‘Kunst is niet verkeerd, want het kan voor iedereen wat anders zijn’

Moest je huilen, lachen of raakte je er compleet van in de war? Wat was jouw gevoel bij dat ene kunstwerk dat maar in je hoofd bleef hangen?
Een kunstwerk kan veel met je doen. Het laat je soms opnieuw kijken naar een onderwerp, de geschiedenis of zelfs de toekomst. Kunst heeft altijd een grote rol gespeeld in de samenleving. We kunnen door middel van kunst anders kijken naar onze omgeving en situatie. Het is een mooie manier om emoties te verwerken, nieuwe inzichten te krijgen of iemand uit te dagen om anders te denken. Daarom vragen wij naar het favoriete werk van krachtige voorlopers en opvallende spraakmakers. Deze keer spreken we met Social en vormgeef stagiair voor Cosmopolitan, Saar Eikelenstam.

Wat betekent kunst voor jou?
“Kunst betekent voor mij dat je je eigen gang kunt gaan zonder gejudged te worden door de buitenwereld. Kunst is niet verkeerd, want het kan voor iedereen wat anders zijn. De één vindt de opstelling van die ene vuilnisbak in het schilderij helemaal niks en de anders vindt het fantastisch. Ik denk dat kunst voor veel mensen en ook voor mij een uitlaatklep is.”

Herinner je je eerste ervaring met kunst nog?
“Mijn eerste ervaring met kunst was dat ik als klein meisje met mijn moeder en oma naar het Rijksmuseum ging. Om eerlijk te zijn was ik op dat moment liever in de speeltuin. Ik vond er eigenlijk vrij weinig aan, dan zat je daar als klein meisje twee uur lang uit je neus te vreten tussen allemaal oude werken. Ik moet toegeven dat ik dat klassieke, ouderwetse, baroque gebeuren helemaal niet zo interessant vind. Het is mooi, begrijp me niet verkeerd, maar ik ben er wel achter gekomen dat ik moderne kunst veel interessanter vind, zo kan je mij wel sneller vinden in het Moco Museum dan in het Rijksmuseum.”

Wanneer wist je dat je je in de creatieve sector wilde begeven?
“Ik heb altijd al iets gehad voor tijdschriften, Social media en fotografie. Na de middelbare moest ik een studie kiezen, en ik hoorde een hoop goede verhalen over Media & Communicatie. Ik had al een soort voorliefde voor fotografie, dus ik ging het er maar op wagen en besloot die studie te doen.

Ik vind fotografie nog steeds erg leuk, alleen ben ik in de loop van mijn studie meer naar de vormgeving kant gerold – en daar wil ik me nog verder in specialiseren.”

Waar haal jij inspiratie vandaan?
“Dat vind ik een lastige vraag, om eerlijk te zijn kijk ik gewoon om me heen op sociale media en in tijdschriften. Vette billboards of posters sla ik ook vaak op in mijn gedachten.”

BEELD: Cyriel Jacobs

Gerelateerd

TJA, ik ben een sucker voor een uitdaging

Dit jaar word ik 39 en dit jaar vecht ik voor het eerst van m’n leven een wedstrijd. Ik ga de ring in voor een bokspartij. Een heuse wedstrijd, met echte klappen. Iets dat ik vóór mijn 40e gedaan wil hebben. Voor Tittymag ga ik je maandelijks meenemen in het proces

Lees meer »

Hoe verras jij jezelf?

Hoe vaak kijk jij omhoog?Sta je wel eens stil, wanneer je naar huis fietst?Weet jij de betekenis achter dan ene beeld op die rotonde? Vragen, waar je wellicht ‘nee” op kan antwoorden.En is dat erg? Nee. zeker niet,maar wel zonde. Want kunst is overal om ons heen. Het ligt gewoon voor

Lees meer »

Arty Beldate met schrijver Sanne van Rij!

In 2018 organiseerden wij onze allereerste Titty Talk: een first date met 40 feministen. Een inspirerende ontmoeting tussen activisten, feministische organisaties, kunstenaars en journalisten. Allemaal proberen ze op hun eigen manier een verandering teweeg te brengen. Wij stellen je ze voor in onze reeks: De Arty Beldate! Dit keer spreken wij:  Sanne van Rij,

Lees meer »

“Dit boek over kunst is geen glossy!”

Tittymag- oprichter Cathelijne Blok schreef een boek over kunst, maar deze keer een boek zonder plaatjes. NRC schreef een achtergrondartikel over Blok’s nieuwe boek, Maar is het Kunst? https://www.nrc.nl/nieuws/2024/01/23/dit-boek-over-kunst-is-geen-glossy-de-werken-zijn-gereduceerd-tot-pixels-a4187854

Lees meer »

Scroll #8: Wie is Diana Scherer?

De dagen zijn niet alleen voor uren scrollend door Tinder in bed, maar ook voor een goede dosis scrollen aan kunst. Zo lichten we speciaal voor jou iedere week een kunstenaar uit. Deze Scroll staat een kunstenaar centraal, die tovert met de grenzen van de natuur, met magische grasmatten tot gevolg. Kunstenaar : Diana Scherer (1971- ) Kunst gemaakt van haverwortels. Iets waar

Lees meer »

Al het nieuwe boek, Maar is het kunst?, gespot?

Van fotografie, digitale kunst tot performance, ga mee op een magische kunstreis in het nieuwe boek van Cathelijne Blok.  Over de verbanden tussen Botticelli’s Venus en Carlijn Jacobs’ foto van Beyoncé op een paard. Over beroemde beelden als Leibovitz’ foto van de zwangere Demi Moore, maar ook minder bekende maar boeiende werken.

Lees meer »

KUNSTTIPS! Januari

Welk museum moet je opslaan? Welke kunstpodcast is hot? Hoe heet die ene tentoonstelling ook alweer? Het overzicht van alle arty kunst to do’s is soms helemaal kwijt! Maar don’t worry!  Want wij zetten iedere maand de kunst- moetjes voor je op een rijtje. Genoeg om je mee te vermaken.

Lees meer »

Luister hier Kunsstof terug!

Op 11 januari was oprichter Cathelijne Blok te gast in het Radio1- programma, Kunsttof! Ze vertelt in deze uitzending over het platform The Tittymag, de functie van kunst en haar nieuwe boek ‘Maar is het kunst?’. In het boek neemt ze de lezer mee op kunstreis! Van Botticelli’s wereldberoemde ‘Venus’

Lees meer »

The Titty Platform

Currently by invitation only. Still think you're the right fit?