’Kunst moet irriteren, het moet prikkelen, een soort chemische reactie in je lichaam.’

In 2018 organiseerden wij onze allereerste Titty Talk: een first date met 40 feministen. Een inspirerende ontmoeting tussen activisten, feministische organisaties, kunstenaars en journalisten. Allemaal proberen ze op hun eigen manier een positieve verandering teweeg te brengen. Alleen wie zijn die feministen nou eigenlijk en waar staan ze voor? Wij stellen je ze voor in onze reeks: De feministische beldate! Deze keer spreken we met zelfstandig ontwerper Kiki.

Hoi Kiki! We kennen je van jouw eigen label Kiki Karbage, een sustainable fashion brand. En je bent manager van een vintage winkel! Hoe ben je de modewereld eigenlijk ingerold?
In 2020 ben ik afgestudeerd van de Hogeschool voor de Kunsten in Utrecht. Nu ben ik zelfstandig als ontwerper met mijn eigen label Kiki Karbage. Dat is een sustainable fashion merk die ik heb opgezet. Ik ben ook manager van een vintage kledingwinkel.’’

Wanneer ben je de kledingwereld ingestapt?
‘’Eigenlijk is het er met de paplepel in gegoten. Mijn vader is kunstenaar, en heeft altijd een hele grote liefde voor mode gehad. Dat was echt onze gemeenschappelijke passie. Kunst en kleding. Kunst is wat voor mij een soort geloof is. De grootste macht die er is. Het onbegrijpelijke maar ook geruststellend en herkenbaar. Mijn vader zei altijd, kunst moet irriteren. Het moet prikkelen, een soort chemische reactie in je lichaam.’’

 

Wat is je ultieme doel met je bedrijf Kiki Karbage?
‘’Het maken van kleding is voor mij een soort therapie. Ik studeerde af tijdens de eerste lockdown. Mijn inspiratie was helemaal weg. Ik wist niet meer hoe ik mezelf geïnspireerd kon krijgen en kleding kon maken in mij 15m2 kamer. Toen ben ik uit wanhoop blijven breien. Sindsdien ben ik niet meer gestopt. Door de pandemie van de afgelopen twee jaar ben ik de hoop en directie een beetje verloren. Dit vindt is moeilijk terug te vinden. Maar als ik kijk naar wat voor mij belangrijk is dan gaat het om duurzaamheid, inclusiviteit en vrijheid.’’

Wat maakt handgemaakte kleding net wat leuker?
‘’Ik begrijp dat het heel duurzaam is om iets te kopen wat je van je 20e tot je 80e kan dragen naar de verjaardag van je buurvrouw. Maar voor veel mensen is kleding een expressie. Een manier om mij te uiten, iets waar ik energie en vertrouwen van krijg. Ik wil kleding maken die dat ondersteunen kan. Leuk, gezellig, kleurrijk, met aandacht gemaakt.’’

Is alles wat je maakt duurzaam?
‘’Ja en nee. Ik denk dat het antwoord is, 90% duurzaam. Hiervoor doe ik heel erg mijn best, maar ik ben zeker nog niet perfect. Al mijn stof en wol is tweedehands en/of gerecycled. Ik loop soms ook tegen deadlines aan, dan heb ik opeens een specifieke rits nodig heb die ik dan niet meer tweedehands kan vinden. Om helemaal duurzaam en ethisch dingen te kunnen produceren heb je ook veel tijd voor nodig.’’

 

Welke maatschappelijke problemen loop jij tegenaan?
‘’Ik vind het heel ingewikkeld als mensen zeggen dat iedereen gelijke kansen heeft. Zo simpel is het gewoon niet. Als het nu gaat om geld, seksualiteit, ras, gezondheid. Femininiteit wordt gezien als een zwakte, maar te veel masculiniteit bij biologische vrouw gezien wordt als hardheid, bitchy, lomp.’’

 

Wat vind je van feminisme anno 2022?
‘’Ik vind het pijnlijk en confronterend om te merken hoe vaak ik in gesprekken er tegenaan loop, dat het vrouwelijke perspectief niet begrepen wordt. Dat vrouwen echt anders behandeld worden in deze wereld en dat sommige mensen dat gewoon echt niet snappen, zien, door hebben of mee tegen willen strijden. Ik ben ongelofelijk blij dat ik mij in kringen begeef waarin feminisme iets heel normaals is, en waarin we bijna elkaars zinnen kunnen afmaken omdat we op dezelfde manier denken en dezelfde dingen hebben meegemaakt. Daarnaast vind ik het wel belangrijk om me ook buiten mijn eigen veilige bubbel te begeven, maar dan kom ik er toch vaak vrij snel achter dat Nederland echt nog niet zo ver is als dat we zouden moeten zijn. En lieve mensen, je hoeft geen baarmoeder, vulva of borsten te hebben om een feminist te zijn. Feminisme gaat niet alleen over vrouwen. Het gaat over alle genders, het is interseksueel!’’

Meer weten over Kiki? Volg haar dan zeker op Instargram!

Gerelateerd

Scroll #7: Wie is Iris van Herpen?

De dagen zijn niet alleen voor uren scrollend door Tinder in bed, maar ook voor een goede dosis scrollen aan kunst. Zo lichten we speciaal voor jou iedere week een kunstenaar uit. Deze Scroll staat een kunstenaar centraal waar mode niet alleen een kledingstuk is, maar een grenzeloze kunstvorm. Een visionair modeontwerpster die de grenzen van wat mogelijk is, in de haute couture

Lees meer »

KUNSTTIPS! December 

Welk museum moet je opslaan? Welke kunstpodcast is hot? Hoe heet die ene tentoonstelling ook alweer? Het overzicht van alle arty kunst to do’s is soms helemaal kwijt! Maar don’t worry!  Want wij zetten iedere maand de kunst- moetjes voor je op een rijtje. Genoeg om je mee te vermaken. Of leuke gespreksstof voor tijdens de

Lees meer »

‘Maffe Monarchen’, een nieuwe podcast over dode royals!

Royalty blijft nu eenmaal intrigeren. Kunsthistoricus Paul Rem en oprichter van Tittymag, Cathelijne Blok duiken in de wereld van excentrieke vorsten en vorstinnen uit het verleden. Zij wentelen zich onbeschaamd in hun bizarre levens die rijk gevuld zijn met betekenisvolle trivia.  Wat is tijdens hun leven de impact geweest van deze royals met

Lees meer »

Scroll #6: Wie is Bobbi Essers?

De dagen zijn niet alleen voor uren scrollend door Tinder in bed, maar ook voor een goede dosis scrollen aan kunst. Zo lichten we speciaal voor jou iedere week een kunstenaar uit. Deze Scroll staat een kunstenaar centraal: Dit talent in de kunstwereld, onthult een unieke wereld van schilderkunst, die doordrenkt is met intimiteit, vriendschap, en conventies. Haar werk is bekroond met de

Lees meer »

KUNSTTIPS! November

Welk museum moet je opslaan? Welke kunstpodcast is hot? Hoe heet die ene tentoonstelling ook alweer? Het overzicht van alle arty kunst to do’s is soms helemaal kwijt! Maar don’t worry!  Want wij zetten iedere maand de kunst- moetjes voor je op een rijtje. Genoeg om je mee te vermaken.

Lees meer »

Scroll #4: Wie is Tracey Emin?

De dagen zijn niet alleen voor uren scrollend door Tinder in bed, maar ook voor een goede dosis scrollen aan kunst. Zo lichten we speciaal voor jou iedere week een kunstenaar uit. Deze Scroll staat één van de meest populaire hedendaagse kunstenaars centraal,  en iemand die weet hoe ze met haar kunst mensen direct in het hart kan raken: Tracey Emin (1963- )

Lees meer »

KUNSTTIPS! Oktober

Welk museum moet je opslaan? Welke kunstpodcast is hot? Hoe heet die ene tentoonstelling ook alweer? Het overzicht van alle arty kunst to do’s is soms helemaal kwijt! Maar don’t worry! Want wij zetten iedere maand de kunst- moetjes voor je op een rijtje. Genoeg om je mee te vermaken.

Lees meer »

The Titty Platform

Currently by invitation only. Still think you're the right fit?