‘Kunst is een vak en niet zomaar een schilderijtje aan de muur van je oma’

Moest je huilen, lachen of raakte je er compleet van in de war? Wat was jouw gevoel bij dat ene kunstwerk dat maar in je hoofd bleef hangen?

Een kunstwerk kan veel met je doen. Het laat je soms opnieuw kijken naar een onderwerp, de geschiedenis of zelfs de toekomst. Kunst heeft altijd een grote rol gespeeld in de samenleving. We kunnen door middel van kunst anders kijken naar onze omgeving en situatie. Het is een mooie manier om emoties te verwerken, nieuwe inzichten te krijgen of iemand uit te dagen om anders te denken. Daarom vragen wij naar het favoriete werk van krachtige voorlopers en opvallende spraakmakers. Deze keer spreken we met de oprichters van Opperclaes, Linda van der Vleuten en Bruce Tsai-Meu-Chong!

Wat betekent kunst voor jullie?
Linda van der Vleuten: ”Er is geen leven zonder kunst. Het kan iets emotioneels zijn en ook meteen iets persoonlijks. En iets hoeft niet in een museum te hangen met een bordje erbij om kunst te zijn. Voor mij is kunst een visueel beeld waar ik verliefd op kan worden.”

Bruce Tsai-Meu-Chong: ”Kunst is mijn werk, maar ook iets waar ik na mijn werk nog ontzettend van geniet. Zonder kunst, muziek en literatuur zal er voor mij dus weinig overblijven. Kunst is een alomvattend iets dat de wereld vormgeeft en bij elkaar houdt.”

Herinneren jullie je eerste ervaring met kunst?
Tsai-Meu-Chong: ”Mijn peetoom is kunstenaar, op jonge leeftijd werd ik door mijn ouders al meegenomen naar exposities. Verder ging ik met veel mensen om die een voorbeeld voor mij waren. Vrienden en kennissen waren altijd bezig met tekenen en creëren. We deelden dezelfde interesses en zo ben ik er ook ingerold.”

Van der Vleuten: ”Ik kom uit een klein Limburgs dorpje. Als ik op bezoek ging bij mijn oma, hingen er schilderijtjes aan de muur, vooral stillevens met bloemen. Daar vond ik in eerste instantie niet veel van, maar toch vielen ze me altijd op. Later in datzelfde dorpje werd er een beeld onthuld dat allemaal emoties en vragen met zich mee bracht onder de buurtbewoners. Hoe hebben ze dat daar toch durven neer te zetten? Jarenlang is dat het onderwerp van gesprek geweest. Gek genoeg vind ik het steeds mooier worden. Dit beeld heeft zoveel opgeroepen en gedaan met de mensen, dat vind ik fascinerend.”

Hoe is de interesse in kunst gegroeid?
Van der Vleuten: ”Als klein meisje was ik al voortdurend bezig om mijn eigen naam telkens opnieuw op te schrijven, elke keer in een nieuw ontwerp. Boeken vol had ik verzameld, waarop mijn moeder een keer zei dat ik naar de kunstacademie moest gaan. Blij met het feit dat er zo’n school bestond, ben ik me daarop gaan oriënteren. Vanuit dat inzicht ben ik anders gaan kijken naar de wereld. Kunst is een vak en niet zomaar een schilderijtje aan de muur van je oma.

Tsai-Meu-Chong: ”Ik heb ook ouders die de wens om te studeren aan de kunstacademie stimuleerden. Binnen de familie bestond creativiteit, de kunstacademie werd dus als een serieuze studie gezien. Voor de buitenwereld is dat soms wat moeilijker te begrijpen. Het is ook niet makkelijk uit te leggen. De kunstacademie is een moeilijke opleiding.”

Van der Vleuten: ”Waar sta jij? Wat vind jij? Wat vind jij mooi? Die zelfreflectie op een jonge leeftijd was vaak best heftig. Je komt jezelf wel tegen.”

Wanneer werd het voor jullie duidelijk dat je de kunstwereld in wilden gaan?
Tsai-Meu-Chong: ”Na mijn studie ben ik altijd bezig gebleven met kunst. Ik organiseerde exposities met collega’s en had altijd een bijbaan waarvan ik wel wist dat het een bijbaan was. Ik had geen ambitie om daar mijn fulltime baan van te maken. Kunst was iets wat ik deed, ik voelde verder geen keuze, het was vanzelfsprekend.”

Van der Vleuten: ”Werken in de kunstwereld is het hebben van een eindeloos doorzettingsvermogen en een beetje geluk. In tegenstelling tot Bruce ben ik niet gelijk doorgegaan na mijn opleiding. Ik vond het heel tof, maar ook verwarrend.
Ik was kwijt wie ik was. Drie en een half jaar heb ik totaal iets anders gedaan – en daarna voelde ik dat ik terug moest. Toen zijn we Opperclaes begonnen. Achteraf gezien wist ik dus eigenlijk pas vrij laat dat ik me in de kunstwereld wilde begeven. Ik moest er eerst uitstappen om te weten dat ik er gelukkig was.”

Wil je meer weten over Linda en Bruce? Volg ze dan op Instagram!

Beeld: Willem de Kam

Gerelateerd

“Nee meisje, zo doen we het hier nou eenmaal”, dat was zo frustrerend. Nu kan ik elke dag zelf bepalen wat we doen, and I love it. “

In 2018 organiseerden wij onze allereerste Titty Talk: een first date met 40 feministen. Een inspirerende ontmoeting tussen activisten, feministische organisaties, kunstenaars en journalisten. Allemaal proberen ze op hun eigen manier een positieve verandering teweeg te brengen. Alleen wie zijn die feministen nou eigenlijk en waar staan ze voor? Wij

Lees meer »

Laat ons stilstaan en bewegen.

Praten,Schrijven,Tekenen, Rennen,Schreeuwen. Hoe uit jij jezelf?Kan je praten over wat je ziet en hoort?Weet jij de manier om die gevoelens te uiten?En doe je het wel goed? Kunstenaars maken en maakten de grootste beelden, de kleurrijkste schilderijen of de meest magische installaties.Ze uiten zich in hun vorm en op hun manier.Het

Lees meer »

DE TUNNEL

Op 7 juni is het zover! Mijn eerste gevecht, op 39-jarige leeftijd klim ik de ring in. Al staat zoiets altijd op losse schroeven omdat er geen wissels zijn in het geval van ziekte of blessure, zoals in teamsport. Er staan geen rijen “ring ready” dames in de wacht… Een

Lees meer »

Mijn passie is om mensen aan het lachen te maken!

In 2018 organiseerden wij onze allereerste Titty Talk: een first date met 40 feministen. Een inspirerende ontmoeting tussen activisten, feministische organisaties, kunstenaars en journalisten. Allemaal proberen ze op hun eigen manier een positieve verandering teweeg te brengen. Alleen wie zijn die feministen nou eigenlijk en waar staan ze voor? Wij

Lees meer »

Soms is het lastig

Lastig om te lachen,te huilen,te voelen. Kunst kan je laten voelen.Van onbegrip tot herkenning.Door stil te staan voor dat ene kleurrijke schilderij of die lichtgevende installatie, neemt kunst je mee, Het voert je even weg van dagelijkse stress of diepe gedachtes, of opent soms een ander gevoel. Kunst laat je wegdromen

Lees meer »

KUNSTTIPS! April & Mei

Welk museum moet je opslaan? Welke kunstpodcast is hot? Hoe heet die ene tentoonstelling ook alweer? Het overzicht van alle arty kunst to do’s is soms helemaal kwijt! Maar don’t worry!  Want wij zetten iedere maand de kunst- moetjes voor je op een rijtje. Genoeg om je mee te vermaken.

Lees meer »

Met bokshandschoenen aan in de achtbaan

Daar was het dan. Pijn. Schietende pijn in mijn pols. Mijn hele traject weg, paniek.  Dat is wat er in mijn hoofd gebeurt, het is niet per se waar. Ik heb een domme move gemaakt op de zak, te hard ook. Al die uren sparren in de week en los

Lees meer »

Scroll #12: Wie is Alicja Kwade?

De dagen zijn niet alleen voor uren scrollend door Tinder in bed, maar ook voor eengoede dosis scrollen aan kunst. Zo lichten we speciaal voor jou iedereweek een kunstenaar uit. Deze Scroll staat een kunstenaar centraal, die vragen stelt over het dagelijks leven via enorme beelden en installaties. Kunstenaar: Alicja

Lees meer »

The Titty Platform

Currently by invitation only. Still think you're the right fit?