‘Kunst is voor mij een universele taal’

-

Moest je huilen, lachen of raakte je er compleet van in de war? Wat was jouw gevoel  bij dat ene kunstwerk dat maar in je hoofd bleef hangen?

Een kunstwerk kan veel met je doen. Het laat je soms opnieuw kijken naar een  onderwerp, de geschiedenis of zelfs de toekomst. Kunst heeft altijd een grote rol  gespeeld in de samenleving. We kunnen door middel van kunst anders kijken naar  onze omgeving en situatie. Het is een mooie manier om emoties te verwerken, nieuwe  inzichten te krijgen of iemand uit te dagen om anders te denken. Daarom vragen wij  naar het favoriete werk van krachtige voorlopers en opvallende spraakmakers. De  komende weken introduceren we het TittyMag-team. Deze keer spreken we met onze stagiair en kunstenaar Esther Verschoor!

Wat betekent kunst voor jou?
”Kunst is voor mij een universele taal die iedereen kan begrijpen. Beelden vertellen wat je met woorden niet altijd kunt beschrijven. Het zien en ervaren van kunst kan iets teweeg brengen en kan zo ook iets goeds doen. Tegelijkertijd geeft kunst ook de ruimte voor eigen interpretatie, de vrijheid om zelf na te denken. Het grote bereik dat kunst kan hebben, is de reden dat we het nodig hebben. Het kan verandering in beweging brengen, discussies opwekken en mensen bij elkaar brengen – en het is een manier van emoties tonen. Zo was illustreren voor mij als kind een manier om mijn gevoelens uit te drukken, wat met woorden niet altijd lukte. Kunst kun je niet missen, alles om ons heen bevat het, ondanks dat je het niet altijd door hebt.”

Herinner je je eerste ervaring met kunst nog?
”Mijn vader heeft kunstgeschiedenis gestudeerd, dus zo ben ik op jonge leeftijd al geïntroduceerd aan musea en andere bezienswaardigheden. Hoewel ik me niet goed kan herinneren of ik het altijd leuk heb gevonden, heeft dit wel een rol gespeeld in mijn ontwikkeling op dit gebied. Daarnaast hebben we thuis een gezamenlijke liefde voor muziek. Muziek brengt gevoelens en herinneringen met zich mee, hierin zie ik overeenkomsten met kunst en vind ik het daarom net zo belangrijk om me bezig te houden met het bezoeken van muziekevenementen.”

Heb je een favoriete kunststroming?
”Art Nouveau is een kunststroming die is ontstaan uit de industriële revolutie. Wat me het meest interesseert over deze stroming, is de herkomst. Tijdens de industriële kwamen er steeds meer fabrieken, hierdoor werd de wereld grauw, grijs en lelijk – vonden de meeste kunstenaars, dus werden er meerdere kunststromen samengevoegd. Deze nieuwe kunststroming zou groot moeten worden in het dagelijks leven om voor meer schoonheid en goeds in de wereld te zorgen. Het werk dat hieruit voortkwam, was opvallend en stak af tegen de rest. Ik vind dit een mooie gedachte en tegelijkertijd laat het zien dat kunst net zo belangrijk is in de maatschappij als financiële groei. Later kwam deze stroming weer terug in de muziekindustrie als psychedelische kunst, met een nieuwe boodschap maar op een soortgelijke manier, dat vind ik heel tof.”

Wat doet het werk van de Art Nouveau stroming met je?
”Het wekt voor mij vooral de interesse om achter het verhaal te komen van esthetische beelden. Het werk ziet er in mijn optiek al mooi uit, maar de betekenis geeft het een diepere lading. Ook geeft het weer aan dat kunst door eigen interpretatie en smaak erg gevarieerd is. Ik vind het belangrijk om daarover na te denken.”

Wil je meer weten over Esther? Volg haar dan op Instagram!

Share this article

Recent posts

Popular categories

Recent comments

DutchEnglish