor eengoede dosis scrollen aan kunst. Zo lichten we speciaal voor jou iedereweek een kunstenaar uit. Deze Scroll staat een kunstenaar centraal, die vragen stelt over het dagelijks leven via enorme beelden en installaties. Kunstenaar: Alicja

Lees meer »

Scroll #11: Wie is Isabelle Udo?

De dagen zijn niet alleen voor uren scrollend door Tinder in bed, maar ook voor een goede dosis scrollen aan kunst. Zo lichten we speciaal voor jou iedere week een kunstenaar uit. Deze Scroll staat een kunstenaar centraal, die als geen ander de online en offline wereld weet te verbinden : Isabelle Udo (1993- ) Isabelle Udo is oprichter en creatief directeur van

Lees meer »

Scroll #10: Wie is AiRich?

De dagen zijn niet alleen bedoeld voor urenlang scrollen op Tinder in bed, maar ook voor eengoede dosis kunstzinnig scrollen. Daarom lichten we speciaal voor jou iedere week een kunstenaar uit.Deze week staat een kunstenaar centraal die een eigen, futuristische toekomst creëert door het combineren van fotografie en beeldende kunst,

Lees meer »

“De mens is lastig te begrijpen.” 

Vrouw zijn, de beste pastrami tot spiritualiteit. Onze Tittymag oprichter Cathelijne Blok sprak hierover voor NRC met de wereldberoemde performancekunstenaar Marina Abramović. Lees hieronder meer: https://www.nrc.nl/nieuws/2024/03/15/marina-abramovic-ik-geef-mijn-publiek-alle-liefde-die-het-wil-a4193224

Lees meer »

The Titty Platform

Currently by invitation only. Still think you're the right fit?