‘Kunst is niet verkeerd, want het kan voor iedereen wat anders zijn’

Moest je huilen, lachen of raakte je er compleet van in de war? Wat was jouw gevoel bij dat ene kunstwerk dat maar in je hoofd bleef hangen?
Een kunstwerk kan veel met je doen. Het laat je soms opnieuw kijken naar een onderwerp, de geschiedenis of zelfs de toekomst. Kunst heeft altijd een grote rol gespeeld in de samenleving. We kunnen door middel van kunst anders kijken naar onze omgeving en situatie. Het is een mooie manier om emoties te verwerken, nieuwe inzichten te krijgen of iemand uit te dagen om anders te denken. Daarom vragen wij naar het favoriete werk van krachtige voorlopers en opvallende spraakmakers. Deze keer spreken we met Social en vormgeef stagiair voor Cosmopolitan, Saar Eikelenstam.

Wat betekent kunst voor jou?
“Kunst betekent voor mij dat je je eigen gang kunt gaan zonder gejudged te worden door de buitenwereld. Kunst is niet verkeerd, want het kan voor iedereen wat anders zijn. De één vindt de opstelling van die ene vuilnisbak in het schilderij helemaal niks en de anders vindt het fantastisch. Ik denk dat kunst voor veel mensen en ook voor mij een uitlaatklep is.”

Herinner je je eerste ervaring met kunst nog?
“Mijn eerste ervaring met kunst was dat ik als klein meisje met mijn moeder en oma naar het Rijksmuseum ging. Om eerlijk te zijn was ik op dat moment liever in de speeltuin. Ik vond er eigenlijk vrij weinig aan, dan zat je daar als klein meisje twee uur lang uit je neus te vreten tussen allemaal oude werken. Ik moet toegeven dat ik dat klassieke, ouderwetse, baroque gebeuren helemaal niet zo interessant vind. Het is mooi, begrijp me niet verkeerd, maar ik ben er wel achter gekomen dat ik moderne kunst veel interessanter vind, zo kan je mij wel sneller vinden in het Moco Museum dan in het Rijksmuseum.”

Wanneer wist je dat je je in de creatieve sector wilde begeven?
“Ik heb altijd al iets gehad voor tijdschriften, Social media en fotografie. Na de middelbare moest ik een studie kiezen, en ik hoorde een hoop goede verhalen over Media & Communicatie. Ik had al een soort voorliefde voor fotografie, dus ik ging het er maar op wagen en besloot die studie te doen.

Ik vind fotografie nog steeds erg leuk, alleen ben ik in de loop van mijn studie meer naar de vormgeving kant gerold – en daar wil ik me nog verder in specialiseren.”

Waar haal jij inspiratie vandaan?
“Dat vind ik een lastige vraag, om eerlijk te zijn kijk ik gewoon om me heen op sociale media en in tijdschriften. Vette billboards of posters sla ik ook vaak op in mijn gedachten.”

BEELD: Cyriel Jacobs

Gerelateerd

Mode stelt ons in staat om te communiceren wie we zijn!

In 2018 organiseerden wij onze allereerste Titty Talk: een first date met 40 feministen. Het was een inspirerende ontmoeting tussen activisten, feministische organisaties, kunstenaars en journalisten. Allen proberen op hun eigen manier een positieve verandering teweeg te brengen. Maar wie zijn die feministen nou eigenlijk en waar staan ze voor?

Lees meer »

In eerste instantie wilde ik helemaal geen kunstenaar worden.

In 2018 organiseerden wij onze allereerste Titty Talk: een first date met 40 feministen. Een inspirerende ontmoeting tussen activisten, feministische organisaties, kunstenaars en journalisten. Allemaal proberen ze op hun eigen manier een positieve verandering teweeg te brengen. Maar wie zijn die feministen nou eigenlijk, en waar staan ze voor? We

Lees meer »

Scroll #16: Wie is Diana Blok?

De dagen zijn niet alleen bestemd voor urenlang scrollen door Tinder in bed, maar ook voor een goede dosis kunst scrollen. Daarom lichten we speciaal voor jou iedere week een kunstenaar uit. In deze aflevering staat een kunstenaar centraal die via fotos ons confronteert met haar photografie en gender en

Lees meer »

In 2018 konden wij onze historische Titty Talk: een eerste date met 40 feministen. Een inspirerende ontmoeting tussen activisten, feministische organisaties, kunstenaars en journalisten. Probeer allemaal op hun eigen manier een positieve verandering teweeg te brengen. Alleen wie zijn die feministen nou eigenlijk en waar staan ​​ze voor? Wij stellen

Lees meer »

Ik leg mijn hart en ziel in alles

In 2018 organiseerden wij onze allereerste Titty Talk: een first date met 40 feministen. Het was een inspirerende ontmoeting tussen activisten, feministische organisaties, kunstenaars en journalisten. Allen proberen op hun eigen manier een positieve verandering teweeg te brengen. Maar wie zijn die feministen nou eigenlijk en waar staan ze voor?

Lees meer »

Kunsttips augustus!

Welk museum moet je opslaan? Welke kunstpodcast is hot? Hoe heet die ene tentoonstelling ook alweer? Het overzicht van alle arty kunst to do’s is soms helemaal kwijt! Maar don’t worry!  Want wij zetten iedere maand de kunst- moetjes voor je op een rijtje. Genoeg om je mee te vermaken. Of

Lees meer »

Scroll#15: wie is Sylvie Fleury?

De dagen zijn niet alleen bedoeld om urenlang door Tinder te scrollen in bed, maar ook voor een goede dosis kunst. Daarom lichten we speciaal voor jou elke week een kunstenaar uit. In deze aflevering staat een kunstenaar centraal die humoristisch maar kritisch werk maakt met als hoofdthema ‘consumentisme’: Sylvie

Lees meer »

The Titty Platform

Currently by invitation only. Still think you're the right fit?